Beharangozó: Budapest Honvéd – Békéscsaba 1912 Előre

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 546 másodperc.

Újabb komoly akadály, bevehetetlennek látszó kanyarhoz közeledik a hegyi szerpentinen lefelé száguldó autónk. De még mindig nincs minden veszve. Ez egy ilyen bajnokság. Kedden (április 19.) este nyolc óráig mi álltunk a legjobban az OTP Bank Liga háromcsapatos külön bajnokságában, melyet a kiesés elkerülésért folytatunk a Vasassal és a Puskás Akadémiával.

20160422_01

Akkor túl voltunk az akadémisták idegenbeli legyőzésén és még nem kezdődött el a Vasas elleni mérkőzés. Abban az időpillanatban mindhárom kiesőjelöltnek 25 pontja volt, a pontazonossági összevetésben a Vasas jobb nálunk, mi viszont jobbak voltunk a Puskás Akadémiánál. Tehát ha a felcsútiak és mi azonos pontszámmal állunk a bennmaradást jelentő helyen, akkor mi élvezhetjük tovább az NB I levegőjét. Kedden nyolc óra után történt: döntetlent játszottunk a Vasassal, másnap a Puskás Akadémia nyerni tudott az MTK ideiglenes otthonában, Dunaújvárosban. Sovány vigasz számunkra – de tény, hogy a fordulóban a mi mérkőzésünkön volt a legtöbb néző, 3.754 drukker volt a lelátókon. A meccs iránti érdeklődés (most tekintsünk el attól, hogy a belépés mindenkinek ingyenes volt) azt mutatta, hogy a térség fel van készülve az élvonalra. Bennmaradás esetén a meccslátogatottság tekintetében biztosan a dobogón, vagy legközvetlenebb közelében lennénk. Míg kedden estig csak rajtunk múlott céljaink elérése, ma már szükség van a körülmények nekünk kedvező alakulására is. Mert ma már a hátralévő két meccs megnyerése esetén sem biztos, hogy alattunk húzzák majd meg a bennmaradók vonalát. Ha például a Puskás Akadémia is végrehajtja ugyanezt a bravúrt, akkor a mienk semmit sem ér…

Ennél több szót viszont kár vesztegetni a spekulációra (a végén még elfoglalja agyunk minden szegletét), meg egyébként is: a tét halála az okoskodás. Úgy, hogy maradjunk életben és cselekedjünk! Vagy cselekedjünk és maradjunk életben! Koncentráljunk minden szabad és rejtett energiánkkal a legközelebbi feladat sikeres megoldására. Ha sikerrel járunk, úgy sem fáradunk el, elfáradni ráérünk akkor, ha hoppon maradtunk. De nem maradhatunk hoppon! Ez a tavasz nem csak a természetnek, nekünk is meghozta a megújulást. Mit megújulást, hosszú vajúdás után most születtünk meg.

20160422_02

Ma már semmi nem úgy működik, mint a legelején. Míg a bajnokság első két harmadában minden meccsünk végjátékát elvesztettük – sőt, igazából majdnem minden meccsünket az utolsó húsz percben engedtük ki a kezünkből, addig most végjáték specialisták lettünk. Ha vezetést szereztünk, képesek voltunk megtartani előnyünket (Puskás Akadémia). Ha vesztésre álltunk rendszeresen a végén szereztük meg az egyenlítő gólunkat (Vasas). Ha döntetlenre álltunk, az utolsó utáni percben szereztük meg a győztes gólt (Újpest). Tavasszal már úgy működtünk, mint egy élvonalbeli csapat. Stabilizálódott a védelmünk és a középpályás játékunk. A két csapatrész együttműködése és Poleksic nyugalma, magabiztossága lehetővé tette azt is, hogy támadásokat is vezessünk. Sok mérkőzésen sikerült rákényszeríteni akaratunkat aktuális ellenfeleinkre, akik kénytelenek voltak úgy játszani, ahogyan mi szerettük volna. A játék legbonyolultabb, legösszetettebb eleme a gólszerzés. Bár ebben is léptünk előre, de tény, hogy lényegesen több elrontott helyzetünk volt, mint értékesített. Persze ez majdnem minden csapatra igaz a magyar bajnokságban. Együttműködéssel, egymásra figyeléssel, egymás kisegítésével, kollektív munkával szinte minden futball feladatot meg lehet oldani, csak gólt nem lehet közösen szerezni. Az egyéni munka. Ahhoz áldás kell, különleges képesség, különleges idegrendszer, különleges helyezkedés, amely csak nagyon kevesek sajátja. Nem csak a mi csapatunkban hiánycikk egy igazi gólvágó.

