MLSZ Workshop

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 609 másodperc.

A Magyar Labdarúgó Szövetség szervezésében remek workshop-on vehettünk részt 2018. november 22-én Telkiben.

A délelőtti előadások témája a pályafenntartás volt, melynek keretében a ESSMA (European Stadium and Safety Management Association) kereskedelmi- és pénzügyi munkatársa Gert-Jan Cuypers, Sion Bennett a Grass Master Solutions szaktanácsadója, valamint Reece Watson az Arsenal vezető pályamestere beszéltek olyan érdekes témákról, mint a sportpálya-menedzsment, az elektromos- és vizes pályafűtési rendszerek, a pályaszellőztető FAV-rendszer, világítási megoldások, fertőzéskezelés, valamint a gyep természetközelibb ápolása. A program délutáni részében az MLSZ szakemberei adtak tájékoztatást a kommunikáció, a klublicenc, a pénzügy, a biztonság, a marketing és az infrastruktúra területein bekövetkezendő változásokról, szabálymódosításokról, egyben közösen áttekintettük a 2019/2020-as szezon előtti főbb teendőket.

Az esemény egyik fő apropója volt egyébként, hogy az MLSZ is csatlakozott az 1996 óta üzemelő ESSMA szervezethez, így a meghívott, külföldi vendégeknek lehetőséget nyújtottak a bemutatkozásra. Megtudtuk, hogy az eltelt idő alatt több, mint 400 stadion pályájának átépítésében-karbantartásában vállaltak szerepet, már 20 szövetséget és 75 céges tagot tudhatnak magukénak. A pályák átépítése és karbantartása mellett rendezvényeket és konferenciákat szerveznek, létrehoztak egy online tudásplatformot, ahol esettanulmányokat is publikálnak. Tudnak tanácsot adni akár a sérült játékosok kezelésében, az úgynevezett hibrid gyepszőnyegek telepítésében, valamint ápolásában. Főbb tevékenységeik mellett tanulmányutak szervezésével is segítik tagjaik munkáját, sőt az információk folyamatos gyűjtésével, valamint ezek megosztásával is hozzájárulnak a pályafenntartók sikeres munkájához. Az előadások alatt némi vita alakult ki a vizes-, illetve elektromos rendszerű pályafűtési rendszerek fenntarthatósága, illetve költséghatékonysága folytán, hiszen a vendégek tapasztalatai eltértek a témában.

Reese Watson bemutatta az Arsenal centerpálya felújításának menetét, ismertette a telepített új rendszereket (pl. szellőztető rendszer), a karbantartási- és szervizelési teendőket, valamint bőséges adathalmazzal támasztotta alá a fenntarthatósági kérdéseket. A pályavilágítások kapcsán elmondta, hogy egyértelműen a LED-es megoldásoké a jövő, hiszen sokkal költséghatékonyabban üzemeltethetők, mint a hagyományos Nátrium-lámpák. A mesterséges megvilágítás amúgy is igen lényeges a gyepszőnyeg léte szempontjából, hiszen adott esetben ezzel is rá kell segíteni, ahhoz hogy megfelelő mennyiségű fény juthasson el a növényzethez. Érdekes volt látni, hogy milyen pontosan vezetik egy-egy pálya kapcsán a természetes-, valamint a mesterséges fénnyel történő megvilágítással eltelt órák számát. Hangsúlyozta, hogy a pályák “egészsége” szempontjából igen fontos az öntözés és a műtrágya-felhasználás közötti érzékeny egyensúly fenntartása, a föld- és a talajelemzés, a keménység-, valamint a hatásfokmérés. Megtudtuk, hogy a pályákat mintegy napi 3-4 órás kezeléssel hozzák olyan állapotba, hogy az a mérkőzések napjára az előírt paramétereknek megfelelően álljon rendelkezésre. Tájékoztatást kaptunk a gyepet fertőző gombákról, az esetleges algásodásról, ezek megelőzésének módjairól, valamint a védekezés lehetőségeiről. Az is kiderült, hogy 2020 után az Európai Unió tagországaiban már tilos lesz az úgynevezett gombairtó vegyszerek használata, így különös jelentőséggel bírnak az alternatív kezelési módok, mint például az UV-C fénnyel történő megvilágítás. A szakember elmondta, hogy a szakszerű kezelés mellett természetesen igen fontos a fűnyíró berendezések pontos beállítása, az úgynevezett szellőztetési eljárás, valamint a pályák tisztán tartása is.

Sion BennettGrass Master Solutions és a Playmaster (Tarkett Sports) munkatársa előadásában hangsúlyozta, hogy szervezetük élen jár az úgynevezett hibrid-pályák telepítésében, karbantartásban és az ezekkel kapcsolatos támogatásban. A cég 1989 óta foglalkozik Polypropilén injektálással (PP), illetve a szövött technológia (High Performance Fibre / HPF) alkalmazásával, fejlesztésével. Az utóbbi 17 évben több, mint 700 eseményen (mérkőzések, koncertek) voltak jelen, ezzel jelentős tapasztalati tudásra is szert tettek. Kiemelte, hogy a hibrid-pályák hasznos élettartama legalább 15 évvel hosszabb, mint a hagyományos, füves létesítményeké és rendelkezésükre áll az a technológia, mellyel akár a már meglévő gyepes borítást is át tudják alakítani. Az előnyök között említette a stabil gyökérzónát, a kisebb sérülékenységet, az optimális vízelvezetést (megfelelő talajrétegezés esetén) és az sem mellékes, hogy évente legalább 1.000 játékóra használatot tudnak garantálni. Lényeges tudni, hogy a Playmaster hibrid-rendszereknél nem szükséges a teljes talajt kicserélni, így kisebb károsodás, hosszabb élettartam és könnyű cserélhetőség érhető el.

