Beharangozó: Békéscsaba 1912 Előre – BFC Siófok

Sűrűsödik a program a Lilák számára, hiszen a szeptember 20-i Magyar Kupa mérkőzés miatt, vasárnap-szerda-vasárnap ritmusban lép pályára csapatunk és gyakorlatilag olyan mérkőzések következnek, melyeken kötelező lenne a győzelem. A sorozat első megmérettetése 2017. szeptember 17-én (vasárnap) 18:00 órától esedékes, amikor villanyfényes meccsen a BFC Siófok együttesét fogadjuk a Kórház utcában.

A Balaton-partiak elleni mérlegünk abszolút országos egyest aposztrofál, hiszen az 1996 óta egymással megvívott 13 mérkőzésen mindössze egyszer (2002. 08. 17. Siófok – Békéscsaba 4-1) született siófoki siker. A további hét csabai győzelem, valamint öt döntetlen eredmény jó előjel, de a három pont itthon tartásához egészen biztosan gólt-gólokat kell szereznünk. Legutóbb 2017. május 14-én találkoztunk a kék-sárgákkal, akkor Pilán, Birtalan és Kelemen góljainak köszönhetően, magabiztos 3-0-ás viharsarki győzelmet mutatott az eredményjelző a mérkőzés végén.

Csapatunk az utóbbi két mérkőzésen elszenvedett fájó vereségek miatt visszacsúszott a bajnoki táblázat 9. helyére, hiszen az eddig lejátszott nyolc forduló alatt megszerzett 3 győzelem, 2 döntetlen és 3 vereség, 11 pontot hozott a konyhára. Itt az idő a további egységek gyűjtéséhez és erre talán nincs is jobb alkalom, mint egy újabb hazai siker.

Következő ellenfelünk számára egyelőre nem úgy alakul a bajnokság, ahogy azt elképzelték, mert az 1 győzelem, 2 döntetlen és 5 vereség, mindössze 5 pontot eredményezett számukra. Gólok tekintetében kétszer annyit kaptak (14), mint amennyit lőttek (7). Ennek fényében igyekeztek keretüket tovább erősíteni, hiszen a jelenlegi 18. hely birtokában egyáltalán nem látszik százszázalékosan biztosítottnak helyük a másodosztályban. Leigazolták az 1997-es, szegedi születésű Senic Milánt, aki a szerb Crvena Zvezda együttesétől érkezett Siófokra kölcsönbe, valamint a Békéscsabától szintén kölcsönbe érkező Fehér Zsolt is Disztl László legénységét erősíti. Zsolt egyébként a két klub megállapodása alapján, anya-egyesülete ellen nem léphet pályára a hétvégén. Keretükben érdemes kiemelt figyelmet szentelni Elek Bencének és Gál Mátyásnak, akik holtversenyben 2-2 találattal vezetik a házi góllövő listát. A felkészülés folyamán megmérkőztek a Paks, a REAC, a Vác, az FC ViOn Zlate Moravce, a Szigetszentmiklós, az NK Slaven Belupo és a Kaposvár csapataival, melyeken vegyes eredmények születtek. A Siófok egyébként teljesen új szakmai stábbal kezdte az idei bajnokságot, hiszen a Videoton II-től érkezett Disztl László látja el a vezetőedzői feladatokat, Disztl Péter és ifj. Horváth Gábor segítségével. Disztl László játékosként 1984 és 1993 között 28 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, tagja volt az 1986-os világbajnokságon szereplő csapatnak, emellett kétszeres magyar bajnok, kétszeres belga bajnok, belga-kupagyőztes, négyszeres belga szuperkupa-győztes és UEFA Kupa-döntős. 1995 óta edzőként tevékenykedik, edzői diplomáját Belgiumban szerezte.

