Beharangozó: Békéscsaba 1912 Előre – Puskás Akadémia FC

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 398 másodperc.

A Fejér megyei település, Felcsút (kb. 1800 lakos) labdarúgócsapata a Felcsút FC egy regionális csapat volt mindaddig, amíg a 2007-ben megtartott egyesületi elnökválasztáson Orbán Viktor (1963. 05. 31.), miniszterelnök (1998-2002, 2010-), a Fidesz elnöke nem lett a klub első számú vezetője.

20151119_01

Egyébként a 2005-ben alapított, Puskás Ferenc nevét 2007-ben felvevő akadémia elvileg nem akart élvonalbeli együttessé válni. A tehetséges gyerekekből – iskolai körülmények között – labdarúgókat képző intézmény az eredeti tervek szerint a Videoton FC utánpótlásbázisa volt, illetve lett volna. Azonban 2012-ben az „iskolai csapat” megnyerte az NB II Nyugati csoportjának küzdelmeit és alanyi jogon feljutott az első osztályba. Ha pedig feljutott, akkor élni is akart ezzel a lehetőséggel (lehetőségük lett volna értékesíteni is az indulás jogát). A bajnokságot Videoton-Puskás Akadémia néven, papíron a Videoton második csapataként nyerte meg az együttes. Azonban egy NBI-es klubnak nem lehet természetes utánpótlást nevelő partnere egy másik NB I-es csapat. A 2012 utáni helyzet tehát a következő: a Puskás Akadémia FC független egyesület lett, melynek szakmai koordinációja részben a Videoton FC alá tartozik.

Az idén harmadik élvonalbeli szezonját játszó felcsúti csapat Előre elleni mérkőzéseinek gyakorlatilag nincs történelmük. A két csapat az idei három harmados bajnokság első etapjában találkozott egymással először, méghozzá a felcsúti Pancho Arénában.

Azon a mérkőzésen, az ötödik fordulóban szereztük meg első NBI-es győzelmünket (1-2), ami akkor azt jelentette, hogy elléptünk a tabella utolsó helyéről, igaz csak nagyon ideiglenesen, mindössze egyetlen forduló erejéig, mert akkor a Diósgyőr csúszott a 12. helyre.

Ezzel az eredménnyel egyébként a Puskás Akadémia ellen a legjobb a mérlegünk a mezőnyben, velük szemben 100%-os a mutatónk, hiszen egy mérkőzés, egy győzelem, gólkülönbség 2-1.

Akár örülhetnénk is ennek a ténynek, az előzmények ismeretében akár kijelenthetnénk azt is, hogy mi vagyunk a találkozó egyértelmű esélyesei. Azonban itt még nem tartunk, hiszen nekünk minden bajnoki mérkőzés egyformán nehéz, de azért a szurkolók joggal bízhatnak abban, hogy a tabellán 10. helyen – előttünk mindössze két hellyel – álló csapatot hazai pályán sikerül legyőznünk. Arról nem is beszélve, hogy soros ellenfelünk kiváló adminisztrációs adottságai nem minden esetben párosulnak feltétlenül jó szakmai döntésekkel. Kitűnő példa erre Klenheisler László (21) – válogatottunk egyik nyerő embere volt a Norvégia elleni Európa bajnoki pótselejtező mérkőzéseken – esete, aki sem a Videotonban, sem a Puskás Akadémia csapatában nem játszik. A vörös középpályás – fizimiskája és játéka alapján a felcsúti-fehérvári Paul Scholes (MU) – Felcsúton pallérozódott, ahonnan már két évvel ezelőtt bekerült a Videoton felnőtt csapatába. Tavaly mégis visszaadták Felcsútra, ahonnan az idén visszahívták a bajnokcsapathoz. Ám a nagy játékos mozgatás közben elfeledkeztek egyeztetni az ifjúval. A Videoton bajnoki vacsorájára nem kapott meghívást, bajnoki aranyérmét késve, jel nélkül és jellegtelenül kapta meg, és még ki tudja…  Ezért nem írta alá jövő nyáron lejáró szerződésének hosszabbítását, így jelenleg a rendelkezésére álló élvonalbeli csapatok közül egyikben sem játszik, a Videoton fakóba van száműzve, de ott, az NB III-as csapatba sem teszik be, egyáltalán nem játszik bajnoki mérkőzést. Kizárólag a magyar válogatottban lép pályára, de évi négy-öt mérkőzéssel nem lehet valós meccsrutinra szert tenni. Csak azért hoztuk szóba a válogatottban mindezek ellenére kitűnően teljesítő fiatal tehetséget, mert akár ő is itt lehetne Békéscsabán, de nem lesz. Itt lesz helyette válogatott társa Fiola Attila (25), aki a norvégiai meccs után Ferihegyről nem haza, hanem a kórházba ment, Norvégiában szerzett combizom sérülésének kivizsgálására.  Ennek ellenére vasárnap a válogatottban újra pályára lépett, játékát látva sérülés biztosan nem hátráltatta, kiválóan muzsikált a jobbhátvéd posztján, mégis lehet, hogy (kényszer)pihenőt kap Robert Jarni edzőtől.

Persze nélküle is kiváló a Puskás Akadémia kerete, amelyet fiatal tehetségek mellett rutinos magyar (Polonkai Attila, Tischler Patrik, Lencse László, Márkvárt Dávid) és külföldi (Renato Kelic, Marco Dinjar, Stipe Bacelic-Grgic) játékosok alkotnak, akiknek munkáját egy horvát világklasszis játékos legenda Robert Jarni irányítja. Jó adottságú, kiváló feltételek között élő és dolgozó csapat látogat tehát Békéscsabára. Persze ez minket nem kell, hogy érdekeljen, nekünk tényleg csak magunkkal kell foglalkozni. Azt kell tudatosítani játékosainknak a saját fejükben, hogy kedden idegenben, az MTK pályáján győzték le riválisukat Magyar Kupa mérkőzésen és bejutottak a legjobb nyolc csapat közé. Azt kell tudatosítani játékosainknak a saját fejükben, hogy ők is teljes értékű tagjai az élvonalnak, bárkinek méltó ellenfelei tudnak lenni és ennek az eredményekben is meg kell mutatkozni.

20151119_02

Meg egyébként is, lassan ideje lenne elkezdeni felépíteni a Kórház utcai oroszlánbarlangot. Hiszen ez a felirat évtizedekig ott viríthatott volna az Előre stadionjának kapuja felett. Hozzánk egyetlen csapat sem jöhetett a győzelem biztos reményével, álljunk akár jól vagy rosszul az aktuális tabellán. Békéscsaba labdarúgásának egyik védjegye, hogy hazai pályán bárki ellen képes a győzelemre. Többek között azért is, mert itt mindig különös szimbiózisban éltek együtt a csapat és a közönsége. A játékosok saját pályájukon biztonságban érezték magukat, hiszen a lelátókról áradt feléjük a szeretet és a biztatás és folyamatosan érezhették több ezer ember örömváró feszültségét, amelynek sokszor lett hangrobbanás a következménye, ebből tudhatta meg a város lakossága – legyen bármelyik pontján Békéscsabának -, hogy ismét gólt szerzett az Előre. Szerezzünk hát minél több gólt a Puskás Akadémia ellen, kezdjük meg végre a hazai győzelmek sorozatát. Ha a csapat elindul ezen az úton, akkor újra megtelnek majd a lelátók, újra hangrobbanással fogják tudatni a drukkerek a városlakókkal, hogy gólt szerzett az Előre, mert a szurkolók is természetesen pontosan tudják: Együtt erősebbek vagyunk!