Beharangozó: Békéscsaba 1912 Előre – DVTK

Szinte tökéletesnek mondható csapatunk tavaszi bajnoki szereplése. Tényleg csak emlékeztetőül, kezdjük a rossz oldalánál: két vereségünk van hazai pályán (mindkettő 0-1) mindkétszer a Fraditól kaptunk ki, három döntetlenünket idegenben értük el (Videoton 1-1; MTK 0-0; Videoton 1-1), míg győzni tudtunk Pakson (0-2) és az Újpest ellen Békéscsabán (1-0). A hét mérkőzés gólkülönbsége pozitív (5-4), ami figyelembe véve az őszi két szezon nagyon negatív gólkülönbségét mindenképpen bizakodásra ad okot (17-44) a Diósgyőr elleni találkozó előtt.

20150912_043

Arról nem is beszélve, hogy két utolsó hazai meccsünkön mindenki láthatta csapatunk játékában bekövetkezett változást. Nem nyeretlen kétévesek, hanem a Ferencváros és az Újpest ellen játszottunk kifejezetten jól. A már bajnoknak tekinthető Fradi (szerintem idén Fortuna túl nagy kegyben részesíti a fővárosiakat), úgy nyerte meg a meccset 1-0-ra, hogy kapusuk Dibusz volt a mezőny legjobbja. A mérkőzés utolsó 15 percében gyakorlatilag csak nálunk volt a labda (!), mégis megúszták kapott gól nélkül. A másik dobogóra pályázó fővárosi csapat, az Újpest azonban már nem tudta megúszni a vereséget. Már úgy tűnt, hogy sikerül a pesti liláknak a csabai pontszerzés, de a 89. percben érkezett a szlovák légiós Paukner és közeli fejesével eldöntötte a mérkőzést. Sajnos, azonban a vereségünket és a győzelmünket is csak nagyon kevesen látták a helyszínen. A Fradi meccset 2.396, az Újpest elleni mérkőzést 1.431 szurkoló látta. (Még a klaviatúra is nehezen írta le ezeket a számokat.) Az ország két legnépszerűbb csapatának játékára az ország egyik leglátogatottabb stadionjában mindössze ennyien voltak kíváncsiak.

20150912_085

A DVTK ugyanazt jelenti Borsod-Abaúj-Zemplén megyének, mint az Előre Békés megyének. A Tiszántúl két legmarkánsabb szurkolótáborával rendelkező klub nézői bázisát Borsodban és Békésben is az egész megye lakossága adta (adja (?), adná), Miskolcra és Békéscsabára is zarándoklatok indultak (indulnak (?), indulnának) a mérkőzésnapokon. Nálunk ezek a zarándoklatok már régen elmaradtak, bár a jegyelővételek tanúsága szerint lényegesen több vidéki jegyvásárló van, mint békéscsabai. Persze ez a tény a számok ismeretében teljesen indifferens. Valószínűleg sokkal többen lennének a vidékiek, ha saját csapataik bajnoki mérkőzéseinek időpontja nem esne gyakorlatilag egybe a csabai NBI-es meccsek időpontjaival (április 2-án 17 darab megyei mérkőzést bonyolítanak megyeszerte 16:30 órás kezdéssel). Ezért aztán majdnem érthető is, hogy a vidéki drukkerek otthon maradnak. Mert dönteniük kell a mieink és a mieink között (mert azért két kedvenc csapatuk van) és logikusnak látszik, hogy a kevesebb utazással megoldható mérkőzésre látogatnak ki, azaz maradnak otthon…

Egyébként meg a csabaiaknak kellene már újra bebizonyítani, hogy a múló évtizedek nem változtatták meg őket, az Előre továbbra is lelkük közepe. Ráadásul csapatunk tavasszal olyan játékkal rukkolt elő, amilyenre már nagyon régóta vártunk. Lett arca, lett akarata az együttesnek, erős ellenfelek ellen bizonyította be, hogy képes akaratát a másik csapatra erőltetni. Nyilván erre fogunk törekedni a Diósgyőr elleni bajnoki mérkőzésen is. A győzelem iránti igényét egyébként mind a két vezetőedző: Zoran Spisljak és Egervári Sándor is bejelentette.

Zoran Spisljak: – A DVTK-val már találkoztunk kétszer a bajnokságban, egyszer hazai pályán – ahol mi domináltunk és sok helyzetet alakítottunk ki – de csak egy pontot tudtunk szerezni. A második alkalommal idegenben sajnos kikaptunk – akkor nem sikerült látványos játékot mutatnunk. Ezen a fiaskón mindenképpen túl kell tennünk magunkat és inkább az utolsó hét forduló teljesítményéből kell merítenünk, legyen szó önbizalomról vagy teljesítményről. Magasra tettük a lécet és ott is kell tartanunk, mert egy újabb lehetőség előtt állunk – melyet kihasználva a tabellán is jócskán előrébb léphetnénk. Mindenképpen a maximumot szeretnénk kihozni magunkból és egyértelműen a három pont itthon tartása a cél.

