Beharangozó: Békéscsaba 1912 Előre – Nyíregyháza Spartacus FC

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 896 másodperc.

A kéthetes szünet után 2016. november 20-án (vasárnap) 15:00 órától, talán a szezon egyik leginkább várt mérkőzése következik, amikor a Békéscsaba 1912 Előre a Szparit fogadja a Kórház utcai Stadionban.

promo_elore_nyiregyhaza_20161120

A hétvégi megméretettéssel együtt már csak négy mérkőzés van vissza a 2016/2017-es őszi szezonból: a Nyíregyháza után Dorogra utazunk, majd két hazai meccs (Szeged 2011 és Ceglédi VSE) lejátszása után fordulhatunk. Ez azt jelenti, hogy tizenkét bajnoki pont van még a kalapban és a táblázatra pillantva látható, hogy továbbra sem dőlt el semmi – hiszen az első helyet birtokló Balmazújváros (32 pont) mögött hat együttes egy mérkőzésnyi (3 pont) különbséggel foglalja el a 2-7. pozíciókat. A Békéscsaba 16 lejátszott forduló után 26 ponttal, pillanatnyilag 8 győzelem, 2 döntetlen és 6 vereség birtokában, a 7. helyen áll – csupán több nyertes mérkőzésünknek köszönhetően előzzük meg a Szeged 2011 csapatát.

Csapatunk már hétfőn délután megkezdte a felkészülést és a szünet miatt intenzívebb programmal rukkolt elő a szakmai stáb. Minden napra jut elvégzendő feladat, hiszen újra mérkőzések sorozatát kell megfelelő eredményekkel teljesíteni labdarúgóinknak. Következő vendégünk megélt már szebb időket is. Furcsa, de a Nyíregyháza ebben az idényben debütált újra a másodosztályban, hiszen a jobb sorsra érdemes szabolcsiak tavaly még az NB 3-as bajnokság Keleti csoportjában vitézkedtek. Az akkor még Mátyus János vezette piros-kék alakulat 83 ponttal (27 győzelem, 2 döntetlen és mindössze 3 vereség), toronymagasan az első helyen végezve harcolta ki a feljutást. Nyilván, a harmadosztály teljesen más tészta és az már most is látszik, hogy a tabella 8. helyén posztoló mezővárosiak is komolyan gondolják az NB I-be jutást. Az igazolások, az edzőváltások és az újra törökországi edzőtáborba készülő vendégeink mind-mind ezt a tényt támasztják alá.

A start előtt több, új, erősítést jelentő játékos is érkezett a csapathoz. Leigazolták Hermány Bencét, akinek lejárt a szerződése a Vasasnál, szerződtették a Debrecen középső védőjét Máté Pétert, Dvorschák Gábort a Mezőkövesd középső védőjét, Ur Lászlót a Cigánd bal bekkjét, Kónya Márkot a rivális Balmazújváros védekező középpályását, Holdampf Gergőt a Soproni VSE belső középpályását,  Tamási Zsoltot a Mezőkövesd belső középpályását, a szabadúszó Rudolf Gergelyt és a DVSC csatárát Tisza Tibort. Fiatal játékos is érkezett az első csapathoz, Ötvös Bence és Kártik Bálint személyében.