De nem megyünk tovább ezen az úton, biztosan ott van csapatunkban az, aki majd elvégzi gólmunkát is. Ott kell lennie. Mert győznünk kell Kispesten, elfogytak a mérkőzéssel kapcsolatos egyéb opcióink. Sok vitézi tettet végrehajtottunk már tavasszal, ezzel is elbánunk valahogyan. Lássuk hát kik közül kerülhet ki a hétvége csabai hőse, a gólvágó: Balog Zsolt, Juhász György, Vaskó Tamás, Laczkó Zsolt, Matus Paukner, Nathan Eccleston, Bényei Balázs, Fehér Zsolt, Damjanovic Slavko, Thomas Piermayr, Vukasin Poleksic, Bratislav Punosevac, Nascimento de Oliveira Fabio, Ezequiel Calvente Criado, Koszó Balázs Tibor, Hudák Martin, Vadász Viktor, Szalai Dániel, Viczián Ádám, Mursits Roland, Birtalan Botond, Spitzmüller István, Svedyuk Alex Pál. Sajnos Takács Péter ezúttal nem léphet pályára, mivel az összegyűjtött 5 sárgalapja miatt ki hagynia egy bajnokit. Örvendetes hír, hogy a sérüléséből felépült Nathan Eccleston is a csapattal tart és amennyiben a szakmai stáb is úgy látja jónak, harcba is küldhető.

És most sorolhatjuk, mint az elmúlt két mérkőzés előtt mindig, hogy a pályán kívül lévők minden tőlük telhetőt megtettek és most is megtesznek azért, hogy a pályán lévők sikeresek lehessenek. Emlékezhetünk, Felcsúton ott volt majd száz lilaruhás gyermekfocista és további kétszáz felnőtt, akik egyértelműen létszámfölényben voltak a hazai drukkerekkel szemben. Békéscsabán ingyen jöhettek be az emberek a stadionba, majdnem meg is töltötték a lelátókat. Most már pénteken reggel elutazott a csapat Telkibe, ahol optimális körülmények között edzhetnek és pihenhetnek, hogy szombaton a lehető legjobb fizikai és lelki állapotban indulhassanak el a kispesti csatába. A klub és városlakók sokadszorra üzenik a pályán belül lévőknek, hogy a játékosok számíthatnak rájuk, mert a partvonalon kívül állók is pontosan tudják: Együtt erősebbek vagyunk!

Marco Rossi (Honvéd): – A három kiesés ellen küzdő csapat közül a Békéscsaba tűnik a legmotiváltabbnak és mentálisan a legerősebbnek is. Ebben a bajnokságban a stabil szereplés lehetett a célunk. Ezt jó pár mérkőzéssel a vége előtt elértük, oly módon, hogy nem volt olyan pillanat, hogy megcsapott volna minket a kiesés szele. Sőt, ha az Újpest ellen sikerül győznünk, tudtunk volna még Európa felé is kacsingatni. Mivel ez nem sikerült, sajnos a motivációvesztés lett úrrá a csapaton. Ennek köszönhető, hogy leült az együttes. A mi gárdánk olyan, hogy minden ellenfélnél motiváltabbnak kell lennünk a pályán, sokkal agresszívabbnak kell lennünk, többet kell futnunk. Ezek hiánya azt kockáztatja, hogy bárki megverhet minket. Viszont ha mindenki teljesen komolyan oda teszi magát, mindenkire veszélyesek lehetünk. Lásd a Ferencváros, vagy a Debrecen, vagy a Videoton elleni győzelmeinket. Töretlenül és kitartóan folytatjuk az akadémisták játszatását, a fiatalok beépítését.

Zoran Spisljak (Békéscsaba): – Függetlenül a hétközi mérkőzés eredményétől, csapatom számára továbbra is a bennmaradás kiharcolása az elsődleges cél, ez élvez elsődleges prioritást. Játékosaimra ismét egy nehéz mérkőzés vár, hiszen tudjuk: a Honvéd masszív, jó erőkből álló együttes – ezt többször is bizonyította már a szezonban. Az a csapat, aki a jelenlegi és tavalyi bajnokot is meg tudta verni hazai pályán, mindenképp különös figyelmet érdemel. Az erőltetett menet tovább folytatódik és nincs pihenésre lehetőség, hiszen két nagyon fontos mérkőzés áll még előttünk. A Honvéd ellen is teljes erőbedobással készülünk és a fővárosban teljes koncentrációt és maximális erőbedobást várok el labdarúgóimtól. Utoljára a 17. fordulóban találkoztunk és az eltelt öt hónap alatt – az elvégzett munka és eredmények alapján – nyugodtan mondhatom, hogy ezúttal már nem ugyanaz a Békéscsaba lép pályára a Bozsik Stadionban. Mindenképp szeretnénk visszavágni a novemberben elszenvedett minimális vereségért!

20160422_03

A 2016. április 23-án (szombaton) 18:00 órától megrendezendő Budapest Honvéd – Békéscsaba 1912 Előre OTP Bank NB I Liga 32. forduló labdarúgó mérkőzést Pintér Csaba sporttárs vezeti, aki egyébként a legelső NB I-es meccsünkön (Békéscsaba – DVSC), valamint a 22. és 24. fordulókban (MTK – Békéscsaba, Békéscsaba – FTC) is fújta a sípot. Segítői ezúttal Huszár Balázs és Kóbor Péter lesznek.

Az előrejelzés szerint szombaton a fővárosban 8-22 Celsius fok körül alakul a hőmérséklet és bár hidegfront éri el hazánkat, ez valószínűsíthetően a mérkőzés időpontjára még nem éri el Budapestet. Felhős, némileg szeles estére számíthatunk, kis eséllyel maximum 1 mm csapadékkal.

Szokásainkhoz híven ezúttal is élőben jelentkezünk a helyszínről, ahonnan képes beszámolóval tájékoztatjuk Facebook oldalunk olvasóit.