Az utolsó idegenbeli bajnoki következik

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 434 másodperc.

Az utolsó idegenbeli bajnoki mérkőzés következik 2024. május 19-én (vasárnap) 17:00 órától, amikor a 29. fordulóban a Körösladány ellen lépünk pályára.

Békéscsaba 1912 Előre csapata – 2023/2024.

Ez a pillanat is elérkezett a hosszú és fáradtságos szezon vége felé és ezen kívül már csak egyszer, az osztályozó meccs oda- vagy visszavágójára szükséges majd elutaznunk – sorsolás függő. A Szeged II. elleni döcögősebb győzelmet (1-0) követően még két bajnoki mérkőzést kell teljesíteni csapatunknak, így a ladányi túra után, május 26-án (vasárnap) 17:00 órától még a Vasas második együttesét fogadjuk a Kórház utcában. Aztán várhatjuk az osztályozó sorsolását (május 28.) és lehet tovább tervezni, szervezni. A bajnoki címünk már korábban biztossá vált, így ennek tudatában és fényében készülhet csapatunk a mindent eldöntő és ideális esetben feljutást jelentő osztályozó mérkőzésekre.

Míg a Dél-Keleti csoportban a Békéscsaba nem hagyott kérdéseket a bajnokság megnyerésével kapcsolatban, a többi csoportban még most sem lehet kihirdetni a győzteseket. Összesen hat szerezhető pont maradt a kalapban, így Észak-Keleten a Putnok ötpontos előnye a Cigánddal szemben sem elegendő a bajnokavatáshoz. Ha és amennyiben a Cigánd nem szerez egy pontnál többet, akkor a Putnok eredményeitől függetlenül már bajnok lehet a hétvégén. Észak-Nyugaton sem tisztult jelentősebben a kép, mert a Tatabánya (60 pont), III. ker. TVE (57 pont), Bicskei TC (57 pont), valamint VSC 2015 Veszprém (56 pont) sorrend miatt gyakorlatilag semmi sem biztos. Amennyiben a III. kerület le tudná győzni a Balatonfüred (Preisinger Sándor csapata) együttesét hazai körülmények között, akkor az utolsó fordulóra maradhatna a döntés ebben a csoportban is függetlenül attól, hogy a Tatabánya milyen eredményt ér el. Dél-Nyugaton ismét új első van, mert a Szentlőrinc megnyerte idegenben az Iváncsa elleni rangadót, így hatalmas lépést tett a bajnoki cím felé. Mivel a két csapat között egyetlen pont a különbség a Szentlőrinc javára, így semmi sem dőlt el, óriási izgalmak várhatók az utolsó két fordulóban. Abban az esetben, ha a lőrinciek győzni tudnak és az Iváncsa kikap, lehetne bajnokot hirdetni már a 29. felvonás után.

A Keleti-csoportban már biztosan kiesett a Cegléd és hét év után ismét a Vármegyei I. osztályba kényszerül a Füzesgyarmat is. Az Észak-Keleti csoportban már korábban kiesett a Gyöngyös, akik igencsak kilógtak lefelé az osztályból, hiszen 28 forduló alatt mindössze 8 pontot sikerült gyűjteniük. Ugyanilyen sorsra jutott a REAC is, a Salgótarján, valamint a Sényő pedig még harcban áll a bennmaradásért. Észak-Keleten már három búcsúzóról tudunk: Csorna, ZTE II., valamint a Szombathelyi MÁV Haladás VSE. Itt azért még necces szituációba kerülhet az ETO Akadémia, a Balatonfüred és a Kelen csapata is. Dél-Nyugaton hasonlóképpen a bajnoki címhez, a kiesők sem dőltek még el, mert annyira szoros a táblázat alja, amennyire csak lehet. A Dunaújváros, PTE-PEAC, Fehérvár II. és Mohács egyaránt 25-25 bajnoki ponttal állnak az utolsó négy pozícióban, a sorrendet gyakorlatilag a gólkülönbség és a több lőtt gól határozza meg, így az utolsó két felvonásban vérre menő csata várható a bennmaradásért, hiszen az első üdvösséget érő pozícióban álló Szekszárd mindössze egyetlen egységgel húz üldözői előtt.

