A mentális állapot dönthet

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 191 másodperc.

A Békéscsaba 1912 Előre első osztályú csapatára két igen fontos – fogalmazhatnánk úgy is, hogy élet-halál – mérkőzés vár. Egyet aludtunk a felemás érzésekkel fogadott Újpest FC elleni Magyar Kupa elődöntő visszavágó után, de pihenni és meditálni nincs idő – hiszen 2016. április 16-án (szombaton) már Felcsúton, a Puskás Akadémia vendégeként lép pályára együttesünk. A szerdai edzés előtt vezetőedzőnket kérdeztük az előttünk álló sorsdöntő meccsel kapcsolatban.

20150716_zoran_spisljak

– Különleges módon készültök szombatra?

– Igen, természetesen. A következő két mérkőzésünkre úgy készülünk, mintha egy BL kupa döntő résztvevői lennénk. A Puskás Akadémia és a Vasas elleni meccsre nagyon oda kell figyelnünk és a maximumot szükséges kihoznunk a csapatunkból.

– Kétszer is legyőztétek már idén a PAFC-ot. Meglesz a harmadik győzelem is?

– A két győzelmünk már csak történelem. Ebből a két sikeres mérkőzésből ki kell szűrnünk a pozitív és negatív dolgokat egyaránt. A következő kilencven percre kell koncentrálnunk és nem szabad kizárólag az előzményekből táplálkozni. A Puskás egy erős, masszív csapat, és mint azt az Újpest ellen is megmutatta, képes nagyon veszélyesen játszani.

– Nagy a tempó, ráadásul két fronton is szerepelt még a Békéscsaba. Milyen állapotban van a csapat, mennyire fáradtak a fiúk?

– Mindenekelőtt szeretnék gratulálni a srácoknak, hiszen kiváló eredménnyel – az elődöntőben fejeztük be az idei Magyar Kupa sorozatot. Egy olyan Újpest ellen vívtunk összességében kiegyenlített küzdelmet, amely már kilencszer hódította el a Magyar Kupa győztes címet. Fáradságról pedig nem szoktunk beszélni, hiszen a labdarúgás főképpen nem erről szól. Itt az a lényeg, hogy milyen módon sikerül egy-egy mérkőzést feldolgozni és hogyan tudunk megfelelőképpen felkészülni a soron következő összecsapásra.

– Mit vársz a szombati mérkőzéstől? Milyen képe lehet a felcsúti találkozónak?

– Mindenképpen egy izgalmas, feszültségekkel teli meccsre számítok, hiszen azonos súlyú két csapat, egyforma nyomás alatt találkozik majd egymással. Annak az együttesnek lesz nagyobb esélye pozitív eredménnyel zárni, aki a terhelést és a pszichikai tényezőket jobban tudja majd kezelni.

– Mit gondolsz a Puskás Akadémia FC csapatáról?

– A Puskás egy nagyon jó, veszélyes, ütőképes és focizni tudó labdarúgókból álló együttes. Nem szabad abból kiindulni, hogy jelen pillanatban a tabellán hol állnak, hiszen tisztában vagyunk azzal, hogy játékosaik sokkal többre képesek, mint amennyit eddig mutattak. Nagyon óvatosnak kell lennünk, mert ellenfelünk minden körülmények között képes meglepetést okozni.

– Komoly tétje lesz az összecsapásnak. Mit gondolsz, melyik csapat reagál majd jobban a nyomásra?

– Mindenki tisztában van azzal, milyen komoly tétje van a találkozónak és nem elsősorban a játékosok fizikai állapotán múlhat az eredmény. Ebből a megmérettetésből az jöhet ki jobban, aki mentálisan, fejben jobban ott tud lenni a mérkőzésen.