Huszonnégy szakember vette át UEFA Pro-licences diplomáját

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 223 másodperc.

Tavaly augusztusban 24 hazai szakember kezdte meg tanulmányait az MLSZ Edzőképző Központjának UEFA Pro Licences képzését, ma ők huszonnégyen vehették át diplomájukat az MLSZ edzőközpontjában.

Legutóbb három évvel ezelőtt, 2015 májusában adott át UEFA Pro Licences képesítéseket az MLSZ edzőképző központja, most újabb szakemberek szerezték meg a legmagasabb szintű edzői diplomát. Az ünnepélyes átadón Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke, valamint Jörg Daniel, az MLSZ Edzőképző Központjának igazgatója köszöntötte a friss diplomás edzőket. Berzi Sándor elmondta, az MLSZ 2002-ben adta át az első pro-licences diplomákat, az idei volt a nyolcadik kurzus, melyeken összesen 153 szakember szerezte meg a legmagasabb edzői képesítést. A szövetség alelnöke külön kiemelte: történelmi jelentősége van az átadónak, mert most veszik át diplomájukat a magyar labdarúgás első női pro-licences edzői: Markó Edina, a női A-válogatott szövetségi kapitánya, valamint Schumi Dorottya, a női U17-es válogatott szövetségi edzője.

Az elmúlt kilenc hónap során a hallgatók a professzionális labdarúgás minden területén bővíthették tudásukat, a tananyag része volt az élvonalbeli csapatok játékosainak kiválasztása, a szakmai koncepció és a stáb kialakítása, a teljesítményfokozás, illetve az eredményes szerepléshez megkívánt technikai, taktikai és kondicionális ismeretek hatékony felhasználása is.

Jörg Daniel, az edzőképző központ igazgatója már a felvételit követően elmondta: a közös munka során együttműködő közösségeket szeretne létrehozni, éppen ezért a korábbi, egynapos képzési alkalmak helyett háromnapos szemináriumokon vettek részt az edzők, melyek lehetőséget adtak a szakmai párbeszédre, vitákra, és a közös érdekek és célok mentén történő együtt gondolkodásra is.

A hallgatók a tanfolyam során tanulmányi látogatásokon vettek részt, feldolgozták az európai és hazai professzionális klubok működését, felkészítési rendszerét, valamint angol szaknyelvi képzéssel képessé váltak hivatásuk gyakorlására idegen nyelvi környezetben is. A tanfolyamon a hallgatók négyfős mikrocsoportokban dolgoztak, és a csoportok tagjai együtt végezték a gyakorlati munkát. A kurzusnak egy közös külföldi tanulmányi út is része volt, a hallgatók Lipcsébe látogattak, ahol az RB Leipzig vendégeiként megismerték a klub felépítését, az utánpótlás-központ működését és betekintést kaptak a Bundesliga-csapatnál zajló szakmai munkába is.

– Több mint kilenc hónapig dolgoztunk együtt a tanfolyamot elvégző kollégákkal, ez idő alatt nagyszerű közösség alakult ki, új barátságok köttettek, ezért nemcsak hasznos, hanem igazán emlékezetes is volt a tanfolyam. Mindannyian, akik részt vettünk ezen a kurzuson, tapasztalt edzőként kezdtük meg a tanulmányainkat, de ezzel együtt is rengeteget kaptunk az elmúlt időszakban tanáraintól, oktatóinktól, akik elsősorban a tudásunk rendszerezésében, letisztázásában nyújtottak óriási segítséget – mondta az mlsz.hu-nak Lőw Zsolt, aki az előző idényekben a BL-főtáblán is szereplő RB Leipzignél dolgozott pályaedzőként.

Az alábbi szakemberek vették át UEFA Pro-licences diplomájukat: Balogh Pál, Boér Gábor, Jakab Péter, Klausz László, Kriston István, Kulcsár Árpád, Kuttor Attila, Lisztes Krisztián, Lőw Zsolt, Markó Edina, Márton Gábor, Németh Antal, Németh Szabolcs, Sárközi István, Schindler Szabolcs, Schumi Dorottya, Simon Miklós, Szabics Imre, Szanyó Károly, Szélesi Zoltán, Toldi Gábor, Varga Attila, Visinka Ede, Vitelki Zoltán.

Gratulálunk!

Kapcsolódó hivatkozás:

https://szovetseg.mlsz.hu/hir/huszonnegy-szakember-vette-at-uefa-pro-licences-diplomajat