Beharangozó: Szolnoki MÁV FC – Békéscsaba 1912 Előre

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 470 másodperc.

A nemzeti ünnep utáni első napon, 2016. augusztus 21-én az ezeréves tiszai fővárosba, Szolnokra látogat együttesünk. Két játékosunknak már nem lesz ismeretlen a 2016. április 9-én átadott, vadonatúj Tiszaligeti Stadion – hiszen Nagy István és Urbin Péter is a kék-fehérektől helyezte át székhelyét a viharsarokba.

promo_szolnok_elore_web

A többiek azonban először tehetik tiszteletüket vendéglátóink új létesítményében. A heti felkészülési program némileg módosult, hiszen az ünnep miatt (szombat) egy nappal később – szerdán délelőtt pályás foglalkozással, délután pedig konditermes erősítéssel kezdte meg csapatunk a hétvégi bajnokira való felkészülést. Csütörtökön állapotfelméréssel, délután pedig újabb tréninggel folytatódik a program. Pénteken délutánra már különböző szituációk gyakorlását írta elő mesterünk. Az elutazás előtti napon estébe nyúló edzésmunka, előtte pedig taktikai értekezlet és videózás is vár játékosainkra. A vasárnapi közös ebéd és egy rövidebb eligazítás után a csapatbusz Szolnok felé veszi az irányt.

Bár a tiszapartiak elleni mérlegünk szerint, számszakilag nem mi vagyunk az esélyesek, a cél azonban továbbra is a javulás, a csapategység olyan szinten való megteremtése, amely alkalmassá teheti a Békéscsabát távlati céljaink elérésére – így idegenben is egyértelműen bajnoki pont-pontok megszerzése lehet az elsődleges szempont. Ehhez azonban valaminek jócskán meg kell változnia – az elvégzett munka úgy látszik nem elegendő a sikerhez, a fejekben és gondolatokban is magunkévá kell tegyük a győzelem iránti elhivatottságot, ezért pedig apait-anyait és minden lehető plusz, mozgósítható erőforrást be kell vetnünk.

A két csapat 1998 óta összesen tizennyolc alkalommal mérkőzött meg egymással: szempontunkból 4 győzelmet, 4 döntetlent és 10 vereséget jegyeztek fel a történelemkönyvekbe. Utoljára 2015. május 2-án fogadtuk a Kórház utcában a jelenleg Balogh Pál által irányított szolnokiakat, akkor Birtalan két találatával (11. és 80. perc) 2-0 arányú győzelmet arattunk. Az előző (2015/2016-os) szezonban, a nem éppen előkelő 13. pozícióban végeztek, ám az idei bajnokságban – négy lejátszott mérkőzés után – már hat szerzett ponttal a táblázat 10. helyét foglalják el. Hazai pályán jó szezonpreimert produkáltak (Szolnok – Kozármisleny 1-0), majd a második fordulóban visszaesett a teljesítmény (Puskás – Szolnok 4-2). Úgy látszik, hogy otthoni környezetben nagyobb a lendület, hiszen a harmadik felvonásban, a feljutásra esélyesnek kikiáltott Kisvárda együttesét pont nélkül küldték haza (Szolnok – Kisvárda 3-2). Az előző fordulóban Sopronba látogattak és az idegenbeli szereplés ezúttal is sikertelenül zárult (Sopron – Szolnok 2-1). A hírek szerint többen távoztak, mint érkeztek és az időközben vezetőedző váltáson is átesett (a 2015/2016-os bajnokságban még Csábi József irányította a vasutasokat) tiszaparti egyesület továbbra is egy stabil középcsapat benyomását kelti. Érkezett: Molnár F. Tamás (Szeged 2011), Hajba Tamás (Ajka), Olasz Dénes (Somos SE), Pintér Norbert (Balmazújváros). Távozott: Hrabina Alex (Gyirmót), Búrány Zoltán (SZEOL), Balajti Ádám (Győri ETO), Fritz Attila (Szigetszentmiklós), Gajdos Zsolt (Puskás Akadémia), Horváth Péter (MTK, kölcsönből vissza, jelenleg Sopron), Lengyel Béla (Kisvárda), Vermes Krisztián (Kisvárda), Lőrinczy Attila (Budapest Honvéd-MFA II.), Nagy István (Békéscsaba), Urbin Péter (Békéscsaba), Villám Balázs (Zalaegerszeg), Hamar Ádám (Jászberény), Zsdrál Miroszlav (?), Zvara Dávid (Somos SE).

Az eddigi találkozások során mindössze egyszer fordult elő, hogy gól nélkül hagyták el a felek a zöldet, hiszen csak a 2012. szeptember 8-án, Szolnokon lejátszott mérkőzés zárult 0-0-ás eredménnyel. A legnagyobb betlit 2013. szeptember 11-én szenvedtük el – szintén idegenben -, amikor négyet kaptunk, nulla ellenében. Egy igazán meggyőző arányú győzelemért egészen 1998-ig kell visszatekintenünk az eseménynaptárban, abban az évben 4-1-re sikerült legyőznünk hazai pályán a Szolnoki MÁV-ot.

A mérkőzés játékvezetője Kovács J. Zoltán lesz, aki szempontunból újdonságnak számít – mivel a Békéscsabának az utóbbi időben nem fújt meccset – utoljára 2015. május 23-án, a Békéscsaba – Soroksár (2-0) mérkőzésen találkozhattunk vele. Az 1975-ös születésű játékmester legutóbb augusztus 14-én, a Siófok-Kozármisleny bajnokin dirigált és a szolnokiak számára sem ismeretlen – hiszen az előző szezonban, a Gyirmót elleni mérkőzésükön asszisztensként vett részt. Az első osztályban utoljára 2015-ben, alapvonali játékvezetőként szerepelt – pályafutása során eddig 658 sárga, valamint 51 darab piroslapot osztott ki. Kovács J. Zoltán segítői ezúttal Hofbauer Roland és Bertalan Dávid lesznek, a tartalék játékvezetőnek pedig Bogár Gergő sporttársat jelölték ki.

Szolnokon vasárnap 28 Celsius fokos maximális hőmérséklet várható, 30 százalékos valószínűséggel, körülbelül 3 milliméteres záporral-zivatarral – így az esti órákra akár tíz fokot is hűlhet a levegő. Érdemes tehát vízhatlan széldzsekikkel felszerelkezni.

A mérkőzésről természetesen – szokás szerint – élőben jelentkezünk és weboldalunk vonatkozó rovatában tudósítunk a mérkőzés főbb történéseiről.

A Szolnoki MÁV FC – Békéscsaba 1912 Előre Merkantil Bank NB II Liga 2016/2017. 5. forduló labdarúgó mérkőzés, 2016. augusztus 21-én (vasárnap) 19:00 órától kezdődik Szolnokon, a Tiszaligeti Stadionban.

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!