A Kórház utcából jelentjük

Miközben zajlik az első csapat felkészítése, edzőmeccsek bonyolódnak és az igazolások sem zárultak még le – tehát a szakmai stáb teljesen beleásta magát a munkába, a háttérben a Kórház utcai stadion részleges átalakítása és a szigorúbb követelményeknek történő megfeleltetés kialakítása zajlik.

20150704_07_stadion

A csapat felkészítése természetesen nem csak az átigazolások bonyolításával – melyek egyébként rengeteg adminisztratív feladatot és szükséges intézni valókat vonnak maguk után -, az edzések megtartásával, felkészülési mérkőzések megszervezésével, a ruházat megtervezésével és beszerzésével, hitelesítésével jár, hanem több olyan, az első osztálybeli részvételhez szükséges kötelezettség teljesítésének kell eleget tenni, hogy a stáb naptárjában már nagyon nehéz üres helyet találni.

A külső szemlélők egy héttel ezelőtt még nem túl sok változást láthattak, de a tervezés, a szerződéskötések és a mindenki számára megfelelő eszközök, kellékek beszerzése nem egyszerű feladat. A Békés Megyei Rendőr Főkapitányság és a Magyar Labdarúgó Szövetség képviselőivel történt folyamatos egyeztetés eredményeképpen megszületett egy lista, amely az első osztályú mérkőzések megrendezéséhez elengedhetetlenül szükséges biztonsági-, infrastrukturális- és formai követelményeket tartalmazza.

Hétfőn megérkeztek az új pénztár konténerek, melyek a mai kornak megfelelő felszereléssel (számítógépek, nyomtatók, klíma, fűtés, internet kapcsolat, riasztó-rendszer), kulturált és tiszta körülményeket teremtve várják majd szurkolóinkat – így a régi pénztárakat használaton kívül helyeztük. Az új kasszákhoz komplett informatikai belső hálózatot, megfelelő áramellátást kellett kiépíteni, mely közvetlenül kapcsolódik majd a beléptető rendszerhez.

Mivel a bérlet- és jegyértékesítés az első osztályban pontos szektor, sor és székszám meghatározásával történik, ezért a stadionban található összes egyedi ülőhelyet sorszámokkal kellett ellátni. Ezzel párhuzamosan a belépési lehetőségek, a lelátók feltöltésének, elhagyásának módja és rendje is megváltozik. A hazai és semleges nézők ezentúl kizárólag a székház felőli oldalon, a 4-es számú kapun tudnak majd belépni, ahol négy darab pénztár teljes kapacitással fogadja majd őket. Ebből egyet a klubkártya nélkül érkező szurkolóink számára tartunk majd fent. A biztonsági ellenőrzés és a belépés után, mobil kerítésrendszerrel behatárolt területen lehet majd mozogni, megközelíteni a mellékhelyiségeket, a büféket, a dohányzásra kijelölt helyeket is. Állóhelyi mérkőzés megtekintés a Kórház utcában ezentúl nem lehetséges. A kerekesszékkel érkező és VIP vendégeink belépése részben a székház főbejáratán, részben a hátsó 5-ös számú kapun lehetséges majd. Itt kézi beléptetővel (PDA) ellenőrzik a jogosultságokat.

Vendég szurkolóink – a biztonsági előírások értelmében – teljesen el lesznek különítve és kizárólag az 1-es számú kapunál elérhető 2 darab pénztárnál tudnak majd a mérkőzésre megérkezni. A régi "kassza" és kapu (2-es számú) megszűnik és teljesen lezárásra kerül. A vendég csapattal érkező drukkerek részére természetesen külön vendéglátó egységet és mellékhelyiségeket is biztosítunk, valamint az egyik pénztár a klubkártya nélkül érkező érdeklődőknek lesz fenntartva. Meghibásodás esetére két komplett konfigurációt tartalékolunk.

Mivel a hazai tribün (B-közép szektor) és a vendég (D- és E-szektor összevonva) – a stadion sajátossága miatt – elég közel található egymáshoz, így ezeket kerítésrendszerrel, biztonsági őrséggel és 10 méter magas átdobálás elleni hálóval is el kell határoljuk. Jelen pillanatban már a végső munkálatok folynak – mivel a Vagyonkezelő ZRt. munkatársai és alvállalkozói a hétvégén is dolgoznak. Ezzel párhuzamosan több száz ülőhely áthelyezésével szektormódosítások is történtek. Kibővítettük a teljes befogadóképesség függvényében, arányos mértékben a vendég szektorban található ülőhelyek számát (474 darab), valamint a betonozás (lépcsők), a felfestések is felújításra kerültek. Biztonsági kapuk, rácsok és átdobálás elleni háló is felszerelésre kerül. Szintén lényeges tudnivaló, hogy kialakításra került egy úgynevezett semleges szektor és ezzel párhuzamosan egy teljesen üres (ülőhely nélküli) úgynevezett "puffer" zóna is. Ezzel minimalizáltuk a stadion kihasználatlan ülőhelyeinek számát és a VIP, utánpótlás és egyéb vendégeink foglalt helyein kívül hozzávetőlegesen 4.085 darab egyedi ülőhely várja majd szurkolóinkat. Pontos számot az ülőhelyek rendezésének befejeztével tudunk közölni. Azért csak ennyi, mert az előírások értelmében a régi, fedett, pados ülőhelyeket nem lehet az első osztályban használni – így ezek jó részét egyedi ülőhelyekkel látjuk el. Megnyugtatásul közöljük, hogy a klub felkészült és kész tervekkel, ajánlatokkal, valamint előkészített projekttel rendelkezik a további bővítésekre vonatkozólag. Viszonyításképpen a mai napig majdnem 1.700 klubkártya került kiadásra és a tendenciát, az érdeklődés időarányos növekedését is figyelembe véve, a bajnokság kezdetéig várhatóan ez a szám elérheti akár a 3.000-et is. Nyilván lesznek, akik klubkártya nélkül érkeznek majd és lesznek olyan klubkártya tulajdonosok, akik nem tudnak kilátogatni minden mérkőzésre, így valószínűsíthetően egyelőre kényelmesen elférünk majd a Kórház utcai lelátókon. A további fejlemények az ügyben nyilván több körülménytől is függnek.

