Beharangozó: Békéscsaba 1912 Előre – Újpest FC

Kétszer nem lépsz ugyanabba a folyóba! (Kr. Előtt 6. század, Hérakleitosz). Mert ugye ez lehetetlen. Hiába állsz ugyanott a parton, hiába feszítettél ki két zsinórt a víz felett, hogy tudd, merre kell menned, a korábbi víz biztosan elfolyt már onnan. Az Előre tavaszi második nyugat-magyarországi hadjáratán nem akarta pontosan lemásolni az első eredményeit (egy döntetlen, egy győzelem) jobbat akart, meg akarta nyerni mind a két mérkőzését. Sajnos, egyiket sem sikerült. Utólag persze kiválóan megfelelt volna nekünk a korábbi szereposztás is… De szemernyi időnk sincs a múlt történésein rágódni, mert itt vannak a nyakunkon az újabb megoldandó feladatok!

20160412_01

A Magyar Kupa sorozat igazi sikertörténet csapatunk életében, a keddi mérkőzés tétje, hogy bejutunk-e a döntőbe vagy sem? Kitűnő teljesítmény ez újonc csapatunktól, bár az Újpest elleni visszavágót kétgólos hátrányból várjuk (Újpest FC – Békéscsaba 2-0). Ez persze csak egy szempont a kedd délután négy órakor kezdődő visszavágó mérkőzés előtt. A másik szempont az élvonalbeli tagság. Az előző bajnoki fordulóban a Puskás Akadémia (Újpest FC – Puskás Akadémia 2-2) és a Vasas (Videoton –Vasas 2-2) döntetlen játszott és ez azt jelentette a mi vereségünk mellett, hogy riválisaink előnye három pontra nőtt velünk szemben. És még mindig nincs minden veszve, még mindig bele tudunk szólni saját sorsunk alakulásába! Mégpedig azért, mert az elkövetkező két fordulóban éppen közvetlen riválisaink ellen játszunk. Hétvégén Felcsútra utazunk, a kupa meccs után egy héttel, április 19-én, kedden pedig a Vasast fogadjuk. A lényeg: ha nem nyerjük meg mind a két meccsünket, akkor – nagy valószínűséggel – már matematikai segítségünk sem lesz a bennmaradásért folytatott harcban, végleg eldőlhet a sorsunk. Ez egyébként egy olyan döntési helyzet, amelyik bármelyik csapat életében előfordulhat. Nálunk is többször előfordult már…

Ugyanis el kell döntetnünk, hogy melyik a fontosabb a számunkra: bejutni a Magyar Kupa döntőjébe és ezzel megpályázni a jövő évi nemzetközi szereplés lehetőségét, vagy minden erőnket arra kell koncentrálnunk, hogy jövőre is az élvonalban játszhassunk. Erre a kérdésre a válasz egyébként egyértelmű, minden érintett a meghosszabbított élvonalbeli tagságot preferálja!

Most következik egy igazi futballsztereotípia: valamelyik mérkőzést fel kell adnunk azért, hogy a másikon nagyobb esélyünk legyen a győzelem megszerzésére. Az előzmények alapján a feladásra ítélt meccs a keddi kupameccs, hiszen ott lényegesen kevesebbet bukhatunk, mint a hétvégi bajnokin. Egy edző olyan utasítással persze nem küldheti fel a pályára a csapatát, hogy gyerekek ez a meccs nem számít, ne törjétek magatokat, vigyázzatok testi épségetekre, nekünk nem ez a mérkőzés a fontos, hanem a hétvégi bajnoki, ott kell majd megszakadni… Az edzők ilyenkor azt a döntést szokták meghozni, hogy a kialakult kezdőcsapat kulcsjátékosai helyet a posztokon utánuk következő játékosokat állítják be a csapatba. Tehát a második legjobbak lépnek elő főszereplőknek. (A totó feltalálása óta, az eredmények megismerésekor embermilliók csaptak és csapnak dühükben az asztalra, amikor egy országos fix meccsen, Európa egyik legjobb, hazájában évek óta bajnokságot nyerő csapata, a soron következő Bajnokok Ligája mérkőzése előtt négy nappal kikap egy középmezőny aljához tartozó csapattól. Az eredmény ismeretében tenyerük nem csak a asztalon, hanem saját homlokukon is csattan és így kommentálják a történteket: tudhattam volna! A bajnokság már megvan, egész héten már a hétvégi kupameccsre koncentráltak a fiúk!)

Veszélyes játék két, egymást szorosan követő meccs előtt eldönteni, hogy melyiket akarjuk jobban megnyerni. Mert ugye minden győzelem előtt ott van még maga mérkőzés, ahol minden megtörténhet. Maradjunk csak saját példáinknál! Nem hiszem, hogy idén februárban Székesfehérváron bárki is fogadott volna arra, hogy saját pályájukon, két meccsből egyszer sem tudnak megverni minket! Egy paksi ember fejében meg sem fordult az a lehetőség, hogy minket saját pályájukon nem győznek le! Mégis: a Videotonnal két döntetlent játszottunk egy hónapon belül, a Paksot pedig legyőztük saját pályáján! Szóval nehéz ügy egy mérkőzés végeredményét Előre kalkulálni.

