Beharangozó: DEAC – Békéscsaba 1912 Előre

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 667 másodperc.

A tizenegyedik fordulóval folytatódik a bajnokság és ezúttal a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club (DEAC) csapatához látogatunk a Nagyerdei Stadionba 2020. október 4-án (vasárnap) 15:00 órától.

A két együttes felkészülési mérkőzéseken már többször is összemérte erejét, de a Merkantil Bank Ligában ez lesz az első alkalom. A jelenleg kieső helyen (19.) álló DEAC és a 6. pozíciót elfoglaló Békéscsaba 1912 Előrét fogadja a DVSC stadionjában, így a debreceni kapcsolódás miatt érthető a kiemelt szurkolói aktivitás.

A DEAC mindössze 2 győzelem (DEAC – Nyíregyháza Spartacus FC 1-0 és DEAC – WKW ETO FC Győr 3-2), valamint 8 vereség mérleggel csak 6 pontot gyűjtött, ezzel szemben a Békéscsaba 1912 Előre 4 győzelem, 5 döntetlen és mindössze 1 vereség egyenleggel, 17 bajnoki pont birtokában a táblázat 6. helyéről várja az összecsapást. Látható, hogy a debreceniek mindkét győzelmüket “hazai” körülmények között szerezték és döntetlenek híján vagy győztek, vagy vesztettek. Azt hihetnénk, hogy ez a meccs sima lehet, de ne tévesszen meg senkit a pillanatnyi állapot, valamint a tabella által mutatott nagyobb különbség – hiszen a DEAC rutinos és tapasztalt játékosai bármikor képesek meglepetést okozni, így százszázalékos teljesítményre lesz szükség vasárnap ahhoz, hogy pontot-pontokat raboljunk a cívisvárosból.

Mondhatjuk-írhatjuk, hogy az előző szezonban a DEAC jó helyen volt, jó időben és ennek köszönhetik felfelé történő osztályváltásukat – hiszen a 2019/2020-as szezon 18. fordulója után még a Füzesgyarmat vezette az NB III. Közép csoport tabelláját, de a 19. felvonás után (amikor a bajnokságot leállították a pandémia miatt) éppen ők kerültek az első helyre, ezáltal mint később kiderült, elnyerték másodosztályú tagságukat – akkor még Schőn László vezetésével. Júniusban Balogh Pál vehette át az egyetemi csapat irányítását és kezdte meg a csapat felkészítését a 2020/2021-es idényre. Ellenfelünk keretében több, korábban Békéscsabán is szerepelt labdarúgót is felfedezhetünk, így ebből a szempontból is mindenképpen pikáns megmérettetés elé nézünk. A DEAC számára létfontosságú lenne a győzelem, hiszen lemaradásuk a bennmaradó helyektől egyre nő, így a végső üdvösség elérése felé vezető úton hatalmas lépés lehetne számukra. A Békéscsaba pedig csupán az előző fordulóban (10.) vesztette el veretlenségét, így új vezetőedzőnk és labdarúgóink, na és persze szurkolóink számára is igen lényeges lenne egy újabb idegenbeli győzelem megszerzése. Annál is inkább, hiszen a második helytől mindössze két egységnyi lemaradásban vagyunk – igaz, hogy a Gyirmót egy mérkőzéssel kevesebbet játszott, így nem teljesen valós a kép.

A keret alakítást Takács Péter nyitotta június végén, aki Dorogról érkezett Debrecenbe és a 2015-2017 között Békéscsabán is szerepelt. Szintén a hatodik hónap végén igazolták le Székely Dávidot, aki éppen a korábbi riválistól, Füzesgyarmatról tette át székhelyét. A folytatásban Acsádi Bence is rábólintott a DEAC ajánlatára, és az ifjú kapus a kis Loki és a Békéscsaba elleni edzőmeccseken már egy-egy félidőt kapott a bizonyításra. Szintén júliusban csatlakozott a kerethez Orosz Marcell, aki a DVTK-tól érkezett kölcsönbe. Majd a védelem erősítésére a Lokiból szerződtették a 26 éves hátvédet Belényesi Csabát, közvetlenül a bajnoki rajt előtt pedig még hárman csatlakoztak: Burai Erik – aki korábban szintén szerepelt békéscsabai színekben, Damásdi Alex és Gyönyörű Gergő. Az igazolási szezont kihasználva még augusztusban is hoztak játékost Kaposvárról, hiszen a 25 éves Nagy Krisztián is Debrecenben folytatta pályafutását. A fiatal szekciót erősítheti a Németországból hazatért, 19 éves Kiss Bence is, aki a TV Fürth 1860 csapatánál légióskodott két éven keresztül. Szeptember végén pedig a középpálya sem maradt érintetlen igazolási szempontból, mert a 20 esztendős Nikitscher Tamást a DVSC-től vették kölcsön a szezon végéig. Ezzel együtt ismerős lehet még sokak számára Spitzmüller István, Kertész Tamás és Urbin Péter neve is, hiszen mindannyian a lila-fehéreket erősítették korábban.

