Beharangozó: Nyíregyháza Spartacus FC – Békéscsaba 1912 Előre

Vasárnap-szerda-vasárnap ritmusban folynak a mérkőzések ezen a héten, így 2021. március 3-án (szerda) 14:30 órakor Nyíregyházán lép pályára csapatunk.

A válogatott szünet előtt még három meccs vár együttesünkre, hiszen a szerdai szabolcsi túra után, március 7-én (vasárnap) az ETO csapatát látjuk vendégül, majd március 14-én (vasárnap) még Kazincbarcikára utazunk. Aztán gyakorlatilag három hét szünet következik és legközelebb április 4-én (vasárnap) folytatódik a bajnokság, amikor a DEAC érkezik majd a Viharsarokba.

A soron következő mérkőzés szám szerint a 36. Nyíregyháza – Békéscsaba összecsapás. Az egymás elleni összesített mérleg ezúttal nem nekünk kedvez, hiszen az első osztályban 5 győzelem, 3 döntetlen és 2 vereség ellenfelünk szempontjából az egyenleg. Ugyanez a számsor az NB II-re vonatkozólag 10 győzelem, 8 döntetlen és 7 vereség a Szpari nézőpontjából. A két csapat utoljára 2020. szeptember 13-án találkozott Békéscsabán, amikor 2-0 arányú győzelmet ünnepelhettünk. Nem csak a statisztika, de helyzetünk sem túl rózsás és nem lesz egyszerű pontot-pontokat rabolni a piros-kékek otthonából. Érdekes módon mindig csak egy kicsi hiányzik, egy csettintés, amivel átszakadna a gát, ami sikert és valamilyen szinten megnyugvást hozhatna. Szokták mondani: a foci nem bonyolult játék, csak mindig eggyel több gólt kell lőni, mint az ellenfél. Bárcsak ilyen egyszerű lenne, de a körülmények és a befolyásoló tényezők száma végtelen. Nem akarunk és nem fogunk elemezgetésekbe bocsátkozni, nem is keresünk kifogásokat – hisz ez nem a mi dolgunk -, de abba azért mindenképpen érdemes belegondolni, hogy az egész eddigi idényben nem volt még egy olyan mérkőzésünk, amikor mindenki rendelkezésre állt volna, amikor minden klappolt és még a csillagok is úgy álltak, hogy nekünk kedvezzenek. Az ilyen helyzetek abszolút demoralizálók, hiszen hiába van akarat, ha nyögés és küzdés lesz a vége. Az előző fordulóban, hazai pályán elért döntetlent nem nevezhetjük sikernek, hiszen a cél a győzelem volt, ezért aztán tovább mélyült az a gödör, amibe kerültünk. Ezzel együtt és a 26. felvonás többi mérkőzésének köszönhetően pozíciónk nem változott, továbbra is a 12. helyen állunk 33 ponttal, 8 győzelem, 9 döntetlen és 9 vereség birtokában. Következő vendéglátóink viszont győzelmi szériában vannak, hiszen az utóbbi három mérkőzésükön a maximális 9 egységet gyűjtötték be, így mérlegükön jócskán javítva (11 győzelem, 6 döntetlen, 9 vereség és 39 pont) már a 8. helyről várják a 27. fordulót. Mindent összevetve azonban tudjuk és hisszük, hogy a keret és a csapat képes a bravúros teljesítményre, hiszen visszagondolva a Vasas, vagy éppen a Szeged elleni mérkőzésekre látható, hogy tudunk-tudnánk úgy focizni, hogy az ellenfelet magunk alá gyűrjük. Ez szerintünk csak hit és akarat, na meg persze némi szerencse kérdése.

Amennyiben viszont kicsit hátrafelé is tekintgetünk – jelen helyzetünkben sajnos már erre is szükség van -, akkor kiolvasható a táblázatból, hogy mindössze hét pontra vagyunk a veszélyzónától, ez pedig további feszültséget, rossz érzéseket generálhat. Érdekes dolog a pontszám, hiszen ha a legutolsó teljes (2018/2019.) bajnokságot vizsgáljuk, amikor 32 pont birtokában a Cegléd volt az első kieső és 40 ponttal a Balmazújváros még jó volt a bennmaradásra, akkor a jelenlegi 33 pontunk akár már elegendő is lehetne már most is. Ebben az idényben viszont látszik – hangsúlyozzuk, talán minden idők egyik legerősebb másodosztályáról beszélünk -, ennyi nem lesz elég a tagság biztos megőrzéséhez. Harminchat pont (12 forduló) van még a kalapban, tehát egy jó hajrával lehetne még pontokat zsebelni és semmi sincs még veszve! Gondok azonban most is vannak, hiszen Lukács Raymond kiállítása a Dorog elleni mérkőzésen biztos eltiltást jelent számára – a kérdés már csak az, hogy hány mérkőzésre?! Sérültjeink közül Farkas Márk talán már tudja vállalni a játékot, Máris és Király is visszatérhet, hiszen letöltötték egy mérkőzésre szóló eltiltásukat. Elképzelhető, hogy most is lesznek változtatások a keretben, hiszen Pauditsot és Szabót is jócskán aprították a legutóbbi bajnokin. Régebbi sérültjeink sajnos továbbra sem bevethetők, így Hursánra, Mészárosra, Grániczra, Pilánra, Hodonickire sem számíthat a szakmai stáb. Pantovic visszatérésére pedig még nyilván várni kell, hiszen a több hetes kihagyás nem múlt el nyomtalanul. Ezekkel együtt a hétközi fordulóra talán lesz annyi visszatérő, hogy érdemben pályára tudjunk lépni.