Egervári Sándor: – A Békéscsaba tavasszal másik arcát mutatja, mint ősszel. Voltak bravúrgyőzelmei is a lila-fehéreknek, de ez a mi célkitűzésünkön nem változtat. Tudjuk, hogy nagyon nehéz lesz, de győzelemre fogunk játszani és szeretnénk mind a három pontot begyűjteni a hétvégén.

20150912_092

Mi játszunk nagyobb nyomás alatt, a DVTK-nak látszólag nincsenek és valószínűleg nem is lesznek kiesési gondjai. A mi gondjaink pedig egyértelműen enyhültek az elmúlt hét fordulóban. Bár még mindig nem mozdultunk el a táblázat utolsó helyéről, de pozíciónk nagyon sokat erősödött. Pontszámban utolértük a közvetlenül előttünk álló Vasast (21-21) és mindössze kettő pont választ el bennünket a már bennmaradást jelentő helyen álló Puskás Akadémia (23) együttesétől. Ez már igazi lőtávolság, ebből a pozícióból abszolút adott a bennmaradás kiharcolásának lehetősége. A Diósgyőr Egervári Sándor irányításával egyre felismerhetőbb játékot játszik, játékosai más motivációs szinten mozognak, mint tették azt korábban. Egervári egyik legfontosabb edzői képessége a jó, alkotóképes közösség kialakítása. Habitusa, tapasztalatai (évtizedes élvonalbeli edzősködés, szövetségi kapitányság, játékosként is mindig csapatban gondolkozó viselkedés) hatására eddig minden munkahelyén sikerült jó, sikerre éhes, sikert elérni tudó kollektívát kialakítania. Diósgyőrben sincs ez másképpen. Az Egervári érában három győzelem (Haladás, Videoton, Kispest Honvéd) mellett egy döntetlen (FTC) és két vereség (Újpest, Haladás) a DVTK mérlege. Eredményességük kísértetiesen hasonlít a mienkhez, ők 10, mi 9 pontot szereztünk hét mérkőzésen. Az viszont tény, hogy a DVTK ellen játszó csapatnak nagyon oda kell figyelnie a mérkőzés utolsó perceire. Újpesten (Nemanja 93.) és Szombathelyen (Ugrai 92.) az utolsó utáni percekben kapott gólokkal szenvedtek vereséget. Ugyanakkor Novothny Soma ebben az időzónában rúgott góljai egyszer győzelmet (Videoton ellen 92. perc) egyszer pedig döntetlent (FTC ellen 88. perc) hoztak a DVTK konyhájára.

Azt már mi is elkezdtük bebizonyítani, hogy tudunk élni a mérkőzések utolsó pillanatainak lehetőségeivel (Újpest, Matus Paukner 89. perc). A győzelemhez most is szükség lesz játékosaink töretlen figyelmére a játékvezető végső sípszaváig – ha kell azért, hogy megőrizzük előnyünket, ha kell azért, hogy kiegyenlítsük hátrányunkat. Azonban minél többen látják ezt a koncentrációt, annál könnyebb lesz játékosaink helyzete, ezért ők is kifejezetten számítanak arra, hogy szurkolóink nagy számban látogatnak ki ezen a garantáltan szép tavaszi estén a stadionba, hiszen mindannyian tudjuk, hogy Együtt erősebbek vagyunk!

A Békéscsaba 1912 Előre – DVTK mérkőzést ezúttal Bognár Tamás sporttárs igazgatja, Lémon Oszkár és Horváth Róbert asszisztenciájával. Az előrejelzés szerint szombaton gyengén szeles, csapadékmentes idő várható, 5-18 Celsius fokos maximum hőmérséklettel. A hazai pénztárak szokás szerint reggel 08:00 órától várják az érdeklődőket, a vendég kasszák pedig két órával a mérkőzés kezdete előtt: 16:30 órakor nyitnak.

line_purple

Kapcsolódó hivatkozások:

https://1912elore.hu/site/dvtk-bekescsaba-1912-elore-20151212/

https://1912elore.hu/site/bekescsaba-1912-elore-dvtk-20150912/

http://dvtk.eu/hirek/masodszor-utazunk-bekescsabara/11077/

line_purple

Futball Pápa- Foci tippek profiktól - Sportfogadás