Beharangozó: Békéscsaba 1912 Előre – Szentlőrinc

A másodosztályban még soha, de a harmadik vonalban is évekkel ezelőtt (2016/2017-es idény) találkozhattunk utoljára tétmérkőzésen a Szentlőrinc csapatával. Ilyen értelemben tehát történelmi jelentőségű a 2020. október 25-én (vasárnap) 17:00 órától megrendezendő Merkantil Bank NB II Liga 13. forduló Békéscsaba 1912 Előre – Szentlőrinc összecsapása.

A Szentlőrinc Sportegyesületet hozzánk hasonlóan 1912-ben alapították, így a hagyományok és a tradíciók szempontjából mindenképpen párhuzamot vonhatunk a két klub között. Ha pedig már az alapítási időpontoknál tartunk, akkor mindenképpen meg kell említenünk, hogy október 22-én lettünk 108 évesek, úgyhogy boldog születésnapot kívánunk magunknak! Hajrá Lilák!

A Baranya megyeiek idei indulása valamilyen szinten szerencsésnek mondható, hiszen a 2019/2020-as NB III. Közép csoportjának második helyén végeztek, és ez önmagában még nem akkreditálta őket a másodosztályú indulásra. Ebből a csoportból egyébként az első helyezett Pécs jutott fel, de az Érdi VSE – a Nyugati csoport győztese – nem vállalta a felsőbb osztályba lépést, ezáltal a szabályok értelmében a Szentlőrinc kapott lehetőséget, amellyel éltek is. Az idei szereplésük eddig azonban nem túl meggyőző, hiszen 12 forduló után, a kiesést jelentő 18. pozíciót foglalják el 3 győzelem, 2 döntetlen, 7 vereség, valamint mindössze 11 bajnoki pont birtokában. Persze, sok van még hátra és messzemenő következtetést nem illik ebben a fázisban levonni és azt is tudjuk, hogy ebben a ligában bármi-bármikor-bárkivel megtörténhet. A konzekvencia pedig egyszerű: százszázalékos erőbedobás és koncentráció szükséges továbbra is, hogy hazai mérlegünket is kozmetikázni tudjuk.

Következő vendégeink új vezetőedzővel, Marian Slukával kezdték meg felkészülésüket a bajnokságra. Igazolásaik: Sili Luka (III. ker. TVE), Sinkovits Dávid (Bácskatopolya), Molnár Róbert (Soroksár SC), Kovács Dávid (Tiszakécske), Dulló Martin (Vác), Forgács Dávid Péter (Nyíregyháza), Slakta Balázs (Kaposvár), Törőcsik Péter (MTK), Kapronczai Gergely (MTK), Nagy Barnabás (MTK), Lehoczky Roland (MTK), Fröhlich Roland (Soroksár SC). Színes lapok miatt eltiltottjuk nincs, tehát ilyen szinten nincs hátráltatva a szakmai stáb. Kifejezett gólvágót nem tudunk kiemelni, hiszen Sili Luka, Harsányi István és Kondor Kristóf 2-2 találattal vezeti a házi góllövő listát. Összesen tíz alkalommal tudták tizenkét mérkőzés alatt bevenni az ellenfelek kapuját, ami gyakorlatilag 0,8-as meccsenkénti átlagot jelent. Ezzel szemben tizenkilencet kaptak, ami jócskán hozzájárul pillanatnyi állapotukhoz. Három győzelmüket a Gyirmót (2-0), a Kaposvár (3-1), valamint a Győr (0-1) érték el, amelyek egyébként összességében hatalmas skalpnak számítanak. A negatív oldalon viszont szerepel néhány zakó is: Szentlőrinc – Vasas 1-5, Ajka – Szentlőrinc 4-0.