Most dönteni kell. Mondjuk, Zoran Spisljak vezetőedző úgy dönt, hogy a kupameccsen pihennek a kulcsemberek, jöjjenek első számú helyetteseik! Bárhogyan is dönt, csapatunk jövőt meghatározó hétköznapjaiban most már mindenképpen szükségünk van kisebbfajta csodákra ahhoz, hogy összes tervünk sikerüljön. Például, ha csak az utolsó forduló után is, de a 10-es szám állna csapatunk neve előtt a tabellán, abban bőven lennének varázselemek. Vagy, ha kedden este, az Újpest meccs után úgy feküdnénk le, hogy az Előre bejutott a Magyar Kupa döntőjébe, az egy újabb csoda lenne. De miért ne lehetne?! A futballban minden megtörténhet! Tekintsék a kupameccsre nevezettek életük esélyének azt a mérkőzést, bizonyítsák be maguknak, egymásnak, a közönségnek, hogy ott a helyük a kezdőcsapatban, nyerjék meg a meccset, egy mérkőzésen bárki legyőzhető… A kezdőjátékosok pedig pihenjék ki fáradalmaikat, vegyék elő erőtartalékaikat, vegyék elő legjobb, legteljesítőképesebb eszüket, lelküket és tegyenek le Fortuna döntéshozó lábai elé négy győzelmet hátralevő négy mérkőzésünk után. Biztos vagyok benne, hogy a nagyasszony értékelni fogja teljesítményünket és javunkra határoz majd a bennmaradás kérdésében, mert meglátja és megérti, hogy a közös cél megvalósításáért mindenki odatette magát, mert cselekedeteinkkel is bebizonyítottuk, nem csak pusztába kiáltjuk, hogy Együtt erősebbek vagyunk!

20160412_02

A szakmai stáb még mindig nem kalkulálhat a vírusos fertőzésből lábadozó Fehér Zsolttal és a korábban megsérült Nathan Ecclestonra. Vadász Viktor és Bényei Balázs már rendben van, így akár már kedden is bevethetők. Eltiltott játékos nincs. A Magyar Kupa elődöntőt Szabó Zsolt sporttárs igazgatja, segítői Berettyán Péter és Varga Zsolt dr. lesznek.

Az Újpest FC együttese a Magyar Kupa 3. fordulójában kapcsolódott be a küzdelmekbe, amikor a Velence csapatát győzte le 1-2 arányban. A következő felvonásban már oda-visszavágós rendszerben a Zalaegerszeg együttesét búcsúztatták 5-0-ás és 1-1-es eredményekkel. Az 5. fordulóban gólzáporos meccseken a Tiszaújváros maradt alul ellenük 8-1 és 0-2 arányban. Az elődöntő első mérkőzésén pedig, már a Békéscsabát fogadták a Szusza Ferenc Stadionban, ahol számukra megnyugtató kétgólos előnyre tettek szert.

A Békéscsaba az első fordulóban a Csepel FC együttesét búcsúztatta idegenben, 0-1 arányban. Mezőkövesden 0-2-es eredménnyel és tavaly októberben Kisvárdán 1-2-es eredménnyel jutottunk tovább. A negyedik fordulóban oda-visszavágós mérkőzéseken az első osztályú MTK-Budapest csapatán kerekedtünk felül, itthon 0-0, idegenben pedig 0-1 volt javunkra a mérkőzések állása. Következő ellenfelünket, a Kozármisleny együttesét összesítésben 3-2 arányban sikerült kiejtenünk, ezzel az Előre 23 év után ismét a Magyar Kupa elődöntőjében szerepelhet.

promo_elore_ujpest

A Békéscsaba 1912 Előre – Újpest FC Magyar Kupa elődöntő visszavágó mérkőzés 2016. április 12-én (kedden) 18:00 órától kerül megrendezésre, melyet az M4 csatorna élőben közvetít. Erre a meccsre kizárólag a kombinált bérletek érvényesek. A kupa másik elődöntőjére egy nappal később, szerdán este 18:00 órától kerül sor, amikor a Ferencváros a DVSC-TEVA együttesét fogadja. Kedden visszatérhet a tavasz, hiszen labdarúgásra optimális időjárás várható: csapadék nélkül, akár 22 Celsius fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála. A hazai pénztárak már reggel 08:00 órától várják az érdeklődőket, a vendég kasszák pedig két órával a mérkőzés kezdete előtt nyitnak. Mindenképpen érdemes kilátogatni a Kórház utcába, hiszen ebben a szezonban többet már biztosan nem találkozunk az Újpest együttesével és a félidei szünetben újra nyerhetnek is, hiszen folytatjuk ajándéksorsolásainkat. Természetesen, a szokásos módon élő, fényképes beszámolóval jelentkezünk Facebook oldalunkon.

line_purple

Kapcsolódó hivatkozás:

http://1912elore.hu/site/ujpest-fc-bekescsaba-1912-elore-20160316/