Siker-sztori: a viharsarokból a válogatottig

Ismét a békéscsabai utánpótlás-nevelés sikeréről számolhatunk be, hiszen – Koszecz Kristóf után – a 22-es számú lila-fehér mezt viselő, 19 éves Viczián Ádám is meghívást kapott az U-20-as válogatott keretébe.

viczian_adam

A Békéscsaba 1912 Előre szakmai stábja eddig is kiemelten kezelte a fiatal játékosok integrációját és igyekezett megfelelő mennyiségű játéklehetőséget biztosítani 20 év alatti labdarúgóinak is. Úgy látszik, hogy az igyekezet mindig elnyeri jutalmát, hiszen egy-egy focista egyéni sikerei mögött mindig jelentős háttérmunka is áll. Zoran Spisljak vezetőedző elmondása szerint, minden rátermett játékos előtt adottak a körülmények, hogy megfelelő munkával és alázattal a “nagyok” között is bemutatkozhassanak – sőt akár stabil kerettagokká is válhassanak. Mivel a Békéscsaba eljutott arra a szintre, hogy az utánpótlást országos szinten is komolyan veszik, így egyik fiatalnak sem szükséges messzire szaladnia a megfelelő tapasztalat és meccsrutin megszerzéséhez. Az MLSZ megfigyelői egyébként rendszeresen látogatják az NB II-es mérkőzéseinket is – érdemes tehát hajtani és a legjobb teljesítményt nyújtani!

Ádám stabil kezdő emberként eddig összesen 778 percet játszott a 2014/2015-ös szezonban, gólt szerzett a Salgótarján elleni Magyar Kupa mérkőzésen, valamint gólpasszt is jegyezhetünk neve mellé. A történések apropóján, a tegnap délutáni edzés után tehettem fel kérdéseimet újdonsült válogatott aspiránsunknak.

Néhány napja töltötted be a 19. életévedet. Boldog születésnapot kívánunk! Úgy tudom, hogy ajándéknak is beillő meghívást kaptál. Meséld el, hogy történt a dolog!

Köszönöm szépen a jókívánságot! A klubhoz érkezett levél formájában a hivatalos meghívó, így értesültem a dologról. Mindenki szívből gratulált és az edzőim is tovább biztattak, hogy csak így tovább. A válogatott programjáról, mérkőzéseiről egyelőre még nincs információm. Keményen és rendszeresen dolgoztam azért, hogy kerettag lehessek. Úgy gondolom, hogy a szakmai stáb tudja mit csinál és rendszeresen lehetőséget kapnak fiatalabb labdarúgók is. Én is így kerültem a keretbe és igyekszem mindent megtenni azért, hogy megháláljam a bizalmat.

A Nyíregyháza ellen kezdő voltál a támadó sorban, de úgy tudom korábban egy kisebb betegséggel bajlódtál és néhány mérkőzést ki kellett hagyod. Most már minden rendben, hogy érzed magad?

Az egyik mérkőzésre utazva lettem rosszul, szédültem – így nem tudtam vállalni a játékot. A vérnyomásom volt magasabb a kelleténél, ezért az orvosok addig nem engedtek játszani, amíg ezt sikerült rendbe hozni. Most már minden rendben van, teljesen egészséges vagyok és ismét harcra készen várom a mérkőzéseket.

Milyen a hangulat a csapatnál, mennyire sikerült beilleszkedni?

Kifejezetten jó a hangulat. Úgy érzem, teljesen egyben van a csapat és talán ebbe a felnőtt keretbe sikerült a legjobban beilleszkednem. Mindenki egymásért küzd, ami nagyon hasznos – hiszen a holtpontokon csak így lehet gond nélkül átlendülni. Szerintem ennek a csapatnak legnagyobb erőssége az egységesség. Az edzőink is kifejezetten figyelnek a morálra, hiszen senki sem szeret olyan helyen dolgozni, ahol nem jó a hangulat. Az edzéseket is igen hasznosnak tartom – minden nap tanulhatok valami újat. A foglalkozások változatosak: amikor elkezdünk készülni a következő mérkőzésre, inkább az erőnlétre kerül a hangsúly – de, ahogy közeledik a meccs, a tréningek jellege megváltozik és már a technikai, taktikai dolgokra fordítunk nagyobb figyelmet. Örvendek, hogy én is itt lehetek!

Jövő hét kedden Nyíregyházára utaztok. Mit jósolsz a szabolcsi visszavágóval kapcsolatban?

Nagyon jó és kemény mérkőzést várok. A jelenlegi formánkat nézve és a hazai meccs tapasztalatait levonva, szerintem győzni fogunk és továbbjutunk! Kedden is majdnem megfogtuk a Nyíregyházát, verhetőek. Az ősszel még nem ikszeltünk, így ez sajnos most benne volt a levegőben…

Mik a céljaid a labdarúgásban és miként látod jövődet a Békéscsabánál?

Szeretnék minél magasabb szintre eljutni Békéscsabán, a szülővárosomban – ahol nagyon jól érzem magam. A szerződésem kettő, plusz egy évig szól – így a bizalom és a lehetőségek adottak, rajtam pedig nem fog múlni a csapat sikere, mert igyekszem minden tőlem telhetőt maximálisan megtenni ezért.