Adjuk vissza a játékot a gyerekeknek!

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 532 másodperc.

Szerda este hat óra.  A Csabagyöngye Kulturális Központ recepciósai magabiztosan és kedvesen segítenek minden olyan előcsarnokba betért embernek, akinek az arcán tanácstalanságot véltek felfedezni. A kérdésekre egyértelműen válaszoltak, de gyakran megelőzték a kérdést is és kezükkel mutatva az útirányt, csak annyit mondtak a tétovázó embereknek: a szülői értekezlet arra van – a koncertteremben.

20150909_szuloi_ertekezlet_01

Koncertterem. A város egyik legjobb akusztikájú, háromszáznál több, ferdén elhelyezett, kényelmes fotelokkal ellátott terem, ahol rendszerint csak ülős, ülős-állós koncerteket vagy színházi előadást, táncfesztivált, esetleg konferenciákat tartanak – ezen az estén szülői értekezletnek adott otthont a koncertterem.

Békéscsaba Labdarúgó Akadémia: a Békéscsaba 1912 Előre NB I-es csapatának hátországát hivatott létrehozni. Egy olyan szervezet, amelyikben egyszerre jutnak érvényre az Előre profi csapatának, saját utánpótlásának és az egykor Szokolay Sándor által létrehozott és irányított UFC-nek az érdekei. Annál is inkább, mert ma már nincsenek külön szervezetek, ma már nincsenek külön érdekek és célok Békéscsabán. Akik ma a városban a labdarúgásért dolgoznak, azok ugyanazt a célt szolgálják: a város profi labdarúgásának az érdekeit. Mert ha Békéscsabán van sikeres NB I-es csapat, akkor vannak nézők a lelátókon, vannak gyerekek, akik focizni akarnak, vannak támogatók a városban és a megyében egyaránt, akkor jó hangulata van a csabai embereknek, akkor mindenki lila-fehérben közlekedik a városban, akkor csapatára éppen olyan büszke a csabai ember, mint a kolbászra. (Két ilyen erő bőven elég egy városnak, ha fejlődni akar…)

20150909_szuloi_ertekezlet_03

Barkász Sándor, a Békéscsaba 2012 Előre Futball Zrt. többségi tulajdonosa:

– A labdarúgás hátterét egyre jobban megismerve nyugodtan kijelenthetem, hogy nagyon nehéz dolga volt a szakmai stábnak a nyáron, amikor össze kellett raknia egy élvonalbeli követelményeknek megfelelni tudó csapatot. Azért kellett rengeteg magyar és külföldi játékossal tárgyalnunk, mert hiába néztünk hátra, senkit nem tudtunk a saját utánpótlásunkból a felnőtt csapatba beépíteni. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy Békéscsaba NB I-es profi csapatának gerincét békéscsabai, Békés megyei játékosok alkossák. Tudjuk, hogy ez nem megy egyik napról a másikra, de mi hosszú távon gondolkodunk, el kell érnünk, hogy öt év múlva az előző mondatom igaz legyen. Ehhez nyugodt, tervszerű, magas színvonalú szakmai munkára és a XXI. század követelményeinek megfelelő infrastruktúrára van szükség. Mi megteremtünk mindent feltételt céljaink eléréséhez. (A moderátor, Molnár Balázs úgy adta át a szót Jakab Péter – utánpótlás vezetőedzőnek, hogy megjegyezte: az akadémia felszerelés-gondja Barkász Sándor jóvoltából megoldódott, minden gyermeknek egyforma, szép, Előrés ruházata lesz…)

20150909_szuloi_ertekezlet_06

Jakab Péter – utánpótlás vezetőedző:

– A BLA azért jött létre, hogy a viharsarki labdarúgó kultúra meglévő hagyományaira épülve minőségi labdarúgást hozzunk létre Békéscsabán, az itt és a város környékén élő gyerekek felnevelésével. A csabai utánpótlás nevelésnek jó a szakmai megítélése az országban, az MLSZ-ben, ennek bizonyítéka többek között az akadémia létrejötte is. Ma minden feltétel adva van ahhoz, hogy eredményesek lehessünk, hogy nagyon sok Békés megyei gyereknek adjuk meg a lehetőséget ahhoz, hogy a világ legnépszerűbb játékának részese lehessen. Akadémiánk jelentőségét növeli, hogy profi csapatunk feljutott az NB I-be, illetve az a tény, hogy a dél-magyarországi régióban, a szerb, román határok mentén mi vagyunk az egyetlen labdarúgó akadémia, tehát nagy a gyermekmerítési lehetőségünk. Aki nálunk válik profi labdarúgóvá, ugyanolyan karriert építhet fel, mint egy budapesti, vagy dunántúli gyermek. Békéscsaba ugyanolyan közel van az élvonalhoz, a külföldi játéklehetőséghez, mint Budapest. Egy csabai srácnak behozhatatlan előnye származik a Pestre került vidéki fiúkkal szemben, ha nálunk járja ki a foci iskoláját, hiszen családja, barátai között, megszokott, biztonságos környezetében készülhet fel profi karrierjére. Ezek pedig pótolhatatlan elemei a játékossá válás folyamatának. Nyugodtan kijelenthetem, még soha nem volt ilyen jó, szoros és együttműködő a kapcsolat a felnőtt csapattal, mint napjainkban. A profi csapat edzője, Zoran Spisljak folyamatos kapcsolatban van az akadémia edzőivel, a gyerekek a legkisebbektől a legnagyobbakig egységes képzést kapnak. (Az BLA-ból indulva a rövid- és a kerülő karrierút is bejárható, ehhez már minden feltétel adva van. A kerülő út a későn érők lehetősége, akik az ifiből kiöregedve NB III-as felnőtt csapatunkban folytathatják pályafutásukat, ahonnan bármikor visszatérhetnek, ha alkalmasak rá, a minőségi labdarúgó karrier útjára…)

