Beharangozó: Békéscsaba 1912 Előre – DVSC-TEVA

Az utolsó mérkőzés. Ugyanolyan, mint az első. Különleges. Mindkettő egy kicsit különbözik a többitől, azoktól, amelyek szépen sorban követték egymást hétről-hétre. Mindkettő búcsú és kezdet is egyszerre. Az első meccs egy nyilvánosság nélküli, munkás szakaszt zárt le a csapatok életében és elindította a bajnokságot. Az utolsó lezárja az egyik tétmeccses szakaszt, igaz a lefújás pillanatában azonnal el is indítja a következőt.

20160429_01

Békéscsaba és Debrecen. Nagyon sok jelző ragadt a két város futballcsapatainak mérkőzéseihez. Keleti rangadó, szomszédvárak csatája, örök riválisok, ősi ellenségek… Évtizedek óta íródó közös történetünkben eleinte mi, az utóbbi húsz esztendőben viszont az Debrecen viszi a pálmát. Volt idő, amikor mi éppen valahol, a NB II felülről szinte láthatatlan mélységeiben jártunk, miközben a Debrecen a Bajnokok Ligájában vitézkedett. Éppen tíz év telt el úgy, hogy a két csapat nem játszott egymással bajnoki mérkőzést. Aztán idén, új NB I-es életünk első meccsét éppen a Debrecen ellen játszottuk hazai pályán. Nagy esély volt a szép és hatásos visszatérésre. Ráadásul minden külső körülmény adva volt ahhoz, hogy nagyot villantsunk. És majdnem nagyot is villantottunk…

Gyakorlatilag telt ház a stadionban. Nem meglepő, hiszen Békéscsabán a Debrecen elleni meccsnek szurkolói szempontból ugyanaz a státusza, mint egy Fradi meccsnek, mert a Debrecent legyőzni ugyanolyan édes érzés, mint a Fradit. Ráadásul csapatunk nagyszerűen kezdte azt a mérkőzést. Már a 14 percben vezetést szereztünk, a vendégek egyenlítése után újra előnyhöz jutottunk és nem voltunk hátrányban a 90. percben sem. De volt hosszabbítás, ahol egy vétlen öngól eldöntötte, hogy ez a visszatérés nagyon keserves lesz számunkra. Nekünk a döntetlen is jó eredmény lett volna ahhoz, hogy erős lélekkel vágjunk bele a hosszú menetelésbe. Utólag, a bajnokság utolsó mérkőzése előtt, az események ismeretében elmondhatjuk, hogy saját sorsunkat játszottuk le azon az első meccsen, amelyiken egyértelműen jobbak voltunk a Lokinál, a játék minden elemében. Soha nem tudjuk meg mi történt volna velünk ebben a bajnokságban, ha azon a mérkőzésen nyújtott teljesítményünknek győzelem, de legalább pontszerzés lett volna a jutalma… Azt viszont tudjuk, hogy mi történt az első elbukott mérkőzés után.

Most itt vagyunk az utolsó mérkőzés előtt, amikor a DVSC komoly tétre játszik, nekünk viszont erre a mérkőzésre már nem maradt konkrét, teljesítendő feladatunk. A mi sorsunk már beteljesedett. Merőben eltérő motivációs szintről viszonyul tehát ehhez a mérkőzéshez a két csapat. A Debrecen sikere, a körülményektől függően Bajnokok Ligája selejtezőt, de legrosszabb esetben is Európa Liga indulást érhet. Pontvesztése, illetve veresége mindkettőtől, sőt a dobogótól is elütheti a csapatot, ha közben az MTK megveri a Vasast, a Videoton pedig győz az Újpest ellen. Nem zabszemre játszik tehát a Loki… A DVSC szeptember 19-dike óta csak a Paks ellen nyert idegenben és tavasszal mindössze négy gólt szerzett vendégként.