Színes lapok miatti eltiltások nem, de sérültek mindkét oldalon nehezítik a szakvezetés dolgát. Az egyetemiek oldalán hosszú ideig tartó sérüléséből visszatérhetett Papp Ferenc, de az ETO elleni mérkőzésen Sigér Ákos bal lábában elszakadt az elülső keresztszalag, emellett a porc is megsérült – úgyhogy rá hosszabb kihagyás vár. Nincs jobb helyzetben csapatunk sem, hiszen a Kazincbarcika elleni meccsen többen is megsérültek: Lukács Raymond részletes szalag-szakadást szenvedett, amely 4-6 hét rehabilitációval jár, Hursán Györgynél porcleválást diagnosztizáltak, szintén 4-6 hétig nem számíthatunk rá. Paudits Patrik lábában, míg Nagy Sándor lágyék-tájékon érez folyamatos fájdalmat, Szabó Péter pedig még további vizsgálatokra vár. Pilán Márkó a héten már elkezdte a teljes intenzitású edzésmunkát, de neki és Oláh Lászlónak is még időre van szüksége a megfelelő forma eléréséhez. Uram János elvileg rendben van, tehát ő már bevethető – ha a szakmai stáb is szükségét érzi. Egy szó, mint száz nem vagyunk egyszerű helyzetben és ilyen értelemben talán jókor jön az újabb válogatott szünet, hiszen sérültjeink időt és energiát nyerhetnek.

Gólok szempontjából érdemes kiemelt figyelmet szentelni Belényesi Csabának, Nagy Krisztiánnak és Takács Péternek, hiszen mindhárman 2-2 góllal vették ki részüket csapatuk sikereiből.

A Békéscsabánál többen is veszélyeztetett helyzetben vannak, hiszen eddig 4-4 sárga lapot gyűjtöttek: Bora György, Máris Dominik és Mészáros Márk. Szintén ennyi lappal rendelkezik Lukács Raymond és Hursán György is, de ők ezúttal sérülésük okán nyilván nem gyarapíthatják ezt a mennyiséget.

Végül, de nem utolsósorban a járvány-helyzetről is szót kell ejtenünk. A Békéscsaba 1912 Előre játékosait és a stáb tagjait eddig szerencsére elkerülte a fertőzés, de az előírások értelmében pénteken reggel ismét PCR-teszten vesz részt mindenki – eredmények szombatra várhatók. A DEAC-nál korábban kiszűrtek két labdarúgót, őket a szabályok értelmében elkülönítették, a mérkőzés előtti tesztelés eredményét pedig ők is szombatra várják. A vendéglátó klub azt kéri a szurkolóktól, hogy a biztonsági előírásokat szem előtt tartva a meccs alatt végig viseljenek maszkot!

Bár a Magyar Kupában a DEAC is továbblépett (Balatonfüredi FC – DEAC 2-3), a bajnokságban egyelőre nem nagyon sikerült felvenni a másodosztály ritmusát. Bízunk benne, hogy nem most lendülnek bele, – annak ellenére sem, hogy emlékeink szerint a Nagyerdei Stadionban még nem sikerült győznünk. De, ahogy a példákból tudjuk és látjuk, minden sorozat megszakad egyszer…

Preisinger Sándor (Békéscsaba 1912 Előre): – Sajnos nem múlt el sérülések nélkül a Kazincbarcika elleni találkozó, Lukács a bokájára kapott rúgást, Hursánnak pedig porcleválása van. Mellettük Oláh is sérüléssel bajlódik, de többeknek van még kisebb-nagyobb sérülése. Mindez azt jelenti, hogy azok is lehetőséghez juthatnak, akik eddig kevesebbet játszottak és megmutathatják mire képesek. Egyértelműen győzni szeretnénk Debrecenben, ami nem lesz könnyű feladat, hiszen ebben a bajnokságban bármely csapat, bárhol okozhat meglepetést.

