Beharangozó: Nyíregyháza Spartacus FC – Békéscsaba 1912 Előre

Igazi nyalánkságként és mindig rangadóként tekinthetünk a soron következő Nyíregyháza elleni bajnoki mérkőzésre, hiszen a két mérkőző fél valamilyen szinten ezer szállal, oda-vissza kötődik egymáshoz.

Gondoljunk csak a nyírségiek új szakvezetőjére, Dajka Lászlóra – aki évekkel ezelőtt többször is dolgozott már Békéscsabán. A Szpari keretét szemlélve megemlíthetnénk Rubus Tamást vagy Szokol Zsoltot, akik csabai nevelésűek. Visszafelé nézve is több kapcsolódási pontot fedezhetünk fel, hiszen Gyurján Bence a Nyírsuliban nevelkedett, Urbin Péter, Spitzmüller István és Máthé Gábor is játszott piros-kékben, Hrabina Alexre pedig mindkettő igaz. Mindenképpen szóvá kell tenni a két szurkolótábor baráti viszonyát is, hiszen két Spartacus csapat szimpatizánsai rendszeresen sportszerű, igazi futball hangulatot teremtenek az egymás elleni mérkőzéseken. A mérkőző felek az utóbbi 13 évben szép számmal találkozhattak egymással – bár a statisztika piros-kék dominanciát mutat, a 2016. november 20-án lejátszott, 17. fordulóban 3-0 arányban magabiztosan győztük le következő vendéglátónkat. A jelen pillanatban 13. helyen álló szabolcsiak, akik 13 győzelem, 6 döntetlen, valamint 16 vereség után, a fennmaradó három fordulóban még igencsak kozmetikázhatnak mérlegükön, 2004 óta nyolc alkalommal tudták ellenünk győztesen elhagyni a pályát. A számokból hat döntetlen, valamint két csabai győzelem is kiolvasható és a nézők szempontjából az sem elhanyagolható adat, hogy kivétel nélkül minden eddigi mérkőzésen esett gól. A két résztvevő fél egymáshoz képest nyolc bajnoki pozíció és 15 pont különbséggel szerepel a tabellán, így az erőviszonyok ebből a szempontból jelentősnek tűnnek, de a meccs végeredményét megtippelni egyáltalán nem egyszerű feladat. A fogadási odds-ok is kiegyenlítettnek tűnnek, hiszen a hazai győzelemre 2.45-ös, döntetlenre 2.95-ös, vendég sikerre pedig 2.50-es szorzót aposztrofálnak.

A fordulóban egy feljutó sorsa már biztosan eldőlhet, amennyiben a Puskás Akadémia legalább egy pontot szerez – amire igen jó esélye adódik a 18. helyezett Cegléd otthonában. A további feljutó sorsa azonban még továbbra is kérdéses, hiszen a 2-4. helyen álló együttesek mindössze egy pontnyi különbséggel várják a 36. forduló történéseit. Matematikai esélye még csapatunknak is maradt, de ennek megvalósulásához igen kedvező csillagállásnak kell bekövetkeznie.

Az Előre heti programja a hétfői regenerációs tréninggel indult, melyet kedden pihenőnap követett. Szerdán délután viszont már újból teljes erőbedobással edzett a csapat. Csütörtökre két foglalkozást és videózást írt elő a szakmai stáb, míg pénteken délelőtt újra pályás edzéssel folytatódott a program. A szombat délutáni gyakorlást élőben közvetítjük, a vasárnapi ebéd után pedig útra kel csapatunk. A jövő héten több protokolláris kötelezettségnek is eleget teszünk, hiszen május 23-án (kedden) egy kedves meghívásra érkezünk a Békéscsabai Kolbászklubba, május 26-án (pénteken) pedig a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium gyermeknapi programján vesz részt csapatunk.

A vendéglátók keretében, a Sopron elleni mérkőzés folyamán Takács Tamás orrcsonttörést szenvedett, így pályára lépése bizonytalan. Más sérült vagy eltiltott nem hátráltatja a kezdő összeállítás meghatározását. Érdemes kiemelt figyelmet szentelni Rudolf Gergelynek, aki a Szpari házi góllövőlistáját nyolc találattal vezeti.

Dajka László: A Békéscsaba ellen mindig nagy mérkőzéseket játszunk, de hasonlóan készülünk most is, mint bármelyik másik találkozóra. Hazai pályán elkezdtünk egy jó sorozatot, ezt szeretnénk folytatni, szeretnénk örömet szerezni a szurkolóknak. Ezzel együtt a nézők megértését is kérem, mert elkezdjük a jövőt is tervezni, és 3-4 játékos kapcsán mind a vezetőségnek döntenie kell, mind nekem szakmai véleményt kell mondanom, így azok kapnak lehetőséget, akik kevesebbet szerepeltek. A Békéscsaba ellen még ez kevésbé lesz jellemző, de az utolsó két találkozón már így lesz. Ami a keretet illeti, Tisza Tibornak volt egy betegsége de már túl van rajta, Máté Péternek a lágyéki izomnál van sérülése, de megpróbáljuk összedrótozni – mondta Dajka László vezetőedző. 