Nekünk a szép búcsú lehetősége maradt, csapatunk helyzetén a győzelem már semmin nem változtathat. Nagyon nehéz ilyen körülmények között a játékosok teljesítőkészségét magas szinten tartani. Laczkó Zsolt már bejelentette, hogy elmegy tőlünk, s miután az előző fordulóban Kispesten kiállították, neki már nem lesz dolga ezen a mérkőzésen. Azt nem tudhatjuk, hogy társainak mi járhat a fejében, csak reménykedni tudunk abban, hogy amíg a lila-fehér mez feszül rajtuk, addig mindent megtesznek az Előre győzelméért. Miért is ne tennének meg mindent, amikor egy sportoló lételeme mégiscsak a győzelem, az ellenfél legyőzése. Csapatunknak a 2015/2016-os bajnoki szezonban megadatott tehát, hogy szépen búcsúzzon el az élvonaltól, mert ellenfele ezen a találkozón a mezőny egyik legjobb csapata, a lilák eredendő, ősi ellensége a Debrecen lesz.

20160429_02

A győzelem nagyon sokat érne a jövő évi feljutás szempontjából. Hiszen az utolsó mérkőzés győzelmének emléke beleégne játékosaink fejébe és azzal a magabiztos tudattal vághatnának neki az NB II-es bajnokságnak, hogy nekünk az csak egy átmeneti év lesz. Hogy mi igazából azért lettünk NB II-esek, hogy jól felkészülhessünk következő élvonalbeli szezonunkra. Mert nekünk itt van a helyünk, az élvonalban, hiszen utolsó meccsünkön a Lokit is simán megvertük…

Az már tudható, hogy az elnökség bízik a szakmai vezetőkben. Tehát a szakmai folyamatosság adott az Előrénél – ami egyúttal azt is jelenti, hogy lesz olyan ember a csabaiak öltözőjében, aki nem hagyja majd kimúlni az elmúlt két év megalapozó erejét.

A nézőtérről pedig segítsük minél többen csapatunkat abban, hogy ez az emlék ne csak az első osztályban töltött esztendő miatt legyen édes, hanem a lelátó népe miatt is – akik nagyszámú jelenlétükkel megüzenik csapatunknak, hogy értik és tudják, valamint el is fogadják a klub jelmondatát: Együtt erősebbek vagyunk!

A Békéscsaba – DVSC bajnokit szombaton 16.30-tól rendezik a Kórház utcai stadionban, a játékvezető pedig Németh Ádám lesz, segítői ezúttal: Varga Zsolt dr. és Márkus Tamás. Németh sporttárssal már többször találkozhattunk a szezon folyamán, hiszen a harmadik, ötödik, tizenhatodik, tizennyolcadik és huszonötödik, sőt a kupában is vezetett számunkra meccseket. A találkozót nem közvetíti a televízió, azonban az M4 Sport-csatorna körkapcsolás formájában beszámol a forduló összes mérkőzésének fontos eseményeiről. A szokásos módon Facebook oldalunkon folyamatosan, élőben, fényképes beszámolóval tájékoztatjuk az otthon maradtakat a meccs főbb eseményeiről!

promo_elore_dvsc_web

A mérkőzést a helyszínen tekinti meg a montenegrói szövetségi kapitány – Ljubiša Tumbaković, aki játékosmegfigyelőkkel együtt érkezik Békéscsabára. A mérkőzés előtt már 16 óra 15 perckor kezdődik a hivatalos program, hiszen klubunk elbúcsúztatja Baukó András – legendás gyúrónkat, szertárosunkat, aki a vezetőség felé korábban már bejelentette visszavonulását. Tusi bácsit köszönti majd a klub vezetése és természetesen a Magyar Labdarúgó Szövetség, valamint szurkolóink is kifejezik tiszteletüket.

Az előrejelzés szerint 8-17 Celsius fok, esőmentes, közepesen felhős – focira ideális – időjárás várható. Érdemes tehát komplett sportprogramot beiktatni szombat délutánra-estére, hiszen a mérkőzés után mindenki kényelmesen átérhet a Városi Sportcsarnokba, ahol az EUbility Group-Békéscsabai Előre Női Kézilabda SE az MTK-Budapest együttesét fogadja 19:00 órától!

Ne hagyják ki a szezon utolsó első osztályú, hazai mérkőzését! Hajrá Lilák!