Előre az élvonalba

A hétvégén Birtalan Botond szenzációs góljával volt tele a világsajtó. A magyar labdarúgás utóbbi évtizedeit figyelembe véve ez nem annyira megszokott. Birtalan nagyszerű találata Békéscsabára irányította a labdarúgó-világ figyelmét – jelezvén hogy a Viharsarokban van egy csapat, amelyben olyan játékosok szerepelnek, akik képesek ismét visszajuttatni az Előrét a magyar élvonalba. Ennek kapcsán kérdeztük Zorán Spisljak vezetőedzőt és Purguly Árpádot a Békéscsaba 1912 Előre egyik edzőjét.

20150327

Mi a véleményed Boti káprázatos találatáról? Lehet-e ilyet edzésen gyakorolni?

Zoran Spisljak
További jelzőket már nem lehet találni rá, mert már mindent megírt a nemzetközi sajtó. Nem megszokott dolog hogy a labdarúgó világsajtó, egy magyar NB II-es mérkőzés egyik találatával van tele. Erre büszkének kell lennünk. Jó reklám ez a magyar labdarúgásnak és természetesen Békéscsabának is. Növeli a találat értékét, hogy egy bajnoki rangadón – nagyon szoros eredménynél született. Dicséri a játékost, akinek ilyen kiélezett szituációban ez a megoldás is ott volt a fejében és nem mondott le a kicsit mögé érkező beadásról, hanem megpróbálta kihozni belőle a maximumot, ez most egy ilyen gyönyörű gól formájában mutatkozott meg.

Purguly Árpád
Lehet-e ilyet gyakorolni? A sarokkal való kapura lövést butaság lenne, de az előkészítést, az érkezést és azt, hogy minden támadásból ki kell hozni a maximumot, azt igen. Tehát ha úgy vesszük az előzményeket begyakoroltuk, az egyéni befejezés Boti döntésén múlott… jó döntést hozott és azt tökéletesen kivitelezte. Csak gratulálni lehet hozzá!

Hogyan fogadta Botond és a csapat a gól utáni sajtó-visszhangokat?

Purguly Árpád
Boti nagyon szerényen kezeli, a nagy felhajtást nem nagyon tudja hova tenni. A csapat ugratja és természetesen Skorpiónak becézik… 🙂

Mondanátok pár szót a két lejátszott rangadóról?

Zoran Spisljak
Mind a két mérkőzésünk nagyon jó iramú, közönségszórakoztató találkozó volt, amin a játékosok bebizonyították, készen állnak arra, hogy bárki ellen sikerrel felvegyék a harcot. Mind a két mérkőzésen kimagasló csapatteljesítményre volt szükség, ugyanakkor az egyéni kvalitások megvillantására is lehetőség nyílott.

A Mezőkövesd elleni mérkőzésen nagyszerű érzés volt látni, hogy milyen nagy létszámú közönség kísért el minket Gyulára, amit ezúton is szeretnénk még egyszer megköszönni. A játékosok az utolsó-utáni pillanatig hittek a sikerben és mindent megtettek azért, hogy meghálálják a szurkolók kitartását. Nem okoztunk csalódást és kiharcoltuk a három pont itthon tartását. Külön öröm a fiatal Viczián Ádám két találata.

Purguly Árpád
A gyirmóti derbin mind a két csapat NB I-es színvonalon teljesített – a szurkolók legnagyobb örömére és ami még emlékezetesebbé tette ezt a mérkőzést, a már említett Birtalan gól. Erre már az egész világ felkapta a fejét. Szeretnénk még sok ilyen közönségszórakoztató és jó iramú mérkőzéssel megörvendeztetni szimpatizánsainkat.

Szerintem az őszi mérkőzésekhez képest nagyon sokat fejlődött a csapat, de a játékosok egyéni megoldásaiban is egyre inkább szembetűnő a magabiztosság, ami szintén az időszakosan ismétlődő (periodizáció) edzéstervek alapján végrehajtott munka eredménye.

Ősszel a Mezőkövesd, Gyirmót, Vasas mérkőzéseken a csapat egy pontot sem szerzett. Az eddigi két rangadón szereztünk 4 pontot úgy, hogy mind a két mérkőzésen dominált a csapat. Minek köszönhető ez?

Purguly Árpád
Zoran vezetésével olyan szakmai munka folyik Békéscsabán, melyet az időszakosan ismétlődő edzésterv (periodizáció) alapján állítottunk össze. Az utolsó 14 bajnokin a csapat csak egyszer hagyta el vesztesen a pályát (Soroksáron) és háromszor játszottunk döntetlent. Ezen mérkőzések kapcsán meg kell jegyeznünk, hogy a pálya felújítása miatt a tizennégy mérkőzésből tizenegyet, idegen pályán kellett megvívnunk és azt hogy a kezdőben rendszerint 2-3 fiatal játékos is helyet kap.

Zoran Spisljak
Az ilyen jellegű munka hatására lett válogatott játékos Korhut, Varga, Czvitkovics, Szakály és még sorolhatnám a neveket. A ilyen tréningek eredménye a Debrecen két bajnoki címe, két Liga Kupa győzelme, két Magyar Kupa győzelme, valamint a Bajnokok Ligája és Európa Liga csoportkör. Békéscsabán is meg lett ennek az eredménye: két fiatal labdarúgónk felhívta magára a korosztályos válogatott edzők figyelmét és a munka gyümölcse, hogy a csapat folyamatosan versenyben van a feljutásért az igen erős mezőnyben. Ezek a tények és az eredmények a játékosok alázatát, elkötelezettségét és az elvégzett munka minőségét igazolják.

Hogyan készültök a Vasas ellen?

Zoran Spisljak
A csapat és a játékosok hétről-hétre fejlődnek, ennek hatására nincs idegeskedés és kapkodás. Mindenki jókedvűen, nyugodtan, de tiszteletteljesen teszi a dolgát, így mindig magabiztosan várjuk a következő bajnokit. Nincs ez másként most sem, amikor újabb rangadó vár ránk. Sikerre éhesen és harcra készen várjuk a Vasast is. Biztos vagyok abban, hogy kedden este is 101 százalékon teljesít majd mindenki.

Purguly Árpád
Készítettünk egy statisztikát melyből egyértelműen látszik, hogy a Szolnok 16 játékosa összesen 763, a Gyirmót 16 játékosa 1.339, Mezőkövesd 16 játékosa 1.145 mérkőzésen, a Vasas 17 játékosa pedig 2.264 NB I-es mérkőzésen szerepelt 2006 óta. Nálunk ez a szám, ugyanezt az időszakot figyelembe véve: 10 játékos és 706 NB I-es mérkőzés – ráadásul a mi keretünk a legfiatalabb az előbb említett csapatokhoz képest. A Vasas ellen is megteszünk majd mindent, hogy szurkolóinknak most se okozzunk csalódást! Biztosak vagyunk abban, hogy a régi-új, igazi hazai pályánkra nagyon sokan kilátogatnak majd és szurkolnak a csapatért, hiszen Együtt Erősebbek Vagyunk! Ez mindig hatalmas segítség a játékosoknak és a szakmai stábnak egyaránt.

Hajrá Lilák!