Beharangozó: Puskás Akadémia FC – Békéscsaba 1912 Előre

Mindössze három pozíció és két pont különbség volt a két csapat között a tavaszi szezon kezdete előtt. Néhány fordulóval később azonban nagyot fordult a világ kereke – igaz, hogy a Békéscsaba egy mérkőzéssel kevesebbet játszott – de jelen pillanatban 11 pont és 6 hely a Puskás Akadémia előnye velünk szemben.

promo_puskas_elore

A vérátömlesztésen átesett Puskás Akadémia már-már egy osztállyal magasabb szintet képvisel és érett, összekovácsolt csapat benyomását keltette az utóbbi fordulókban. Pintér Attila vezetőedző érkezése után sorra jelentették be az igazolásokat olyan focisták személyében, akik nem elhagyagolható NB I-es tapasztalattal és jelentős játékerőt képviselve, egyértelműen a feljutásért küzdenek idén tavasszal. Érkezett: Gyömbér István (Ferencváros), Prosser Dániel (Budapest Honvéd), Csilus Ádám (Soroksár SC), Hegedűs János (Haladás), Szatmári Lóránd (MTK Budapest), Szakály Péter (DVSC). Távozott: Fényes Szabolcs (Csákvár), Gajdos Zsolt (Haladás), Molnár Csaba (Csákvár), valamint kölcsönbe ment Lipcsei Ádám (Csákvár).

Bár még 14 forduló van hátra a bajnokságból és semmi sincs veszve, de a Békéscsaba utóbbi három mérkőzésen mutatott teljesítménye sajnos nem érte el a célkitűzésekhez szükséges színvonalat. Talán egy újabb lehetőség, egy áttörés – ami felszakíthatna egy gátat labdarúgóinkban – lenne szükséges ahhoz, hogy az őszi teljesítményt tovább fokozva, behozhassuk hátrányunkat és újra versenybe kerüljünk. Ezúttal viszont valószínűsíthetően nem lesz olyan egyszerű dolgunk, mint 2016. augusztus 24-én volt – amikor 5-0 arányú kiütéssel végződött a PAFC viharsarki túrája. A statisztika egyébként abszolút a Lilák felé billenti a mérleg nyelvét, hiszen az eddigi négy találkozásunk alkalmával egyszer sem sikerült a felcsútiaknak pontot szerezniük. Ha a Békéscsaba számára a Csákvár vagy a Budaörs a mumus, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy a Puskás számára a Békéscsaba a "lila" leves. Egy szó, mint száz Fejér megyébe és a Pancho Arénába szeretünk járni, hiszen visszatekintve a 2015/2016-os szezon első osztályú meccseire, például a Videoton orra alá is sikerült borsot törnünk Felcsúton. A kérdés ezúttal viszont az, hogy a Békéscsaba ötödször vagy a Puskás először?

A két csapat egymás elleni, szempontunkból igen hízelgő 10-2-es gólkülönbségét sem lesz egyszerű tovább kozmetikázni, hiszen a Szolnok elleni mérkőzésen piros cédulát begyűjtő és két mérkőzéses eltiltással sújtott Ribánszki László, ezúttal legfeljebb a nézők soraiból szemlélheti majd az eseményeket. Birtalan, Bagi és az eltiltását letöltő Szélpál visszatérése azonban némi bizakodásra adhat okot, bár ahogy szokták mondani: egy – jelen esetben pár – fecske nem csinál nyarat. De, reméljük! Legeredményesebb góllövőink a Puskás elleni mérkőzéseket és a jelenlegi keretet figyelembe véve: Birtalan (2), Nagy (2) és Bagi (1) – így joggal fűzhetünk vérmesebb reményeket is az előbb említett trió teljesítményéhez. Persze, nem lehet 3-4 játékos vállára tenni a felelősséget, hiszen a labdarúgásban, mint csapatjátékban egyformán fontos feladat hárul az egység minden tagjára. Egy szó, mint száz csak úgy lehetünk eredményesek, ha az őszi szezonhoz hasonló precíz csapatmunkával, türelmesen és megbízhatóan játszunk.

