Beharangozó: Békéscsaba 1912 Előre – BSS Monor

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 456 másodperc.

A 2017/2018-as szezon NB III Keleti csoportjának toronymagas győztesét, ezzel együtt a Merkantil Bank NB II Liga 2018/2019-es idényének egyik új szereplőjét, a BSS Monor együttesét fogadjuk 2018. augusztus 26-án (vasárnap) 19:00 órától a Kórház utcai Stadionban.

A meccstörténelem és az előzetes várakozások jóval nagyobb valószínűséggel csabai sikert (55% hazai győzelem, 27% döntetlen, 18% vendég győzelem) aposztrofálnak, a helyzet viszont ennél jóval bonyolultabb. A “véráldozatokkal” járó zalaegerszegi túra következményeinek megoldása nehéz feladatnak ígérkezik, hiszen Nagy Sándor – aki időközben már túl van egy sikeres műtéten – kéztörése, valamint Mészáros Márk részleges izomszakadása miatt két alapemberünket sajnos hosszabb távon nélkülöznünk kell. Ilyen esetekben hárulhat nagyobb szerep fiatal és feltörekvő labdarúgóinkra, akiket azonban a lehetőség mellett, jóval nagyobb felelősség is nyomaszthat. A hazai pályán való megfelelés, a bizonyítási- és eredménykényszer mind-mind igen nehéz mentális feladat, amire igazából felkészülni sem lehet.

Következő ellenfelünk viszont rögtön a második fordulóban bizonyította, hogy helye lehet a másodosztályban. Igaz, hogy a lejátszott négy fordulót követően is csupán egyetlen győzelmet és három pontot birtokolhatnak – ezzel együtt szoros mérkőzéseken, egyáltalán nem játszottak alárendelt szerepet (Vasas FC – BSS Monor 2-1, BSS Monor – BFC Siófok 2-0, Aqvital FC Csákvár – BSS Monor 2-1, BSS Monor – WKW ETO FC Győr 2-3). Nyilván szeretnének előrébb lépni a 15. pozícióból, vagy legalább megőrizni ezt a helyet – így számukra akár az egy pont megszerzése is hatalmas skalp és a jövőre tekintve mindenképpen biztató lehetne. A tavalyi harmadosztályú idényt 76 bajnoki egységgel, 24 győzelemmel, 4 döntetlennel és vereség nélkül teljesítő Pest megyei alakulat igyekezett minél jobban felvértezni magát az NB II-re, így aztán igazolásokkal és felkészülési mérkőzések tömkelegével zajlott számukra a nyár eleje. Érkezett: Karacs Dániel, Palincsár Martin, Sági Milán, Szabó Dominik, Szerencsi Miklós, Szuhodovszki Soma (mindannyian MTK Budapest – kölcsönbe), Tóth Ferenc (Vác FC), Czuczi Márton (Pénzügyőr SE), Szabó Tamás (Szajol KLK), Bori Gábor (MTK Budapest, szabadon igazolhatóként), valamint Fülöp Noel (Soroksár SC). A június 28. és július 22. közötti időszakban 11 edzőmérkőzésen vettek részt: Monor – Jászberény 4-2, BSS Monor – Tiszakécske 5-0, Monor – Eger 5-2, Monor – Iváncsa 3-0, Nyíregyháza – Monor 3-2, Dabas – Monor 0-1, III. ker. TVE – Monor 2-4, Monor – MTK 3-1, ESMTK – Monor 2-1, Monor – Érd 3-2, Monor – Soroksár 2-0. A múltat tekintve a két résztvevő fél igen régen, 2001. október 27-én találkozott utoljára tétmérkőzésen (Békéscsabai Előre FC – Monor-Sáma SE 3-1), de előtte is csupán öt alkalommal mérhették össze erejüket – így összességében mindössze egy monori győzelem, két döntetlen és három békéscsabai siker született, a gólkülönbség 14-9 a Lilák javára. Mindenképpen érdemes lesz kiemelt figyelmet szentelni Tóth Barnára, aki a csákvári Bobál Gergővel holtversenyben, öt szerzett találattal vezeti a másodosztály góllövő listáját.