Merkantil Bank Liga

Átváltva a másodosztály eseményeire elsősorban a Szombathelyi Haladás körül kialakult helyzet foglalkoztatja a közvéleményt. Hangsúlyozzuk, hogy bár a Haladás másodfokon sem kapott érvényes licencet, azért mindenképpen érdemes megvárni a fellebbezési határidő (8 nap) leteltét, hiszen addig azért még rendeződhet helyzetük. Amennyiben nem így történik és az MLSZ határozata jogerőre emelkedik, akkor a zöld-fehérek függetlenül a bajnokságban elért eredményüktől, biztosan nem indulhatnak majd NB-s bajnokságban. Tudni kell, ha csapatuk nem áll ki az utolsó két fordulóban, akkor 3-0-ás eredménnyel írják jóvá a mérkőzést ellenfeleik számára, esetleges további büntetésre csak később lehet számítani, viszont ezért kizárás automatikusan nem jár. Amennyiben a vonal alatt végeznek, tehát pontszámaik alapján esnek ki, akkor az esetleges feltöltési procedúra semmissé válik, mert értelmét veszti a másodosztály mezőnyének szempontjából. Ha a vonal felett végeznek, azaz elméletben bennmaradnának a másodosztályban, akkor léphet életbe a Szövetség feltöltési szabályzata, amely a harmadosztály osztályozói miatt speciálisabban alakul. Ebben az esetben a négy csoport győztesének a kiírás szerint le kell játszani az osztályozó mérkőzéseket. A két győztes természetesen feljut, majd a két vesztes közül kerülhet feltöltésre az üresen maradt hely a másodosztályban. Az osztályozó mérkőzések két vesztesének pontszámaihoz ilyenkor hozzáadják még a két osztályozó mérkőzésen elért eredményét, majd átszámolják az eredménysort százalékos értékekre. Amelyik csapatnak ez jobb és rendelkezik a másodosztályú induláshoz szükséges feltételekkel, az a csapat juthat fel harmadikként és töltheti be az üresen maradt helyet. Nyilván egyelőre az egészről szituációról csak feltételes módban lehet beszélni.

A másodosztályban már korábban eldőlt, hogy bajnokként feljutott a Nyíregyháza, akiknek szívből gratulálunk és sok sikert kívánunk az OTP Bank Ligában! Bízunk abban is, hogy időben elkészül vadonatúj stadionjuk, hogy a hosszú-hosszú éveken át várva-várt első osztályú tagságukat méltóképpen tudják majd képviselni! Még egyszer gratulálunk a Nyíregyháza vezetőségének, szakmai stábjának, szurkolóinak és csapatának egyaránt!

A másodosztályú események ezzel közel sem értek véget, hiszen a második feljutó kiléte sem dőlt még el. Annyi már ismeretes, hogy a Szeged-Csanád Grosics Akadémia a Siófok elleni döntetlen (1-1) eredményeképpen kiszállt a játékból, amely Alekszandar Sztevanovics vezetőedző állásába is került. A feljutásért ilyen módon a Vasas (64 pont), valamint az ETO (63 pont) maradt még harcban, de jó eséllyel jövő hétfőn, amikor ez a két csapat egymással mérkőzik, akár pont is kerülhet a mondat végére. A táblázat végén biztos kiesőként a harmadosztályban folytatja majd a Mosonmagyaróvár, valamint a Siófok is, a Tiszakécske és a Pécs viszont matematikailag még nem búcsúzott, bennmaradásuk azonban már nem csak saját kezükben van és ehhez azért némi csoda is szükségeltetne.

Végül, de nem utolsósorban az első osztályból kiesett a Kisvárda és a Mezőkövesd, ezáltal jó eséllyel találkozunk majd velük a következő idényben.

Egy szó mint száz, alakulnak a 2024/2025-ös idény bajnokságainak résztvevői és jó eséllyel néhány napon belül már ismét tisztulhat a kép.

Hajrá Lilák!


Értékelj!

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Értékelések átlaga: / 5. Értékelések száma:

Még nincs értékelés.