Beharangozó: Puskás Akadémia FC – Békéscsaba 1912 Előre

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 413 másodperc.

Az NBI-ben soron következő ellenfelünk, a Puskás Akadémia az egyetlen csapat, amelyik ellen százszázalékos a bajnoki mérlegünk, két meccset játszottunk eddig egymás ellen, mindkétszer győztesen jöttünk le a pályáról.

20160415_01

Felcsúton és Békéscsabán is 2-1 volt az eredmény a javunkra. Még négy forduló van hátra, csapatunk továbbra is a 12. helyen áll, de még mindig nem ért véget számunkra a bajnokság. Ha a meglévő 22 pontunkhoz hozzáadjuk a hátralévő négy fordulóban megszerezhető 12 pontot, akkor 34 pontunk lesz. Abban teljesen biztos vagyok, hogy 34 ponttal biztosan oda lehet érni a bennmaradást jelentő 10. helyre. Különösen úgy, hogy a négyből két meccset közvetlen riválisaink a Puskás Akadémia és a Vasas ellen játsszuk le. Ha mi 12 pontot szerzünk, akkor ők már csak kilencet szerezhetnek maximum. Igaz nekik pedig pontosan ennyi kell a 34 pont eléréséhez. Az utolsó négy fordulóban egyébként az utolsó három helyezett mini bajnokságában mindenki játszik mindenkivel.

A mérkőzés előtt mind a két csapat edzője dicsérte a másik csapatát. Mindketten ugyanúgy látják a hátralévő négy mérkőzésüket és mind a ketten abból indulnak ki, hogy még mindig saját kezükben van a sorsuk. Ám az is biztos, hogy csak egyikük hajója érhet révbe, a másik biztosan kiesik az élvonalból. Mindkettőjük receptje úgy kezdődik, hogy közvetlen riválisainkat mindenképpen le kell győzniük. Ezen az úton mindketten Felcsúton tehetik meg az első lépéseket, de csak egymás kárára. Ha az egyik halad, a másik helyben marad. A döntetlen egyiküknek sem jó eredmény, közös sötét véget sejtet…

Robert Jarni a hazaiak horvát edzője a mérkőzés kapcsán arról beszélt, hogy az előttük álló egy hét alatt lejátszásra kerülő három bajnoki mérkőzésen eldől csapata sorsa: – Erre a sorozatterhelésre próbáltuk a legjobb tudásunk szerint felkészíteni a fiúkat fizikálisan és mentálisan egyaránt. Mind a két közvetlen riválisunkkal játszunk még, így a saját kezünkben van a sorsunk. Nincs más választás, csak az előre, le kell győznünk a Vasast és a Békéscsabát is. Könnyű azt mondani, hogy nem fér bele, de az eredményeiken is jól lehet látni, hogy a Békéscsaba egyre jobb formában van. Felszálló ágba került a csapat, tavasszal jó játékkal értékes pontokat szereztek az Újpest, a Videoton, az MTK és Diósgyőr ellen is. Idén már kétszer is megtapasztaltuk, milyen kemény ellenfél a Békéscsaba, de most még nehezebb lesz ellenük, mint valaha. Nekünk egy feladatunk van, győzni bármi áron.

Zoran Spisljak vezetőedzőnk gyakorlatilag ugyanezt fogalmazta meg saját csapatával kapcsolatban: – Mindenképpen egy izgalmas, feszültségekkel teli meccsre számítok, hiszen azonos súlyú két csapat, egyforma nyomás alatt találkozik majd egymással. Annak az együttesnek lesz nagyobb esélye pozitív eredménnyel zárni, amelyik a terhelést és a pszichikai tényezőket jobban tudja majd kezelni. A Puskás egy nagyon jó, veszélyes, ütőképes és focizni tudó labdarúgókból álló együttes. Nem szabad abból kiindulni, hogy jelen pillanatban a tabellán hol állnak, hiszen tisztában vagyunk azzal, hogy játékosaik sokkal többre képesek, mint amennyit eddig mutattak. Nagyon óvatosnak kell lennünk, mert ellenfelünk minden körülmények között képes meglepetést okozni. Mindenki tisztában van azzal, hogy milyen komoly tétje van a találkozónak és nem elsősorban a játékosok fizikai állapotán múlhat az eredmény. Ebből a megmérettetésből az jöhet ki jobban, aki mentálisan, fejben jobban ott tud lenni a mérkőzésen.