A vendéglátás szintén megreformálásra kerül. Hazai szurkolóinkat összesen három, megfelelő elérhetőségi helyekre felállított, teljesen új büfé várja majd.

Nem elhanyagolható dolog, hogy a pálya fenntartásához, a stadion körüli munkák maradéktalan elvégzéséhez teljesen új munkagépek érkeztek.

A stadionban felállított négy darab büfé mellett felfedezhetnek további két hasonló építményt. Ezek funkcióját szintén az előírások szabályozzák, ugyanis elsősegély szobaként lesznek használatba állítva: ágyat, asztalt, széket és elsősegély felszerelést tartalmaznak. Hazai és vendég szurkolóink esetleges gyors egészségügyi ellátása ezeken a pontokon is megtörténhet majd. Természetesen a létszám függvényében kirendelt mentő vagy rohamkocsi továbbra is a helyszínen lesz.

A labdarúgó mérkőzésekre érkező látogatókat teljesen új – az előírásokat teljes mértékben figyelembe vevő tájékoztató táblák, felfestések – segítik majd az eligazodásban.

Újdonságként és egyben fokozva a látványt, hatalmas méretű, mobil, színes és digitális eredményjelzőt, valamint szintén kötelező nagy méretű zászlókat állítunk fel – mindkettő előírás egyébként. Az előző szezonban már kipróbált hangosítást tovább fokozzuk és ezentúl nem csak egy oldalon – hanem a pályát teljesen körbeépített hangrendszerrel igyekszünk a hangosbemondó és a zene hangzását mindenki számára élvezhetővé tenni.

A média munkatársait – a lehetőségekhez mérten – tiszta és kulturáltabb körülményekkel fogadjuk. Az új székek, a stúdió belső felújítása és a sajtó számára rendszeresített WI-FI hozzáférés nagyban hozzájárulhat, hogy újságíró vendégeink is megfelelő feltételek között végezhessék munkájukat.

Természetesen a székház sem maradhatott ki a fejlesztésekből, hiszen itt külön orvosi-, dopping-, ellenőri-, krízis-, stúdió-, sajtó szobák is kialakításra kerültek.

A jövő hét elején megérkeznek a pénztári rendszer beüzemeléséhez szükséges IT-eszközök és remélhetőleg egy-két nap után már megkezdődhet a bérlet- és belépőjegy értékesítés is. Az informatika átalakításával lehetőség lesz arra, hogy ügyfélszolgálati irodánkban egy helyen, egy időben kiválthassák klubkártyájukat és megváltsák bérletüket, belépőjüket is. Szintén itt kerül elhelyezésre a rendszer lelke, a stadion szerver – mely közvetlenül kapcsolódik az MLSZ központhoz. Ezzel párhuzamosan a mobil beléptető telepítése is lezajlik, melyet egy tesztüzemmel véglegesítünk. Természetesen addig még rengeteg a teendő, bár a nagyobb léptékű átalakítások a hétvégén befejeződnek – sok-sok kötelező és szükséges "apróság" teszi teljessé a listát.

Július második hetében megtörténnek a hatóságok pályabejárásai is és ezután remélhetőleg már nem lesz adminisztratív akadály a DVSC elleni nyitómérkőzés megrendezése előtt. Szintén a héten esedékes a csapat hivatalos fotózása és az MTVA helyszíni forgatása is.

További igazolásokról egyelőre nem tudunk beszámolni – annak ellenére, hogy több online portálon megjelentek ilyen-olyan írások – ezek a hírek egyelőre nem fedik a valóságot, hiszen egy labdarúgó igazolása akkor válik teljessé és publikussá, amikor annak minden papírja (szerződés, engedély) aláírásra, illetve igazolásra kerülnek – ilyen további esetről mi egyelőre nem tudunk.

A Békéscsaba 1912 Előre Futball ZRt. ezúton is szeretné megköszönni a Magyar Labdarúgó Szövetség, a Békés Megyei Rendőr Főkapitányság, a Vagyonkezelő ZRt. és nem utolsó sorban Békéscsaba Megyei Jogú város segítségét, iránymutatásait és szakmai hozzáértését, valamint többségi tulajdonosunk – a Békés-Drén Kft. támogatását, hogy lehetővé tette a fejlesztések megvalósítását!

[nggallery id=60]