Az első fordulóban a Fejér megyei Csákvár ellen játszottak, ahol 0-0-s döntetlent értek el. A döntetlen után mintha szárnyra kapott volna a Spartacus: a 2. fordulóban legyőzték a Vácot (0-1), a harmadikban döntetlent játszottak a rivális ZTE-vel, majd az ezt követő két fordulóban is győzni tudtak, így 5 forduló után a Balmazújváros mögött a második helyen álltak. A frissen feljutó csapatok „rangadóján” a Kozármisleny ellen 4-0-s vereséget szenvedtek hazai pályán, ami az eddigi jó szereplés után egy nagy pofon volt. A játékosok ezt a nagy zakót hamar feldolgozták, hiszen előbb a másik frissen feljutó Dorogot verték idegenben 1-0-ra, majd utána a Szeged 2011-et és a Ceglédet is legyőzték, így 9 forduló után vezették a bajnokságot 3 ponttal a Kisvárda előtt. A 10. fordulóban következett talán a legnagyobb rangadó a ZTE elleni után, ugyanis hazai pályán fogadták a szintén jól rajtoló Balmazújvárost. A mérkőzés végeredménye 1-3 lett, aminek köszönhetően 1 pontra csökkent a Szpari előnye. A sikertelenséget újabb vereség követte: a tavaly nagyon jó szezont produkáló Budaörs hazai pályán 1-0-ra legyőzte a szabolcsiakat. A Spartacus folytatta rossz sorozatát: kikapott a Szolnoktól 2-1-re, míg a Puskás Akadémiától 2-0-ra. A tarthatatlan szériának köszönhetően a vezetőség szerződést bontott Mátyus Jánossal. Helyére Véber György érkezett, aki már előre jelezte, hogy  szeretne saját stábbal dolgozni, mert azt hatékonyabbnak tartja. A klubvezetés tiszteletben tartotta kérését, így november 15-től Borsos Vilmos váltotta Szabó Attilát a kapusedzői pozícióban. A 15. fordulóban a Kisvárda ellen sikerült döntetlent elérniük idegenben (1-1), majd a Soprontól 1-2 arányú vereséget szenvedtek hazai pályán. A Magyar Kupában sem sikerült maradandót alkotniuk: az első körben legyőzték az Iváncsát 3-0-ra, azonban a második körben a Kozármislenytől 3-2-re kikaptak, így el is búcsúztak a kupától. A legeredményesebb játékosuk jelenleg Rezes László, aki már 5 gólt szerzett, de Filip Dragóner sem szerepel rosszul (4 gól és 1 gólpassz).

A Nyíregyháza utazó keretének és kezdő összeállításának meghatározása nem tűnik könnyű feladatnak, hiszen sérülések és eltiltás is nehezíti a mester dolgát: Kártik Bálint József begyűjtötte ötödik sárga céduláját – így automatikusan kimarad a Békéscsaba elleni bajnokiról, Harsányi Zoltán combizom szakadással küszködik, akárcsak Dragóner Filip – bár ő már a rehabilitációs edzéseknél tart a teljes felépülési folyamatban. Törtei Tamás korábbi keresztszalag műtétje után már megkezdte az edzéseket, de a hátvéd igazi visszatérésére még várni kell és a Soroksár elleni mérkőzésen (12. forduló) részleges szalagszakadásokat szenvedő Rudolf Gergely szereplése sem valószínűsíthető.

A két együttes közös múltját tekintve van mit analizálni, hiszen ha csak az utóbbi tíz esztendőt vesszük figyelembe, akkor is tizenháromszor mérkőztünk meg egymással. A statisztika bizony jócskán vendégeink malmára hajtja a vizet: szempontjukból 7 győzelem, 5 döntetlen és mindössze 1 vereség (2011. 04. 09-én Békéscsaba-Nyíregyháza 2-1) a mérleg. Utoljára 2014. december 9-én találkoztunk aktuális ellenfelünkkel, a 2014/2015-ös szezon Liga Kupa sorozatában. Akkor egy 2-2-es hazai döntetlen után, 1-0 arányú idegenbeli Szpari győzelemmel léptek tovább.