20160415_02

Azonos élethelyzet, azonos mentalitású edzők, azonos tartalmú nyilatkozatok, tehát minden egyforma a mérkőzés előtt. Kivéve például a két csapat előéletét. Abban mi sokkal jobban állunk. Aztán ott van a helyszín. A Pancho Arénát mintha direkt nekünk építették volna meg. Tavasszal stadionépítés miatt a Videoton szintén itt játsza bajnoki mérkőzéseit. Emiatt eddig már háromszor utaztunk Felcsútra és egyszer három ponttal (Puskás Akadémia), kétszer (Videoton, kétszer 1-1) pedig egy-egy ponttal tértünk haza. Tehát kifejezetten jó hatással van csapatunkra ez a stadion. Ráadásul kétszer is hátrányból álltunk talpra, a Puskás Akadémia ellen fordítottunk, a Videoton ellen kiegyenlítettünk. A lényeg, hogy a mérkőzés előzményei egyértelműen mellettünk szólnak. Aztán mellettünk szól az is, hogy fővárosi bajnoki mérkőzésük után az U14 és U15-ös korosztályos csapataink Felcsút fele jönnek majd haza. Egyesületünk ezúttal is felajánlotta a részére járó tiszteletjegyeket szurkolóinknak, melyek kivétel nélkül gazdára is találtak. Igricz Mihály klubigazgató kezdeményezésére pedig Békéscsabáról is indul különbusz, mellyel utánpótlás csapataink játékosai, a szüleik és az edzőik utazhatnak el Felcsútra. Az utazás költségeit az első csapat játékosai és a Békéscsabai UFC Egyesület közösen vállalta magára.

Amit a pályán kívül élők megtehettek, azt megtették a csapat sikeréért, szombaton este a pályán belül lévők jönnek – ha győznek, fényes bizonyítékát adják majd annak, hogy Békéscsabán tényleg nem égbe kiáltott szó: Együtt erősebbek vagyunk!

A mérkőzés játékvezetője Solymosi Péter lesz, aki legutóbb az Újpest elleni idegenbeli Magyar Kupa elődöntőnket igazgatta. Ezen kívül már kétszer is dirigálta mérkőzéseinket: MTK-Budapest – Békéscsaba 1912 Előre (Magyar Kupa 4. forduló) és Békéscsaba 1912 Előre – Budapest Honvéd (OTP Bank NB I. Liga 8. forduló). Segítői: Horváth Róbert és Király Krisztián sporttársak. Öt sárgalapos eltiltás miatt ezúttal sajnos Birtalan Botondot kell nélkülöznünk, a többiek vezetőedzőnk rendelkezésére állnak. Pénteken, a közös reggeli után útra kell csapatunk – a végleges utazólista is ekkor derül ki – és az éjszakát Telkiben tölti, hogy a lehetőségekhez mérten a legjobb állapotban tudjanak szombaton este pályára lépni. Az előrejelzés szerint Felcsúton 10 és 23 Celsius fok körül alakul majd a hőmérséklet, gyengén felhős, de szeles időjárás várható. Természetesen – a szokásokhoz híven – élőben jelentkezünk a helyszínről és fényképes beszámolóval szolgálunk a mérkőzés főbb eseményeiről Facebook oldalunkon.

Várunk minden érdeklődőt, szurkolót és lila-fehér szimpatizánst, hogy együtt segíthessünk együttesünknek ezen a létfontosságú találkozón!

line_purple

Kapcsolódó hivatkozások:

http://1912elore.hu/site/egyutt-erosebbek-vagyunk-20160413/

http://1912elore.hu/site/a-mentalis-allapot-donthet-20160413/

line_purple