Urbin Péter (DEAC): – A Békéscsaba élcsapatnak számít, így fel kell kötnünk a gatyánkat. Az sem könnyíti meg a dolgunkat, hogy többen sérüléssel bajlódnak, ennek ellenére abból főzünk, amink van. Nagy szükségünk lenne a győzelemre, ezért mindent meg is fogunk tenni. A viharsarkiak védekezése stabil, emellett jó támadóik vannak, akikre figyelnünk kell

A DEAC – Békéscsaba 1912 Előre mérkőzés játékvezetőjeként Berényi Tamást akkreditálta a szövetség. Segítőiként Hofbauer Rolandot és Sinkovicz Dánielt jelölték ki, míg a tartalék játékvezető feladatait Farkas Tibor látja el. Az 1987-es születésű sporival utoljára 2019. december 15-én, a Békéscsaba 1912 Előre – Kazincbarcika 0-1 mérkőzésen szintén játékvezetőként találkozhattunk. Pályafutása során eddig 558 sárga- és 24 piros lapot használt fel. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A Merkantil Bank NB II Liga 2020/2021-es szezon 11. fordulóját október 4-én (vasárnap) 15:00 órától Soroksár SC – DVSC, Dorogi FC – Budaörs, DEAC – Békéscsaba 1912 Előre, 17:00 órától PMFC – BFC Siófok, Kaposvári Rákóczi FC – Szolnoki MÁV FC, FC Ajka – Gyirmót FC Győr, Vasas FC – Szeged-Csanád Grosics Akadémia, Kolorcity Kazincbarcika – Aqvital FC Csákvár, WKW ETO FC Győr – Szentőrinc, valamint Nyíregyháza Spartacus FC – Szombathelyi Haladás párosításokban rendezik meg.

Bár négy együttes – a járvány-helyzet miatt elmaradt mérkőzések miatt – egy fordulóval kevesebbet teljesített, ettől függetlenül továbbra is a DVSC vezeti a táblázatot a Gyirmót mögött, a kieső zónában a Szentlőrinc, DEAC és Csákvár küzd az elemekkel. A Vasas továbbra sem találja önmagát és még egy betli esetén könnyen az utolsó helyek egyikében találhatják magukat. A középmezőny továbbra is szoros, hiszen az 2-6. helyek között mindössze két pont a differencia, ahogy a 9-17. pozíciók között is.

Az előrejelzés szerint Debrecen térségében hidegfront várható, erős széllel és zivatarral. A mérkőzés napján 22 Celsius fok körül alakulhat a maximális hőmérséklet.  A Nap ezen a napon 18 óra 17 perckor nyugszik.

Arra buzdítjuk közönségünket, hogy amennyiben tehetik és módjukban áll, idegenbe is kísérjék el a srácokat és szurkolásukkal segítsék győzelemre csapatunkat!

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

M.B.

Csatlakozzon YouTube csatornánkhoz:

Figyelem! Felhívjuk figyelmüket, hogy az 1912elore.hu web- és a facebook.com/1912elore oldalon megjelenő hírek, interjúk, ötletek, megoldások és fotók a Békéscsaba 1912 Előre Futball Zrt. tulajdonát képezik. Tilos a tulajdonos előzetes engedélye nélkül a tartalom egészét vagy egyes részeit bármely formában átruházni, terjeszteni, reprodukálni vagy a saját személyes használatot meghaladó mértékben tárolni esetleg kinyomtatni. A híranyagok bármilyen célú szolgáltatásként való felhasználása hangsúlyozottan csak a tulajdonos előzetes írásbeli engedélyével és csakis a forrás pontos megjelölésével történhet. Az itt fellelhető tartalmak ettől eltérő kezelése szerzői jogi vita tárgyát képezheti.