Visszakanyarodva ellenfelünkre, ebben a naptári évben csak a Dorogtól kaptak ki, ezen felül egy döntetlen és három győzelem áll a nevük mellett. Összességében téli igazolásaik biztosan erősítést jelentenek, hiszen a három mérkőzés óta tartó győzelmi szériát nem a szél fújta össze. Érkezett: Zamostny Balázs (Ajka), Szokol Zsolt (Újpestről visszatért), Paku Roland (a Nafta Lendva-tól tért vissza), Gresó Mátyás (Eger), Márkus Attila Márk (Baerum Sk). A Szpari játékosai között több ismerőst is felfedezhetünk Gyurján Bence, Sinanovic Sinan, Szokol Zsolt és Svedyuk Alex Pál személyeiben – bár tudomásunk szerint első kettő korábbi sérüléseik okán még nincsenek bevethető állapotban. Ügyeletes gólfelelőseikre Hornyák Marcellre (6) és Ötvös Bencére (5) mindenképpen kiemelt figyelmet kell fordítanunk. Színes lap miatti eltiltott ezúttal nincs Gálhidi György neveltjei között.

A Nyíregyháza Spartacus FC – Békéscsaba 1912 Előre mérkőzés játékvezetőjeként Radványi Ádámot akkreditálta a szövetség. Segítőiként Berényi Ákost és Rózsa Dávidot jelölték ki, míg a tartalék játékvezető feladatait Rúsz Márton látja el. Az 1983-as születésű sporival utoljára 2019. november 10-én, a Békéscsaba 1912 Előre – Soroksár SC 1-0 mérkőzésen, szintén játékvezetőként találkozhattunk. Pályafutása során eddig 688 sárga- és 57 piros lapot használt fel. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A Merkantil Bank NB II Liga 2020/2021-es szezon 27. fordulóját március 3-án (szerdán) 14:30 órától DEAC – Gyirmót FC Győr, PMFC – Szombathelyi Haladás, Soroksár SC – Szentlőrinc, Dorogi FC – Aqvital FC Csákvár, Nyíregyháza Spartacus FC – Békéscsaba 1912 Előre, WKW ETO FC Győr – Kolorcity Kazincbarcika SC, 18:00 órától Szeged-Csanád Grosics Akadémia – Szolnoki MÁV FC, Vasas FC – BFC Siófok, FC Ajka – DVSC, valamint Kaposvári Rákóczi FC – Budaörs párosításokban rendezik meg.

A bajnoki táblázatot a DVSC  (54 pont) vezeti, második helyen a Vasas (52 pont), a bronzérmes pozícióban pedig a Gyirmót (50 pont) áll. A sereghajtó helyeken a Csákvár -Kazincbarcika-DEAC trió osztozkodik.

A fordulók előtti szokásosnak mondható COVID-19 tesztelésen csapatunknál szerencsére ismét mindenki negatív eredményt produkált, így legalább ez nem hátráltatja az utazók kijelölését.

Az előrejelzés szerint Nyíregyháza térségében közepesen felhős időjárás várható, a hőmérséklet akár +12 Celsius fok körül is alakulhat. Köd kialakulása azonban valószínűsíthető. A Nap 2021. március 3-án 17 óra 33 perckor nyugszik.

A mérkőzések továbbra is zárt kapuk mögött – nézők jelenléte nélkül – kerülnek megrendezésre, de a vendéglátó klub tájékoztatása szerint rendelkezésre áll majd egy élő stream, melynek elérhetőségét publikálni fogjuk, amint megkapjuk.

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

M.B.

Csatlakozzon YouTube csatornánkhoz:

Figyelem! Felhívjuk figyelmüket, hogy az 1912elore.hu web- és a facebook.com/1912elore oldalon megjelenő hírek, interjúk, ötletek, megoldások és fotók a Békéscsaba 1912 Előre Futball Zrt. tulajdonát képezik. Tilos a tulajdonos előzetes engedélye nélkül a tartalom egészét vagy egyes részeit bármely formában átruházni, terjeszteni, reprodukálni vagy a saját személyes használatot meghaladó mértékben tárolni esetleg kinyomtatni. A híranyagok bármilyen célú szolgáltatásként való felhasználása hangsúlyozottan csak a tulajdonos előzetes írásbeli engedélyével és csakis a forrás pontos megjelölésével történhet. Az itt fellelhető tartalmak ettől eltérő kezelése szerzői jogi vita tárgyát képezheti.