Az UEFA budapesti kongresszusán jutalmazták Palotai Károlyt

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 146 másodperc.

Hétfő este vette kezdetét az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) budapesti, 40. kongresszusa, amelynek megnyitóján, a Várkert Bazárban életműdíjat vehetett át Palotai Károly.

palotai_eletmudij

Az életműdíjak átadása különösen szép pillanatokat hozott a magyar futballnak, mivel pályafutása elismeréseként a korábbi kiváló játékos és játékvezető, a 80 éves Palotai Károly is átvehette az UEFA Gyémánt-díját.

Palotai labdarúgóként tagja volt az 1964-es tokiói olimpián aranyérmes magyar válogatottnak, játékvezetőként pedig az 1976-os és az 1981-es BEK-döntőben is ő bíráskodott, és részt vett három világbajnokságon (1974, 1978, 1982).

„Nagy meglepetés számomra ez a díj, ami újra bizonyítja számomra, hogy a futballnál nincs szebb dolog a világon. Rengeteget kaptam a focitól, és különösen jó érzés, hogy ugyan én csak egy közkatona voltam a futballban, mégis ekkora megtiszteltetés érhet, hogy átvehetem ezt a díjat. Ezért nagyon hálás vagyok” – mondta meghatódva köszönőbeszédében Palotai Károly.

Palotai Károly (Békéscsaba, 1935. szeptember 11. –) olimpiai bajnok, magyar labdarúgó, nemzetközi labdarúgó-játékvezető, ellenőr és sportvezető. A hazai és a nemzetközi bíró elit legjobb labdarúgója. Polgári foglalkozása sportvezető. Játékvezetői tevékenysége a Zsolt István utáni második nagy magyar játékvezetői pályafutás.

1950-től a másodosztályú Békéscsabai Előre, 1955 és 1956 között a Győri Vasas ETO labdarúgója volt. 1956-ban válogatott kapus bátyjával, Palotai Jánossal és Pálffy Antallal elhagyta az országot. Az NSZK-ban élt, a Freiburg csapatában játszott és a Siemens cégnél dolgozott. 1958-ban tért haza. 1959-től szerepelhetett újra a győri együttesben, ahol 1967-ig volt a csapat tagja.

Palotai Károly unikum a világ legjobb bírói között. Senkinek sincs olyan gazdag játékos pályafutása mint neki. Senki sem volt olimpiai bajnok, senki nem nyert bajnoki címet, senki nem szerepelt a BEK elődöntőjében. Palotai az egyetlen, aki játékosként és játékvezetőként is részt vett a BL-ben, illetve még annak elődjében, a Bajnokcsapatok Európa Kupájában. Egy időben ő volt Európa legjobban foglalkoztatott FIFA-játékvezetője. Véleménye a játékvezetői sikerről: A világbajnoki döntő vezetése a játékvezető karrierjének csúcsa. Ez a bíró halhatatlansága, hiszen neve fennmarad az idők végezetéig.

Fotó: focibiro.hu