A Puskás Akadémia igen jó menetben van, hiszen az elmúlt vasárnap idegenben húzták be sorozatban harmadik győzelmüket, amikor a soproniakat őrölték fel 0-2 arányban. A 23. fordulóban a Kisvárda ellen némileg szerényebb 1-0-ás teljesítménnyel, egy felvonással korábban viszont a Kozármislenyt sikerült szintén 2-0 arányban kétvállra fektetniük, így jelen pillanatban 24 lejátszott mérkőzés után, 48 bajnoki egységgel, 14 győzelemmel, 6 döntetlennel és mindössze 4 vereséggel a tabella második pozícióját foglalják el. Neves ellenfelünk hosszú cserepadjára ezúttal nem ülhet majd le Márkvárt Dávid, aki a soproni összecsapás 83. percében begyűjtötte ötödik sárgalapját, így automatikusan egy mérkőzésnyi eltiltás vár rá.

A felkészülést osztályon felüli körülmények között bonyolította következő vendéglátónk, hiszen kétszer is (január 11-20. és február 2-12. között) kihasználhatták a spanyolországi mérsékelt időjárási viszonyokat, ahol kínai első osztályú, szlovák harmadosztályú, valamint horvát első osztályú csapatokkal is összemérhették erejüket.

Csapatunk szerda délután fejezte be a hét első felének felkészülési programját és a csütörtök reggeli taktikai értekezlet után indul a csapatbusz Felcsútra, ahol délután 17:00 órától kerül megrendezésre a Merkantil Bank NB II Liga 2016/2017-es szezon 25. fordulójában a Puskás Akadémia FC – Békéscsaba 1912 Előre mérkőzés.

A Puskás Akadémia FC – Békéscsaba 1912 Előre összecsapást Erdős József dirigálja, akivel legutóbb 2016. november 27-én a Dorogi FC – Békéscsaba 0-2 mérkőzésen találkozhattunk. Az 1977-es születésű spori pályafutása alatt összesen 891 sárga-, valamint 57 darab piros cédulát osztott ki. Segítői Király Krisztián és Mohos Milán lesznek, míg tartalék játékvezetőként Szilasi Szabolcsot delegálta a szövetség. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

Kozma János: –  Nem vagyunk elégedettek a csapat tavaszi szereplésével, de edzőváltás nem került szóba, nincs semmiféle intézkedési terv Zoran Spisljak esetleges menesztésével kapcsolatban. A héten ráadásul egymást követik a mérkőzések (csütörtökön és vasárnap is teljes forduló lesz), a vezetőség pedig azt várja, hogy a csapat kikecmeregjen a gödörből.

A nemzeti ünnep utáni, hétközi forduló összes mérkőzését lebonyolítják 2017. március 16-án (csütörtökön):
15:00 órától HR-Rent Kozármisleny – Nyíregyháza Spartacus FC, Dorogi FC – BFC Siófok, Szeged 2011 – Mosonmagyaróvári TE 1904, Ceglédi VSE – ZTE FC, Budaörs – Aqvital FC Csákvár, Soroksár SC – Cigándi FC, Szolnoki MÁV FC – SZEOL SC, Master Good Kisvárda – Swietelsky-Soproni VSE, 17:00 órától Balmaz Kamilla Gyógyfürdő – Vác FC és Puskás Akadémia FC – Békéscsaba 1912 Előre párosításokban.

Az előrejelzés szerint 2017. március 16-án (csütörtökön) Felcsút térségében kettős fronthatás, erősen felhős időjárás várható, 13 Celsius fokos maximális hőmérséklettel.

Arra buzdítjuk közönségünket, hogy amennyiben tehetik és módjukban áll, idegenbe is kísérjék el csapatunkat és szurkolásukkal segítsék pontszerzéshez a srácokat!

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!