Gyakorlatilag erre a hétvégére kiegyenesedett – tegyük hozzá, nem sokáig – a bajnoki táblázat, hiszen a korábban elmaradt Szeged – Gyirmót meccs is pótlásra került, ezáltal a Győr-Moson-Sopron megyeiek győzelme miatt egy hellyel hátrébb sorolódtunk a tabellán. A Békéscsaba ilyen formán 12 mérkőzés teljesítése után 6 győzelemmel, 5 döntetlennel, 1 vereséggel és 23 bajnoki egységgel a bajnokság 4. helyén áll. Tegyük azt hozzá, hogy a harmadik helyezett Gyirmóttal pontazonossággal állunk, valamint a második Budaörstől is mindössze egyetlen pont lemaradásban vagyunk. Így aztán szurkoljunk ezúttal a Pécsnek, amely hazai pályán fogadja a Gyirmótot, valamint az ETO-nak, amely a Budaörs csapatát látja vendégül. Az ötödik helyen álló Nyíregyháza négy ponttal lemaradva áll mögöttünk, így a forduló után a legrosszabb esetben sem változhat negatív irányban a helyezésünk. Ez jó, abból a szempontból mindenképp, hogy a teher jóval kevesebb játékosainkon, tehát lehet feszültség és nyomás nélkül focizni. Legalábbis azoknak, akik rendelkezésre állnak, hiszen sérülések és betegségek jócskán tizedelik csapatunkat is. A vendégeknél korábbi értesülésünk szerint többen is érintettek lettek a COVID-19 fertőzéssel, így néhányan karanténba kerültek. Ettől függetlenül a Szentlőrinc csapata már szombaton megérkezik Békéscsabára, így a mérkőzést mindenképpen megrendezzük. A Békéscsaba sajnos ismét megsínylette a csákvári túrát: Babinyecz Balázs szemöldöke felszakadt, Paudits Patrik részleges szalag-szakadást szenvedett, Máris Dominik singcsontja eltört, Hursán Györgyöt korábban megoperálták – úgyhogy ismét kezdünk elfogyni. Jó hír, hogy Oláh László, Hodonicki Márk és Pilán Márkó már bevethető állapotban van, Nikola Pantovic pedig – aki az elmúlt szombati edzésen nyakhúzódást szenvedett – már jól van. Mészáros Márk és Bora György kisárgult, Preisinger Sándor vezetőedzőnk pedig egy soron következő mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Sluka Marián: – Egy nagyon masszív, tapasztalt csapattal találkozunk vasárnap, hiszen már hosszú évek óta stabil NB II-es együttesnek számít a Békéscsaba. Remek játékosok alkotják a keretüket, egy nagyszerű edzővel párosulva Preisinger Sándor személyében. A támadósorban több variációs lehetősége is van a vezetőedzőnek és igyekeznek mindig más felállásban játszani. A héten leginkább a dekoncentrációt igyekeztük kezelni a csapatnál, nálunk sokkal nagyobb felelősséget kell vállalnia a játékosoknak a rögzített szituációknál, és ha ezeket az apró hibákat javítani tudjuk, akkor lehetőségünk lesz pontot vagy pontokat elhozni a Békéscsabától. Sajnos a korona-vírus miatt nincsenek könnyű helyzetben a másodosztályú klubok, de nagyon remélem, hogy egy szép stadionban, jó közönség előtt fogunk egy izgalmas mérkőzést játszani vasárnap.

A Békéscsaba 1912 Előre – Szentlőrinc mérkőzés játékvezetőjeként Nagy Norbertet akkreditálta a szövetség. Segítőiként Márkus Pétert és Szilágyi Norbertet jelölték ki, míg a tartalék játékvezető feladatait Rúsz Márton látja el. Az 1988-as születésű sporival utoljára 2019. november 27-én, a Békéscsaba 1912 Előre – BFC Siófok 3-1 mérkőzésen, szintén játékvezetőként találkozhattunk. Pályafutása során eddig 386 sárga- és 22 piros lapot használt fel. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A Merkantil Bank NB II Liga 2020/2021-es szezon 13. fordulóját október 25-én (vasárnap) 13:30 órától Soroksár SC – Szolnoki MÁV FC, Dorogi FC – BFC Siófok, DEAC – Aqvital FC Csákvár, 17:00 órától PMFC – Gyirmót FC Győr, Kaposvári Rákóczi FC – Szeged-Csanád Grosics Akadémia, FC Ajka – Vasas FC, Békéscsaba 1912 Előre – Szentlőrinc, Kolorcity Kazincbarcika SC – Szombathelyi Haladás, valamint 19:30 órától Nyíregyházi Spartacus FC – DVSC párosításokban rendezik meg.