Zoran Spisljak: – Nagyon sokat dolgoztunk az elmúlt két hét folyamán, igyekeztünk azokat a részeket tökéletesíteni, amelyekre a jövőben még nagyobb szükségünk lesz. Szerencsére sikerült egy felkészülési mérkőzést is játszanunk – így ritmusban tudtunk maradni -, ahol több fiatal labdarúgó is játéklehetőséghez jutott. Úgy érzem hasznosan telt a válogatott szünet és ráhangolódtunk a következő, Nyíregyháza elleni bajnokira. Sérültjeink és eltiltottjaink jelen pillanatban nincsenek, bár a meccs előtti két utolsó napon még eldől, hogy Huszár és Fabio játszhat-e. Vasárnap keleti rangadót játszunk, amelynek szurkolóink körében is hagyománya van – így bízom benne, hogy ezúttal azok a drukkerek is kilátogatnak és segíteni tudják a csapatot, akik eddig valamilyen oknál fogva nem voltak jelen. A kitartó és állandó vendégeinknek és szurkolóinknak köszönjük szépen, hogy folyamatosan biztatják együttesünket és bízunk benne, hogy kitartanak a bajnokság végéig. Következő ellenfelünk kitűnő játékos-állománnyal rendelkezik és igen felkészült mindenféle szempontból. Azt sem kell külön hangsúlyoznom, hogy mit jelent egy-egy csapatnál egy új vezetőedző érkezése. Erre és minden más tényezőre is megfelelőképpen felkészültünk, így bízom benne, hogy egy nagyszerű hangulatú, jó mérkőzést játszhatunk – természetesen lila-fehér sikerrel!

Nagy István: – Úgy érzem, hogy jól sikerült a felkészülésünk – nyilván ehhez az is hozzájárult, hogy az előző meccsen, Siófokon nyerni tudtunk. Az elmúlt két hétben csak a Nyíregyházára koncentráltunk, úgyhogy megfelelő elszántsággal és akarattal mindenképpen győzni szeretnénk. Szerintem jó és izgalmas mérkőzés várható vasárnap, így senki sem fog csalódni, aki kilátogat a Kórház utcába. A Nyíregyháza az osztályban az egyik legjobb csapat, így ennek megfelelően fogunk mi is pályára lépni. Több olyan játékosunk is van, akik képesek eldönteni a mérkőzéseket – bízom benne, hogy ismét sikerül betalálnom és ezáltal itthon tudjuk tartani a három pontot.

Véber György: – Örülök, hogy egy jó csapattal játszunk, mert egyből javíthatunk. Közvetlen riválisnak tartom a Békéscsabát és ez egy jó alkalom, hogy felzárkózzunk az élmezőnyhöz. Remélem a Sopron ellen látott első harminc perc játékát a teljes mérkőzésen nyújtja majd a csapat és bízom abban, hogy a helyzeteinket jobban kihasználjuk majd. A héten nagyon jól dolgoztak a játékosok, így előrelépést várok. Győzni szeretnénk.

A mérkőzés játékvezetője Farkas Ádám lesz, akivel utoljára még az OTP Bank Ligában, 2016. április 30-án találkozhattunk, amikor a Békéscsaba – DVSC-TEVA (0-0) mérkőzésen alapvonali asszisztensként tevékenykedett.  Az 1982-ben született spori pályafutása alatt összesen 890 sárga-, valamint 84 darab piros cédulát osztott ki. Segítőiként Kelemen Attila és Varga Gábor, tartalék játékvezetőként Ducsai József került kijelölésre. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A Merkantil Bank NB II Liga 2016/2017-es szezon 17. fordulójának összes mérkőzését 2016. november 20-án (vasárnap) lebonyolítják, öt meccset 13:00, egyet 15:00 és a maradék négyet pedig 16:00 órás kezdési időponttal rendezik meg. Riválisaink közül a Balmazújváros Szolnokra, a Szeged 2011 Kisvárdára, a ZTE Csákvárra látogat, míg a Puskás a Ceglédet fogadja.

Bár szombaton még csapadékkal is számolni kell, vasárnapra azonban tisztul az idő és a maximális hőmérséklet 7-15 Celsius fok között alakul majd. Ettől függetlenül javasoljuk a meleg, vízhatlan öltözetet!

A mérkőzést az M4 Sport csatorna élőben közvetíti és természetesen – a szokásos módon – Facebook oldalunk vonatkozó Esemény rovatában is élő tudósítással jelentkezünk. Nem szeretnénk a nézettséget és a látogatottságot rontani, de mindezek ellenére arra buzdítunk mindenkit, hogy látogasson ki a stadionba és buzdításával segítse győzelemre csapatunkat!

Várjuk Önöket, szurkoljunk együtt!

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!