Visszatérünk

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 449 másodperc.

Igen, a cím kétértelmű – hiszen egyrészt visszatérünk a másodosztályba, másrészt pedig a klubvezetés egyértelmű szándéka, hogy minél gyorsabban, újra a mennyeiben szerepelhessen az Előre. Ez azonban nem egyszerű feladat: lássuk a tényeket, kiegészítve vezetőink nyilatkozataival.

A 2016/2017-es szezonban húszcsapatos lesz az NB II. mezőnye, amely azt aposztrofálja mindenki előtt, hogy az esetleges feljutás innen még nehezebb lesz, mint talán bármikor. Az aktuális NB II-es versenykiírás szerint a bajnokságban való részvételre a sportszervezetek az alábbiak szerint szereznek jogot: 2015/2016. évi NB I. osztályú bajnokság 11-12. helyezett csapata (2 db), 2015/2016. évi NB II. osztály bajnokság 3-13. csapata (11 db), 2015/2016. évi NB III. osztály bajnokság három csoportjának 1-2. helyezett, valamint a legjobb 3. helyezett csapata (7 db). A bajnokság 2016. július 30-án (szombaton) kezdődik és 2017. június 4. (vasárnap) fejeződik be. Nincs tehát idő a kesergésre, hiszen az ütőképes keret kialakítására, a csapatépítésre három hónap áll rendelkezésre, amely ugyan szurkolói szemmel hosszúnak tűnik, de figyelembe véve a körülményeket egyáltalán nem az.

A szerződésekkel kapcsolatos döntések meghozatalát a vezetés egyrészt szakmai, másrészt gazdasági szempontok alapján is mérlegeli. A játékjogosultságot a kiírás többféleképpen is szabályozza a következők szerint, amelyek bizonyos mértékig korlátozzák a lehetőségeket. A bajnokságban résztvevő csapatoknak a mérkőzéseikre legalább 2 fő 1996. 01. 01. és utána született labdarúgót kell nevezniük. A labdarúgóknak végig a pályán kell lenniük – kivéve, ha a játékosokat kiállították vagy az adott csapat a cserelehetőségét kimerítette, majd ezt követően fogyatkozik sérülés miatt 10 vagy 9 főre. A bajnoki mérkőzéseken a sportszervezet számbeli korlátozás nélkül jogosult azokat a labdarúgóit szerepeltetni, akik az Európai Unió valamely tagállamának állampolgárai, továbbá azon országok állampolgárait, amely országokkal az Európai Unió olyan egyezményes megállapodást kötött, amely azonos, diszkrimináció-mentes elbírálást biztosít a munkakörülmények tekintetében az Európai Unió területén. Azon országok labdarúgóiból, akik állampolgárságuk alapján kívül esnek az előző felsorolásban meghatározott országok körén, mérkőzésenként legfeljebb 3 labdarúgó szerepeltethető egy időben.

Ezért a megfelelő és eredményre vezető irányvonal meghatározása nehéz és felelős döntés. A vezetőség természetesen bizonyos mértékben felkészült az előállt helyzetre, azonban érdemes mérlegelés és megfontolás tárgyává tenni a körülmények által biztosított lehetőségeket és ezek alapján kijelölni egy mindenki számára vállalható, optimális utat.