A bajnoki táblázat lényegében nem változott, továbbra is a DVSC vezet a Budaörs előtt, a harmadik és negyedik helyen pontazonossággal a Gyirmót és a Békéscsaba áll, az 5-13. helyek között mindössze egy mérkőzésnyi a különbség, míg a kieső helyeken változatlanul a Szentlőrinc, Csákvár, DEAC trió próbálja leküzdeni a lemaradásukat. Utóbbinál egyébként edzőváltás is történt csütörtökön, hiszen 12 felvonás után csak hat pontot sikerült gyűjteniük.

A Kormány az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. § (1b) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján a maszkviseléssel kapcsolatban szigorításokat rendelt el, és a szabályozás 2020. október 23-án lépett életbe. Tájékoztatjuk szurkolóinkat, hogy a szabadtéren megtartott sportrendezvények helyszínén, tehát már a vasárnapi – a Merkantil Bank Liga 13. fordulójában megrendezésre kerülő Békéscsaba 1912 Előre – Szentlőrinc bajnoki találkozón is az orrot és a szájat folyamatosan elfedő maszkot kell viselniük a résztvevőknek. A szabályozás alól kivételt jelentenek, tehát nem kell maszkot viselniük a hatodik életévüket be nem töltött kiskorúaknak, a sportolóknak, az edzőknek, a mérkőzésvezetőnek, a versenybírónak és a segítőinek. A kormányrendelet szerint azt, aki felszólítás ellenére sem visel maszkot, a rendezvény szervezője köteles felszólítani a helyszín elhagyására. Kérjük drukkereinket, hogy a kormányrendeletben megfogalmazott szabályozást minden esetben maradéktalanul tartsák be! Köszönjük a megértést és az együttműködést!

Az előrejelzés szerint Békéscsaba térségében kellemes őszi időjárás várható, 14 Celsius fokos maximális hőmérséklettel, eső a pillanatnyi állapot szerint nyolcvan százalékos valószínűséggel előfordulhat. A Nap ezen a napon 16:38 órakor nyugszik, így a bemelegítésre már kapcsoljuk a villanyfényt. Október 24-ről 25-re virradó éjszaka pedig ne felejtsék el egy órával visszaállítani a kronométereket!

Arra biztatjuk közönségünket, hogy amennyiben tehetik és módjukban áll látogassanak ki a mérkőzésre és biztassák a srácokat! 

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

M.B.

Csatlakozzon YouTube csatornánkhoz:

Figyelem! Felhívjuk figyelmüket, hogy az 1912elore.hu web- és a facebook.com/1912elore oldalon megjelenő hírek, interjúk, ötletek, megoldások és fotók a Békéscsaba 1912 Előre Futball Zrt. tulajdonát képezik. Tilos a tulajdonos előzetes engedélye nélkül a tartalom egészét vagy egyes részeit bármely formában átruházni, terjeszteni, reprodukálni vagy a saját személyes használatot meghaladó mértékben tárolni esetleg kinyomtatni. A híranyagok bármilyen célú szolgáltatásként való felhasználása hangsúlyozottan csak a tulajdonos előzetes írásbeli engedélyével és csakis a forrás pontos megjelölésével történhet. Az itt fellelhető tartalmak ettől eltérő kezelése szerzői jogi vita tárgyát képezheti.