20150909_szuloi_ertekezlet_09

Zoran Spisljak, a Békéscsaba 1912 Előre sportigazgatója, vezetőedzője:

– Amikor Békéscsabára kerültem, három éves tervet fogadtunk el a vezetőkkel. Első évben csapatépítés, második évben feljutás, a harmadik évben bennmaradás az NB I-ben. Az első két év terveit egy év alatt teljesítettük, most a bennmaradásért dolgozunk, illetve el kell indulnunk azon a hosszú úton, amelyik egy békéscsabai játékosokra épülő, hosszú távon az élvonalban szereplő profi csapat létrehozását jelenti. A terv teljesítésének legfontosabb feltétele az utánpótlás tervszerű, szakszerű felnevelése. De a legfontosabb, adjuk vissza a játékot a gyerekeknek! Szeressenek futballozni, értsék meg, hogy ez egy játék és játék közben jól kell éreznie magát az embernek. Nem foglalkozunk a múlttal, csak előre tekintünk, az érdekel minket, hogy öt év múlva az általunk felnevelt gyerekek közül többen az alapemberei lesznek a legújabb kori csabai labdarúgás felépítésének. Rendszerben gondolkozunk, amelyben minden korosztály képzésének megvannak a prioritásai. Az általam felépített és Debrecenben már kipróbált rendszer elemeit a legnagyobb futballszakemberekkel folytatott személyes beszélgetéseim és az ő munkájuk hosszabb ideig tartó tanulmányozása alapján állítottam össze. Néhány név akiktől tanultam az elmúlt évtizedekben: Leo Beenhakker, Jose Mourinho, Josep Guardiola, Sir Alex Fergusson, Raymond Verheijen. Én csak facebook nemzedéknek hívom a mai fiatalokat. Ha azt akarjuk, hogy odafigyeljenek ránk, meg kell tanulnunk az ő nyelvükön beszélni. Ha ez az internet, akkor azt is be kell vonjuk a képzésükbe. Ha egy gyermek nem érti, amit tanítasz neki – tanítsd úgy, hogy megértse. Úgy kell dolgoznunk, hogy amikor felnő a gyermek, nyugodtak legyünk abban, hogy felkészítettük mindenre, ami tehetsége kibontakoztatásához szükséges lehet. Nekünk az a feladatunk, hogy meglévő értékeinket még értékesebbé tegyük. Bányászok vagyunk, akik szénből gyémántot csiszolnak. Ehhez a munkához minden utánpótlás edzőnek fel kell nőnie. Nem csaphatjuk be a gyerekeket. Ez a mondanivalóm lényege, örülök, hogy részt vehetek abban az építő munkában, amit Békéscsabán elkezdtünk. (Zorán Spisljak előadása után a kérdések az interaktivitásé lett volna a főszerep. A szülői értekezlet vezetője átadta a szót a közönségnek, hogy kérdezzenek az elhangzottakkal kapcsolatban. Egyetlen kérdés sem érkezett. A kérdések idejét a közelmúltban Békéscsabán nevelkedett és élvonalbeli karriert befutó játékosokról készített film levetítése töltötte ki. Képernyőre került Otigba Kenneth, Ugrai Roland, Jova Levente és Viczián Ádám. Utóbbi az Előrében lett profi labdarúgó…)

20150909_szuloi_ertekezlet_10

Szülők a nézőtéren: a projektoros, kivetítős előadásokat alkotói csendben hallgatták végig a nézőtéren helyet foglaló szülők. Kézzelfogható volt feszült figyelmük, nem akartak egyetlen hangot sem elengedni, meg akartak érteni minden kivetítésre került képet. Bár nem kérdeztek semmit, együttműködőek voltak. Arról nem is beszélve, hogy hatott rájuk a miliő is, hiszen mint labdarúgó szülők nem a pálya szélén, nem egy tornateremben, hanem egy előadásokhoz minden technikával felszerelt, laptopos, kivetítős, mikrofonos konferencián hallgattak meg a fociról korábban nem tapasztalt olyan előadásokat, melyek a gyermekeikről szóltak. Azokról, akik mindennél és mindenkinél fontosabbak számukra. (A moderátor úgy búcsúzott el az szülőktől, hogy ilyen és ehhez hasonló rendezvények rendszeresek lesznek a jövőben, mert az egyesületben és a családban is ugyanazért dolgoznak, hogy a rájuk bízott gyermekek a lehető legsikeresebbek legyenek, ha felnőnek. Ezt pedig csak úgy tudják megvalósítani a klub és a szülők, ha együttműködnek egymással…)

A szülői értekezletről készült videófelvételt nemsokára teljes egészében megtekinthetik weboldalunkon!