Boér Gábor: – Tudjuk, hogy a Nyíregyházának sokkal komolyabb céljai voltak a bajnokság elején – legalábbis az igazolások és az előzetes várakozások ezt vetítették előre – de valamiért nem úgy sikerültek a dolgaik, ahogy szerették volna és kétszer is edzőt váltottak. A második után, azt lehet mondani, hogy talán jobb periódusban vannak – eltekintve a két úgymond, vállalható vereségtől. Szempontunkból továbbra is az a leglényegesebb, hogy csak magunkkal foglalkozzunk és ismét előre tudjunk lépni játékban és mentálisan. Nagyon fontos számunkra a szezon utolsó három mérkőzése, hogy megfelelőképpen tudjuk lezárni ezt a bajnokságot és jó helyen tudjunk végezni. Reálisan nézve, van még esélyünk előrébb lépni a táblázaton – ehhez mindenképpen arra van szükség, hogy hozzuk a saját meccseinket és begyűjtsük a három pontokat. Tudjuk, hogy nagyon nehéz mérkőzés vár ránk, hiszen jó játékosállománnyal rendelkező csapathoz látogatunk, akiknek az utóbbi néhány fordulóban a játéka is sokat javult. Sokkal offenzívabb futballt játszanak és több gólt is szereztek, mint a bajnokság korábbi szakaszában. Sérültek terén Gyurján Bence maródi, aki izomszakadást szenvedett és úgy néz ki, hogy legfeljebb az utolsó mérkőzésre tud majd teljesen felépülni. Mellette Gránicz Patriknak lett kardiológiai problémája, amely remélhetőleg csak egy kisebb ritmuszavar. Hrabina Alex is sérüléssel bajlódott a héten, de szerintem a jövő héten már ismét teljes értékű munkát tud végezni. Rajtuk kívül más sérültünk vagy eltiltottunk nincs. Az előző mérkőzés természetesen jó hatással volt a csapatra és a heti felkészülés jó hangulatban telt. Nagyon remélem, hogy ezt a mentalitást és hozzáállást a bajnokság végéig meg tudjuk majd tartani és ezáltal azt tudjuk majd mondani, hogy egy nehéz, hosszú bajnokságon vagyunk túl, de a végén mindenki szájíze egy kicsit jobb lehet. Közben már elkezdtük a jövő építését is, ezért próbálunk olyan formában játszani, illetve edzeni, hogy egy picit már erre is készüljünk és a következő bajnokságra vonatkozó taktikai felállásunkat is tudjuk gyakorolni. Ez mindenképpen fontos ahhoz, hogy jövőre is ütőképes csapattal tudjunk rendelkezni.

A Nyíregyháza Spartacus FC – Békéscsaba 1912 Előre mérkőzés játékvezetőjeként Molnár Attilát akkreditálta a szövetség. Az 1989-es születésű sporival legutóbb 2017. február 26-án (22. forduló), a Békéscsaba 1912 Előre – Budaörs 1-1 mérkőzésen, tartalék játékvezetőként találkozhattunk utoljára. Pályafutása alatt eddig 323 sárga- és 27 piros színű lapot használt fel. Segítőiként Nazsa Tamást és Máyer Gábort jelölték ki. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A Merkantil Bank NB II Liga 2016/2017-es szezon 36. fordulójának összes mérkőzését megrendezik 2017. május 21-én (vasárnap): 16:45 órától Budaörs – Soroksár, 18:00 órától Balmazújváros – Szolnok, ZTE – Csákvár, Mosonmagyaróvár – Cigánd, Siófok – SZEOL, Nyíregyháza – Békéscsaba, Dorog – Sopron, Szeged 2011 – Kisvárda, Cegléd – Puskás Akadémia, valamint Vác Kozármisleny párosításokban.

Az előrejelzés szerint vasárnap, Nyíregyháza térségében erősen felhős, szeles időjárás várható. A levegő maximális hőmérséklete 23 Celsius fok körül alakul majd és körülbelül 1mm zápor előfordulását valószínűsítik.

Arra buzdítjuk közönségünket, hogy amennyiben tehetik és módjukban áll, idegenbe is kísérjék el csapatunkat és szurkolásukkal segítsék újabb győzelemhez a srácokat!

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!