Csapatunk a szokásos módon készült a héten: hétfőn regenerálással indult a hét, majd a keddi pihenőnap után, szerdán már teljes értékű edzésmunkát vezényelt a szakmai stáb. A szinte egész naposra sikerült programban két tréning és videózás is helyet kapott. Csütörtökön mérkőzéselemzés, majd délutáni edzés következett az órarendben. Pénteken még egy videózás és pályás foglalkozás, szombaton és vasárnap délelőttre pedig egy-egy átmozgató edzést írt elő mesterünk.

Színes lapok miatti eltiltott egyik csapatban sincs. Legtöbb (4) sárga cédulával Mészáros Márk rendelkezik, akinek ezúttal már óvatosabban kell bánnia az ellenfél támadóival.

A Békéscsaba 1912 Előre – BFC Siófok mérkőzés játékvezetőjeként Oláh Gábort akkreditálta a szövetség. Az 1976-os születésű sporival legutóbb – érdekes módon – éppen 2017. május 14-én, a Békéscsaba 1912 Előre – BFC Siófok 3-0 mérkőzésen, tartalék játékvezetőként találkozhattunk utoljára. Pályafutása alatt összesen 715 sárga- és 48 piros színű lapot használt fel. Segítőiként Becséri Gergelyt és Szilágyi Norbertet jelölték ki. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

Boér Gábor: – Teljesen mindegy, hogy ki az ellenfél az előttünk álló mérkőzésen, hiszen egyetlen célunk lehet: hazai pályán megnyerni a mérkőzést. Hogy ezt milyen formában és módon tesszük, az igazából lényegtelen. Egyetlen dolog kell mindenkinek a szeme előtt lebegjen: sikerrel kell itthon szerepelnünk, minden más eredmény elfogadhatatlan. A programunk a kupameccs miatt annyiban változik, hogy nem lesz pihenőnapunk jövő héten, de én személy szerint kimondottan örülök annak, hogy végre a kupa sorozat is megkezdődik, hiszen olyan játékosok is lehetőséget kaphatnak, akik eddig kevesebbet szerepeltek. Remélem, hogy egy picit ők is tűzbe tudnak kerülni, illetve még jobban formába lendülnek, így talán még több variációs lehetőségünk lesz a további bajnoki mérkőzésekre. Egyelőre az a legnagyobb problémánk, hogy nem tudunk hatékonyak lenni az ellenfél kapuja előtt. Sok kritika érte a szakmai stábot és konkrétan engem, hogy a támadó foci nincs jelen. Erre azt tudom mondani, hogy ez a jellegű labdarúgás nem feltétlenül és kizárólag csak a szerzett gólok számában mutatkozik meg. Sajnos a gólhelyzeteket be is kell rúgni, nem elég eljutni odáig – abból pedig elég komoly mennyiséget dolgoztunk ki és hagytunk ki az elmúlt pár mérkőzésen. Kisvárdán is voltak olyan lehetőségeink, amelyeknél rossz döntéseket hoztunk, hiszen ezeket ilyen szinten már értékesíteni kell. Nyilván azt is látni kell, hogy nem csak ezekben van a hiba, de próbáltuk a héten feltárni és kijavítani ezeket, felhívni olyan dolgokra a figyelmet, amelyeknél még elmaradásunk mutatkozik. Nagyon remélem, hogy sikerült orvosolni ezeket és a pályán is látható eredménnyel sikerül teljesíteni a kilencven percet. Elsődlegesen nem a taktikát, a játékrendszert kell figyelni, hanem azt hogy a hétvégén bármilyen módon, akár tűzzel-vassal, de nyerni kell! Végre vissza kell szereznünk a tekintélyünket, önbizalmunkat és kicsit helyre kell billentsük az idei szereplésünket. Egyáltalán nem vagyok pánikban, hiszen tudom mennyit dolgoznak a srácok a hétköznapokban, lehet őket szidni, lehet kritizálni minket is, de rengeteget melózunk azért, hogy jobb legyen és tudom-érzem, hogy jobb is lesz. A múlt héten Gránicz Patrik és Szatmári nem tudott játszani sérülés miatt, de most már mindketten bevethető állapotba kerültek. Dlusztus Bandi szedett össze egy kisebb húzódást Kisvárdán, de ettől függetlenül azt mondhatom, hogy a teljes keret rendelkezésünkre áll, úgyhogy erre sem lehet és nem is akarunk semmit fogni. Van 22 egyforma képességű mezőnyjátékosunk, így mindig közülük kell megtalálni az adott meccshez legjobbakat.