Baricsa Gábor az MLSZ kommunikációs osztályának vezetője elmondta, hogy a Szövetség továbbra is kiemelten kezeli majd a televíziós közvetítésekre kijelölt mérkőzéseket, hiszen egy-egy ilyen adást körülbelül 350.000 néző követ országszerte. Továbbra is igen fontos kérdés a sajtó munkatársainak precíz akkreditációja és a számukra történő megfelelő munkakörülmények biztosítása a helyszíneken. Változás a szabályozásban, hogy a MTVA-val egyeztetve a másodosztályú és alacsonyabb osztályú mérkőzéseket akár már élőben is lehet közvetíteni. Felhívta továbbá a figyelmet, hogy minden klub ellenőrizze az újabb szezon előtt a rendelkezésre bocsátott marketing eszközök állapotát, azok használhatóságát.

Reményi Gergely a Szövetség klublicenc és pénzügyi szakembere ismertette a 2019. évi klublicenc alapeljárás menetét és ezzel kapcsolatos határidőket. Hangsúlyozta, hogy a licenc megszerzése feltétele a játékengedély kiváltásának. Megtudtuk azt is, hogy az új évben február 6-án nyílik meg az úgynevezett IFA-rendszer a licencügyi eljárások megkezdéséhez. A licenckérelem benyújtásának határideje ezúttal március 18. lesz, melynek elmulasztása jogvesztő hatállyal bír. Március 20-ig minden kérelmet benyújtott klub megkapja a hiánypótlási értesítőket, melyeket március 29-ig pótolhatnak első körben. Április 12-én lejár a második hiánypótlási határidő és ebben a fázisban lehet utoljára jelezni a visszalépéseket, amennyiben a befizetett kapcsolódó díjakat vissza szeretnék igényelni. Április 23-án összeül az elsőfokú licencadó bizottság és elbírálja a benyújtott kérelmeket. Május 3-án lejár a harmadik, egyben utolsó hiánypótlási határidő és ettől fogva folyamatosan érkeznek majd a határozatok is. Május 7-én utoljára ül össze a licencadó bizottság és meghozza a szükséges, még hátralévő döntéseket. A fellebbezések benyújtására nyolc nap áll rendelkezésre és május 31-én gyakorlatilag teljesen lezárulnak a licencügyi eljárások. A klubok személyi állományával kapcsolatban megtudtuk, hogy az első osztályban nagyjából 25 fő alkalmazott, illetve szerződéses jogviszonyú alkalmazott foglalkoztatása kötelező, de egyelőre nem lesz szükséges például a sportigazgatói pozíció fenntartása.

Dr. Bári András a mérkőzések biztonságával-biztosításával kapcsolatban elmondta, hogy bekerül a rendszerbe az úgynevezett “Közreműködő” (Steward) személye, aki a klub alkalmazottjaként, nézőbarát szemlélettel felel majd a biztonsági szolgálat megfelelő munkájáért, feladata a biztonság szolgáltatása, a szurkolói kapcsolattartás, a vendégek fogadása és az esetleges rendbontások megelőzése lesz. Tevékenységét “A néző mindenek előtt!” jelmondat szellemiségében szükséges majd végeznie. Felhívta a stadionokat üzemeltető klubok figyelmét, hogy mindenképpen ellenőrizzék a kihelyezett tájékoztató táblák állapotát, aktualitásait, a pályákra kötött felelősségbiztosítások meglétét. Változásként említette, hogy az eddig kifejezetten megtiltott PET-palackok behozatalát a klubok saját hatáskörükben, a pályarendszabályok módosításával lehetővé tehetik. Tanácsként említette, hogy hasznos ha a biztonsági főnök a klub alkalmazottja, mivel így hatékonyabban képviselheti a klub érdekeit. Kiemelte a helyi rendőrségekkel való folyamatos kommunikációt, valamint a mérkőzések egészségügyi biztosítását (mentő) is.

Csabai András az MLSZ marketing osztályának munkatársa emlékeztetett a kötelezően előírt megjelenések fontosságára, egyben tájékoztatott bizonyos mértékű változásokról is: például a másodosztályban már nem lesz kötelező – csak ajánlott – az úgynevezett interjúfal megléte.

Horváth László Erik infrastruktúra szakértő jelezte, hogy a jövőben ismét lehetőség lesz a stadionokban úgynevezett állóhelyek létrehozására, melyek a teljes befogadóképesség maximum 10 százalékáig deklarálhatók, de ezek nem számítanak majd a teljes kapacitásba. Az ellenőrzések kapcsán kiemelte a vendég szektorok állapotának, különös tekintettel a büfék, valamint a mellékhelyiségek meglétére és üzemeltetésére vonatkozó előírásokat. Emlékeztetett, hogy a szabályos pályák méretének 100-105 x 64-68 méter közöttieknek kell lenniük, a kispadoknak 14 darab ülőhellyel kell rendelkezniük, valamint a pályavilágítás fényereje a másodosztályban 900 LUX értékre változik. A lelátókkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a másodosztályban legalább az egyik hosszanti résznek teljes egészében fedettnek kell lennie. Tájékoztatott arról, hogy kezdeményezték a Sporttörvény újabb módosítását, melynek elfogadása esetén további könnyítés léphet életbe, hiszen a beadott tartalom szerint bármely nem minősített (azaz nem fokozott és/vagy kiemelt biztonsági fokozatba sorolt) meccsen ne legyen kötelező a névre szóló jegyvásárlás, illetve beléptetés.

Összességében igen hasznos és minden részletre kiterjedő előadásokat hallhattunk-láthattunk. Köszönjük a meghívást és a lehetőséget!