Beharangozó: Swietelsky-Haladás – Békéscsaba 1912 Előre

Szombaton, 2015. december 5-én folytatódnak az OTP Bank NB I Liga küzdelmei és a Békéscsaba 1912 Előre ezúttal Szombathelyre látogat. Számunkra – ebben az évben utolsó előtti tétmérkőzésen – egyáltalán nem lesz könnyű dolga a Liláknak, hiszen a masszív, stabil Haladás jóval nagyobb önbizalommal és mérkőzésrutinnal rendelkezik.

20151204_elore_haladas

Mindentől függetlenül félre kell tennünk az eddigi sikertelenségek okozta keserűséget és tiszta fejjel az előttünk álló feladatra kell koncentrálnunk. A Hali jelen pillanatban 25 megszerzett bajnoki egységgel a tabella hatodik helyét foglalja el. A három egyenlő ponttal rendelkező együttes (Újpest, DVSC és Haladás) között csak a szerzett gólok száma dönti a rangsort, így akár egy forduló alatt teljesen felborulhat a sorrend.

Az utóbbi húsz évet vizsgálva a statisztika sem áll mellettünk, hiszen ez idő alatt összesen 11 alkalommal találkozott egymással a két csapat, melyből három győzelmet és két döntetlent írhatunk a mérleg pozitív oldalára. Utoljára 2015. augusztus 29-én mérkőztünk meg vendéglátóinkkal – az OTP Bank NB I Liga 2015/2016 szezonjának 7. fordulójában -, amikor a Kórház utcában Németh Márió 26. percben szerzett találatával, csupán egy góllal maradtunk alul. Az eddig szerzett 19 góljuk alapján is a szombathelyi zöld-fehérek számítanak esélyesebbnek, bár az utóbbi fordulókban némi bizonytalanságot fedezhettünk fel játékukban: Haladás – Újpest 0-3 és DVSC – Haladás 2-2. Az eddig szerzett 12 találatunk közül kettőt a 2003/2004-es szezonban gyűjtöttünk és ezen a mérkőzésen sikerült utoljára legyőzni a Vas megyeieket. Érdekességképpen a legnagyobb arányú vereséget (4-0) az 1997/1998-as szezonban szenvedte el – az akkor Pásztor József által vezetett Békéscsaba. A számoknál maradva az elkövetkező mérkőzésen a “kimatekozott” győzelem esélye 27,3, a döntetlené 18,2, míg a vereségé 54,5 százalék. A foci azonban nem csak számokból és statisztikából áll, jócskán múlik mentális tényezőkön is – ezért is szeretjük. A pillanatnyi állapot, a megfelelő felkészülés és mérkőzésre hangolódás döntő lehet.

Zoran Spisljak, vezetőedzőnk szerint: – Furcsa ezt mondani: de meg kell tanulnunk, hogy ezt a játékot gólokra játsszák. A mérkőzéseket nem szabad könnyen kiengednünk a kezünkből. Bőven vannak még meccseink, amelyeken pontokat szerezhetünk. Az esetleges kiesésről majd a szezon végén beszéljünk, akkor kell majd megnézni, ki lesz abban a pozícióban. Sajnos most ott vagyunk és hétről-hétre szenvedünk – hiszen tapasztaljuk, milyen nehéz ebben a bajnokságban játszani. Tanulnunk kell, javítanunk kell, dolgoznunk kell és erősítenünk bizonyos posztokon. Még két meccsünk van ebben az évben, de jövőre is bőven lesz alkalmunk pontokat szerezni, addig viszont sok mindent helyre kell tenni. Eltiltottjaink nincsenek, de kisebb-nagyobb sérülések továbbra is hátráltatják a megfelelőnek nevezhető keret kialakítását. Ettől függetlenül nem feltartott kézzel lépünk pályára és próbálom úgy motiválni játékosaimat, hogy minden tőlük telhetőt megtegyenek a következő 90 perc alatt is. Cél a tisztes helytállás és adott esetben visszavágás a nyáron elszenvedett vereségért!

Mészöly Géza, a Haladás vezetőedzője a következőképp nyilatkozott a haladas.hu weboldalnak: – Fontos, hogy a fejünkben ne az legyen, hogy az utolsó helyezettel játszunk, amely ráadásul már 12-szer kikapott. Abban sem bízhatunk, hogy padlót fogtak a Fáy utcai vereségtől, hiszen korábban is kaptak több gólt egy-egy mérkőzésen és újra és újra talpra álltak. Stabilan, zártan kell védekeznünk, emellett persze nagy odaadással, győzelemre kell játszanunk. Kielemeztük a Debrecen elleni meccsünket, sajnáljuk a végén elveszített két pontot, megbeszéltük, hogy a pontrúgásoknál kijjebb kellett volna védekeznünk. A játékosok fizikálisan és mentálisan rendben vannak, érzik mennyire fontos a szombati találkozó. A csapat készen áll, bízom benne, hogy behúzzuk a három pontot. Martinezt szerdán izomfáradtság miatt le kellett cserélnem, kérdéses a játéka. Fehér térdsérüléssel bajlódik, Ugrai szervezetében gyulladás van, Petró kisebb sérüléssel bajlódik, és noha hosszú sérülése után Popin legutóbb kerettag volt, de ez inkább ajándék volt számára, ezúttal nem számíthatok rá.

A 2015. december 5-én (szombaton) 15:30 órától megrendezendő Swietelsky Haladás – Békéscsaba 1912 Előre OTP Bank NB I Liga 18. forduló labdarúgó mérkőzést Németh Ádám sporttárs vezeti, asszisztensei Varga Zsolt dr. és Márkus Tamás lesznek.

A meteorológusok szombatra 2-11 Celsius fokos hőmérsékletet, főképp derült, de időnként ködös időjárást jósolnak – érdemes tehát megfelelően felöltözni!

Szurkolóink jelzése alapján két-háromnapos túrát szervezve, többen is elkísérik a Lilákat Magyarország másik végébe. Köszönjük szépen!

line_purple

Kapcsolódó hivatkozás:
http://1912elore.hu/site/bekescsaba-1912-elore-swietelsky-haladas-20150829/

Mérkőzés információk:
http://1912elore.hu/site/informaciok-swietelsky-haladas-bekescsaba-1912-elore-20151205/