Beharangozó: Békéscsaba 1912 Előre – BFC Siófok

Az utolsó előtti hazai, másodosztályú mérkőzés következik a Merkantil Bank NB II Liga 2016/2017-es szezonjában 2017. május 14-én (vasárnap) 17:30 órától, amikor a Békéscsaba 1912 Előre a BFC Siófok együttesét fogadja a Kórház utcai Stadionban.

A mérkőző felek egymás elleni múltja hosszú évekre tekint vissza és egyértelműen a mi éredményességünket igazolja. Az utóbbi tizenegy évben összesen tizenkétszer találkoztunk siófoki vendégeinkkel, akik mindössze egy alkalommal (2002. augusztus 17. Siófok – Békéscsaba 4-1) tudták győztesen elhagyni a pályát – így a mérlegből további 6 békéscsabai győzelem, valamint 5 döntetlen olvasható ki az időszakra vonatkozólag. A legnagyobb arányú lila-fehér sikert 2013. október 19-én jegyezhettük fel, amikor hazai pályán 3-0 arányban vertük a Balaton-partiakat. Talán egy hasonló végkifejlettel most is kiegyeznénk vagy akár a 2016. november 6-án, Siófokon lejátszott 16. forduló eredményével (0-2) is elégedettek lehetnénk, hiszen a már 302 perce tartó békéscsabai gólcsendnek mindenképpen ideje lenne véget vetni. Az esetleges feljutásról egyelőre ne is ejtsünk szót, hiszen sorsunk nem csak a saját kezünkben van, éppen ezért a helyes gondolkodás és hozzáállás továbbra is az, ha mindig csak a következő, előttünk álló feladatra koncentrálunk és ebből próbáljuk meg kihozni a legtöbbet. A végelszámolásnál, a többi vetélytárs elért eredményeinek függvényében, pedig majd meglátjuk mire elég teljesítményünk. A szezonból hátralévő négy mérkőzésen, legjobb esetben 12 pont megszerzése esetén matematikailag még bármi lehetséges, de ehhez az is szükségeltetik, hogy a soron következő – talán szerénytelenség nélkük leírhatjuk – országos egyes, kötelezőnek nevezhető meccset meggyőző eredménnyel teljesítsük. A két együttes között 34 lejátszott forduló után 8 pozíció és 14 bajnoki egység a különbség: a Siófok 43 pont, 12 győzelem, 7 döntetlen, valamint 15 vereség birtokában a 13. helyet, míg csapatunk 57 pont, 17 győzelem, 6 döntetlen és 11 vereség szummával az 5. helyet foglalja el a tabellán. Emlékezzünk csak, hogy a 2014/2015-ös szezonban – az akkor még 16 csapatos, másodosztályú bajnokságban – 61 megszerzett pont elég volt a feljutáshoz, de az már most látszik, hogy természetszerűleg ennél az idén már többre lesz szükség. A bajnoki táblázat pillanatnyilag nem mutat teljesen reális képet, hiszen a 33. fordulóban időjárási körülmények miatt félbeszakadt Soroksár SC – Szeged 2011 mérkőzést május 17-én pótolják majd. Ahogy azt már megszokhattunk – úgy látszik a tavaszi idényben ez a sorsunk – ismét egy olyan együttessel találkozunk, akik egy hullámvölgyből éppen ellenünk igyekeznek majd kilábalni: a dél-dunántúliak április 23. óta nem győztek (Szolnok – Siófok 0-1) és azóta mindössze egyetlen fát sikerült felírniuk (Siófok – Puskás Akadémia 1-2, Kisvárda – Siófok 2-0, Siófok – Sopron 1-1). Vendégeink keretében érdemes kiemelt figyelmet szentelni Petneházi Márknak, aki a szezonban már kilenc gólt szerzett. Eltiltott és/vagy sérült játékos pedig egyik csapat keretében sincs ezúttal.

A forduló pikantériája, hogy számszakilag még most sem dőlhet el véglegesen a feljutó(k) kiléte – így a végletekig izgalmas marad az amúgy is igen kiegyenlített idei bajnokság. Biztos kiesőként a SZEOL csapatát már korábban aposztrofálhattuk. A következő másodosztályú mezőny kialakulása szempontjából ismeretes, hogy a mennyeiből távozó Gyirmót FC is az NB2-ben folytatja, de említhetnénk az NB3 Keleti-csoportjának behozhatatlan előnyre szert tett, ezzel győztesként feljutó KBSC FC csapatát, vagy a Közép-csoportban szintén hasonló helyzetben lévő Budafokot, esetleg a nagy eséllyel felfelé osztályt váltó ETO FC Győrt is. Egy szó, mint száz körvonalazódni látszik mindhárom osztály mezőnye, de kérdések és izgalmak mindhárom színtéren maradtak – így izgulhatunk és tovább számolgathatunk.

A hosszú mosonmagyaróvári túra után, hétfőn pihenőnapot kaptak csapatunk tagjai, majd kedden némileg kimozdulva a mindennapok nyüzsgéséből, a délelőtti edzés után Szabadkígyósra szerveztek kollektív összetartást. Szerdán viszont már rendes ütemben folytatódott a munka, hiszen két foglalkozást is vezényelt Boér Gábor vezetőedzőnk. Csütörtökre konditerem, videózás, majd délután pályás tréningen vehettek részt labdarúgóink, péntekre viszont ismét maradt egy kis nyalánkság, hiszen 16:00 órától folytatódott a mentorprogram, amikor a kiemelkedő teljesítményt nyújtó, utánpótlás játékosaink együtt edzhettek a nagyokkal. Szombatra mérkőzéselemzés, valamint délutáni labdás foglalkozás az előírt tevékenység, délután 17:00 órától pedig második csapatunk meccsére látogatnak ki labdarúgóink. Vasárnap délben kihirdetésre kerül a keret, majd a bajnoki előtt taktikai értekezlettel fejeződik be a heti felkészülés.