Csapatunk négy lejátszott mérkőzést követően, az igen tömör tabella 5. helyéről várja az újabb villanyfényes, hazai megmérettetést. A 2 győzelemnek és 1-1 döntetlennek, valamint vereségnek köszönhetően 7 bajnoki egységet tudhatunk magunkénak csakúgy, mint másik négy csapat az osztályból. A szintén hétpontos ETO csupán egyetlen találattal előz meg minket, viszont a mögöttünk elhelyezkedő Budaörsöt mindössze az idegenben, ellenük elért döntetlennel – egymás elleni eredménnyel – előzzük meg és a Soroksárt, valamint Dorogot is csak a kevesebb lőtt gól, illetve a rosszabb gólkülönbség sorolja mögénk. Látható tehát, hogy továbbra is igen szoros az állás, mindenki igyekszik a lehető legbiztosabb taktikával, minél több pontot gyűjteni és akár fordulóról-fordulóra teljesen megváltozhat a helyzet, a pillanatnyi állás.

Lapok miatti eltiltás egyik csapatot sem hátráltatja, viszont sérültjeink és az elmúlt hetek vírusos fertőzései hagynak kérdőjeleket a kezdő összeállítás tekintetében: Tóth Dániel a bokáját fájlalja, Máris Dominik izomfájdalmakkal küzd, Ilyés Tamás pedig az egyik fogával bajlódik.

Horváth Dávid: – A Békéscsaba tradíciója és közelmúltja – bronzérmet szerzett a tavalyi bajnokság során – miatt nagy tisztelettel és alázattal készülünk az egymás elleni találkozóra. Egy jól felkészített, hazai pályán eddig hibátlan és gólt sem kapott ellenfélre készülünk, amely saját közönsége előtt minden bizonnyal folytatni szeretné ezt a sorozatot. Természetesen nekünk az a célunk, hogy ezt a szériát elrontsuk és ebben a bajnokságban először idegenbeli sikert könyveljünk el. Eddig két teljesen más találkozónk volt vendégként: a Vasas ellen az utolsó percben vesztettünk 1 pontot, míg a Csákvár ellen nagy erőket mozgósítva, szinte az egész második félidőt végig támadva mentünk az egyenlítésért, ami sajnos nem sikerült. Hibáinkat elemezzük és teszünk érte, hogy újra ne kövessük el. Folyamatosan javul a játékunk, ami egyértelműen a játékosok befogadóképességén és hozzáállásán múlik, bízom benne, hogy ez eredményességgel is párosulni fog már az előttünk álló hétvégén is.

A Békéscsaba 1912 Előre – BSS Monor mérkőzés játékvezetőjeként Berényi Tamást akkreditálta a szövetség. Az 1987-es születésű sporival legutóbb 2018. március 11-én, a Credobus Mosonmagyaróvár – Békéscsaba 1912 Előre 0-1 mérkőzésen, tartalék játékvezetőként találkozhattunk utoljára. Pályafutása alatt összesen 467 sárga- és 23 piros színű lapot használt fel. Segítőiként Baghy Csabát és Szvetnyik Bencét jelölték ki. A tartalék játékvezető feladatait Böcskei Balázs látja el. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A Merkantil Bank NB II Liga 2018/2019-es szezon 5. fordulóját augusztus 26-án (vasárnap) 17:30 órától Vác FC – KBSC FC, Balmaz Kamilla Gyógyfürdő – Credobus Mosonmagyaróvár, Duna Aszfalt TVSE – Budaörs, Dorogi FC – Gyirmót FC Győr, 18:30 órától WKW ETO FC Győr – Vasas FC, 19:00 órától pedig Kaposvári Rákóczi FC – Ceglédi VSE, Nyíregyháza Spartacus FC – ZTE FC, Békéscsaba 1912 Előre – BSS Monor, Aqvital FC Csákvár – BFC Siófok, valamint Budafoki MTE – Soroksár SC párosításokban bonyolítják le.

A tabellára pillantva látható, hogy az első nyolc helyezett csupán egyetlen meccsnyi távolságban áll egymástól, az új szereplők mindegyike rendelkezik már szerzett ponttal és a sereghajtó pozícióban pillanatnyilag a Siófok kullog a mezőny után.

Az előrejelzés szerint vasárnapra Békéscsabán erőteljes változás várható, akár 12 milliméter csapadék is valószínűsíthető és a hőmérséklet is csupán 27 Celsius fokig melegedhet. A Nap 2018. augusztus 26-án 19 óra 37 perckor nyugszik.

Számítunk szurkolóink további hathatós támogatására, hiszen a szakmai stáb, valamint játékosaink számára különösen fontos, hogy folytatódjon a valódi futball hangulat a Kórház utcában és közös érdekünk, hogy csapatunk sikerrel szerepeljen újabb hazai mérkőzésén.

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!