Disztl László: – Győzelemmel kezdtük a szezont, de utána öt vereség jött zsinórban, ami kissé elbizonytalanította a csapatot. A két utóbbi mérkőzésen viszont 1-1 pontot szereztünk, ami természetesen nem sok, de mégis egy lépés előre. Bárki ellen játszunk, ezek után is pontot vagy pontokat kell szereznünk. Békéscsabán is ez lesz a cél, ennek a reményében fogunk játszani. Bízom benne, hogy jó mérkőzés lesz, a szurkolók is élvezni fogják, de egyúttal pontot is szerzünk.

Birtalan Botond: – Nem nagyon szeretem a statisztikát és a babonákon alapuló jóslatokat, mert ezek néha csalókák. Ettől függetlenül legutóbb sima 3-0 lett az eredmény, így remélem ezúttal is hasonlóképpen hozzuk a meccset. Mindenféleképpen győzni szeretnénk a hétvégén, hiszen két nehezebb ellenfél ellen kikaptunk legutóbb. Három olyan bajnoki következik, amelyeken papíron mi vagyunk az esélyesebbek és ezt ki is szeretnénk használni. Nagyon jól esett, hogy végre sikerült gólokat szereznem és bízom benne, hogy ezt sikerül tovább folytatni. Hétközben lesz még egy kupameccsünk is – nem tudjuk előre, hogy teszi fel a mester a csapatot -, de ettől függetlenül némileg sűrűbb a program, nem lesz pihenő. Szeretnénk az előttünk álló hetet maximálisan teljesíteni és megnyerni a mérkőzéseket.

Ribánszki László: – Nagyon sajnáljuk a két utolsó meccset, de ezen túl kell lépni. Ezerrel készülünk a hétvégi bajnokira, szeretnénk végre úgy játszani a saját focinkat, hogy az eredményes is legyen. Mindenki lelkes és bizonyítani akar, hiszen a fő cél mindenképpen a győzelem megszerzése. A hazai körülmények és a hangulat plusz energiát adhat, remélem sokan kilátogatnak majd a Kórház utcába és csakúgy, mint az előző alkalommal szurkolnak a csapatért. Személy szerint én és a társaim is mindent meg fogunk tenni a sikerért.

A Merkantil Bank NB II Liga 2017/2018-as szezon 9. fordulójának összes mérkőzését megrendezik 2017. szeptember 17-én (vasárnap): 16:00 órától Budaörs – Credobus Mosonmagyaróvár, Budafoki MTE – WKW ETO FC Győr, Vác FC – Kisvárda Master Good, Ceglédi VSE – Aqvital FC Csákvár, Soroksár SC – Szeged 2011, Dorogi FC – MTK Budapest, 18:00 órától Szolnoki MÁV FC – ZTE FC, Békéscsaba 1912 Előre – BFC Siófok, Nyíregyháza Spartacus FC – Soproni VSE, valamint Gyirmót FC Győr – KBSC FC párosításokban.

Az előrejelzés szerint a hétvégén visszaköszön a nyár, hiszen Békéscsaba térségében akár 30 Celsius fokos maximális hőmérséklet is várható, bár egy hidegfront érkezése némi záporral-zivatarral frissítheti a levegőt. A Nap 2017. szeptember 17-én 18 óra 53 perckor nyugszik.

Számítunk szurkolóink további hathatós támogatására, hiszen a szakmai stáb, valamint játékosaink számára különösen fontos, hogy folytatódjon a valódi futball hangulat a Kórház utcában és közös érdekünk, hogy csapatunk sikerrel szerepeljen újabb hazai mérkőzésén.

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!