Boér Gábor: – Akárcsak leendő vendégeink, valamilyen szinten mi is hullámvölgyben vagyunk – így egészen biztosan érdekes mérkőzés elé nézünk. Ahogy korábban is többször elmondtuk, nagyon kiegyenlített a mezőny – furcsa eredmények születnek hétről-hétre. Csak meg kell nézni például, a tabellát toronymagasan vezető Puskás Akadémia tavaszi szereplését, akik a bajnoki táblázat végén található csapatok ellen veszítettek pontokat. Úgyhogy abból nem lehet kiindulni, hogy ki, hol helyezkedik el és természetesen nem is ilyen szempontból nézzük a soron következő meccseinket. Próbálunk abszolút profi módon felkészülni az aktuális ellenfélből, próbálunk most már abba az irányba elmozdulni, hogy a saját játékunkat tudjuk ráerőltetni a másik együttesre. Az elmúlt két mérkőzésen ez részben sikerült, de sajnos a góllövéssel hadilábon álltunk. Ami viszont biztató és abba azért lehet kapaszkodni, hogy a kidolgozott helyzeteink megvoltak és több olyan időszak is volt a mérkőzéseken, amikor jócskán az ellenfél fölé kerekedtünk. Ezt az időtartamot kell kitoltunk, hogy sokkal nagyobb százalékban tudjunk uralni egy-egy meccset. Szintén orvosolandó, hogy befejezéseink végre eredménnyel tudjanak zárulni és sokkal jobban meg kell becsülnünk az adódott lehetőségeket. Ebben az osztályban különösen fontos, hogy ki szerzi meg a vezetést – hiszen a tavaszi szezon mérkőzéseire visszatekintve, majdnem minden alkalommal az tudott győzni a végén. Az utóbbi három mérkőzés tapasztalatait levonva van még bőven munkánk és van még hová fejlődnünk – ezen dolgozunk a hétköznapokban, hogy végre elérjünk egy magasabb szintre és ki tudjuk egyenesíteni a jelenlegi gyengébb szereplésünket. Maga a góltalanság egy érdekes helyzet és a játékosok szempontjából mindenképp frusztráló, hiszen ilyenkor állandó nyomás alatt vannak támadóink, amikor például meghallja a találat nélkül eltelt percek számát. Nekünk azon kell dolgozunk, hogy ezek az érzések ne jelenjenek meg a pályán és oda mindig friss, maximálisan koncentráló játékosok fussanak ki. A hét folyamán a gólok hiányára nem fektettünk túl nagy hangsúlyt, hiszen minden meccsen gólt szeretnénk rúgni, tehát ebből a szempontból semmi sem változott. Legfőképp azt próbáltuk ki, hogy mi lehet az a helyes és hatékony taktika, amivel le tudjuk győzni a Siófokot.

Disztl László: – A Békéscsaba egy viszonylag gyengébb tavaszi rajt után nagyon megerősödött a szezon közepére, igaz a három utolsó meccsük nem sikerült jól. Biztos vagyok benne, hogy az utolsó fordulókban próbálnak minél több pontot szerezni. Nekünk is vissza van még négy mérkőzés, ugyanez a célunk és ennek első állomása Békéscsaba, ahol szeretnénk jó eredményt elérni.

A Békéscsaba 1912 Előre – BFC Siófok mérkőzés játékvezetőjeként Németh Ádámot akkreditálta a szövetség. Az 1982-es születésű sporival legutóbb 2016. március 5-én, a Soroksár SC – Békéscsaba 1912 Előre 5-0 mérkőzésen találkozhattunk utoljára. Pályafutása alatt összesen 486 sárga- és 38 piros színű lapot használt fel. Segítőiként Vígh-Tarsonyi Gergőt és Pápai Zoltánt jelölték ki. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A Merkantil Bank NB II Liga 2016/2017-es szezon 35. fordulójának összes mérkőzését megrendezik 2017. május 14-én (vasárnap): 17:30 órától Kozármisleny – Budaörs, Soroksár – Balmazújváros, Kisvárda – Dorog, Békéscsaba – Siófok, SZEOL – Mosonmagyaróvár, Cigánd – ZTE, 18:00 órától Puskás Akadémia – Szeged 2011, Sopron – Nyíregyháza, valamint Csákvár – Vác párosításokban.

Az előrejelzés szerint vasárnap Békéscsaba térségében 24 Celsius fokos maximális hőmérséklet, délután viszont 30 százalékos valószínűséggel körülbelül 1 mm zápor-zivatar valószínűsíthető. A nap 2017. május 14-én 20 óra 14 perckor nyugszik.

A Békéscsaba 1912 Előre jótékonysági akciósorozata a Siófok elleni bajnoki meccsen is folytatódik: a Békés Megyei Labdarúgó Szövetséggel szorosan együttműködve a vasárnapi mérkőzésen 50 fő fogyatékkal élő, megyei focistát látunk vendégül, akik külön buszokkal érkeznek a Kórház utcai Stadionba.

MIkor, ha nem most? Számítunk szurkolóink hathatós támogatására, hiszen a szakmai stáb, valamint játékosaink számára különösen fontos lenne, hogy ismét igazi futball hangulat legyen a Kórház utcában és közös érdekünk, hogy újra a siker útjára léphessünk! Mindenkit szeretettel várunk!

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!