A stadion rekonstrukciója, amely főképp az önkormányzat hatáskörébe tartozik – függetlenül a másodosztályú indulástól – megvalósul és bízunk benne, hogy a hosszadalmas közbeszerzési eljárás, tervezés és előkészítési munkálatok mihamarabb lezajlanak és elkezdődik a Kórház utcai Stadion végleges átépítése. Azonban addig a létesítménynek minimálisan is meg kell felelnie az MLSZ Infrastruktúra Szabályzata által előírt másodosztályú pályára meghatározott összes minimum követelménynek. A másodosztályú mérkőzések megrendezéséhez elegendő az úgynevezett D vagy E pályalicenc beszerzése, amely sok elemében hasonlít az NB I-es mérkőzések lebonyolításához kötelező A, B vagy C minősítéshez, ám bizonyos dolgokban – a jelenlegi körülmények tekintetében – lényegesebben egyszerűbb és teljesíthetőbb előírásokat tartalmaz. Amennyiben a klub a stadion vonatkozásában D vagy E pályalicencet kap, akkor például szurkolói szempontból például nem lesz kötelező a névre szóló jegyértékesítés, beléptető rendszer, kamerarendszer használata. A Békéscsaba 1912 Előre alkalmazkodva az első osztályú szerepléshez, egyik alapfeltételként bevezette a számítógépes és helyre szóló bérlet-, valamint belépőjegy értékesítést – amelyet a jövőben is használni fog. Tehát a bérlet- és belépőjegy vásárlás a már megszokottak szerint zajlik majd, annyi különbséggel, hogy a jegyek nem névre szólóan kerülnek kiadásra, így a beléptető rendszer alkalmazását nagy valószínűséggel mellőzük. Természetesen a kiváltott Előre Klubkártyák továbbra is érvényben maradnak, és bármilyen más – akár első osztályú, akár válogatott mérkőzésekre továbbra is megvásárolhatók a tikettek.

Zoran Spisljak (vezetőedző): – Azokkal a játékosokkal, akiket érvényes szerződésük továbbra is a klubhoz köt és szeretnének maradni, tárgyalnunk kell. Természetesen figyelembe kell vennünk a másodosztály által támasztott feltételeket, de a fő szempont egy olyan ütőképes csapat megszervezése, amely már az újabb első osztályú részvételre készül. Vannak olyan focisták, akik már távoztak, de egészen biztosan lesznek új érkezők is – ez minden átigazolási szezon velejárója. Nagyon közel álltunk a bennmaradáshoz – így látszik, hogy ennek a klubnak van jövője. Sajnos ez alkalommal egyet hátra kellett lépnünk, de mindenképpen sokat tanultunk az egész szezonból és tudjuk mik azok a dolgok, amelyekre legközelebb sokkal jobban oda kell figyelnünk. Tovább fogjuk építeni, amit elkezdtünk – ehhez idő kell és tudom, hogy a klub jó úton jár! Sajnos a szezon előtti tízévnyi lemaradást nem sikerült egy esztendő alatt behoznunk, de azok az eddigi és jövőbeni változtatások, melyek az első osztály hozományai, nem múlhatnak el nyom nélkül.

Kozma János (igazgatósági elnök): – Sajnos erre a lehetőségre is készülnünk kellett, de ettől függetlenül nagyon megviselt a klubnál mindenkit a kisesés. Egyértelműen abban gondolkozunk, hogy nagyon hamar vissza kell kerülnünk az első osztályba, ehhez viszont olyan játékosokra van szükségünk, akik ebben segíteni tudnak és akarnak. Természetesen azt szeretnénk, ha több olyan meghatározó játékos maradna, aki tudja vállalni a következő egy évet és velük együtt talán újra és gyorsan visszakerülhetnénk az élvonalba. Barkász Sándor, többségi tulajdonosunk (Békés-Drén Kft.) egyértelmű szándéka szintén az, hogy a klub a lehető legrövidebb idő alatt ismét kivívja az NB I-es tagságot. Ehhez szükség van egy hatékony együttesre, de egyelőre nem tudok a játékosok szerződéseivel kapcsolatban konkrétumokkal szolgálni – hiszen ezeket újból át kell tekintenünk, meg kell vizsgálnunk a lehetőségeket és ennek fényében tudunk új ajánlatokat tenni.

Barkász Sándor (többségi tulajdonos): – Személy szerint már túltettem magam a kiesés okozta keserűségen és a továbbiakban is azon leszünk, hogy csapatunk a lehető legrövidebb időn belül visszakerüljön az első osztályba. Fogjuk fel úgy a dolgot, hogy egy év szabadságra megy a csapat az NB I-ből. Annyit már elmondhatok a jövővel kapcsolatban, hogy vezetőedzőnk irányában változatlan a bizalom – tehát a Zoran irányításával képzeljük el a másodosztályú szereplést is. Mivel egyértelmű szándékunk a gyors feljutás, így az NB II támogatási rendszerének sajátossága miatt akár még az is elképzelhető, hogy – ésszerű keretek között – az új igazolások és szerződések tekintetében nem biztos, hogy ez lesz az elsődleges szempont.