Több csapat is albérletbe kényszerül

Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, a Békéscsaba 1912 Előre továbbra is a Kórház utcában rendezheti meg hazai mérkőzéseit, ráadásul használatba vehetjük az új lelátót.

Nyilván ez az állapot még egyáltalán nem végleges, hiszen a rekonstrukció folytatódik és ennek függvényében egyelőre tavaszig maradhat ez az állapot. Addigra már látható lesz a pillanatnyi helyzet tükrében, hogy milyen módon nyílik arra lehetőség, hogy mindenkinek megfelelő legyen a lelátók és szektorok beosztása, milyen esetleges újabb változtatásokat szükséges és lehet majd végrehajtani?!

Talán természetesnek tűnhet a külső szemlélő számára, hogy egy-egy csapat otthon, a saját pályáján tudja a hazai mérkőzéseit megrendezni, ám a folyamatosan változó és szigorodó infrastruktúra- és biztonsági szabályoknak, valamint a törvények-szabályozások által támasztott követelményeknek egyáltalán nem tud minden klub megfelelni. Nem részleteznénk, de egy-egy pálya-licenc megszerzése – főleg egy új létesítményre – iszonyúan nagy feladat, amely rengeteg pénzt, munkát, fáradtságot emészt fel és vannak olyan helyzetek, amelyeket egyszerűen nem lehet megoldani, mert fizikai-, törvényi- vagy egyéb olyan korlátai vannak, amelyeket az adott helyzetben lehetetlen áthidalni. Azt mindenkinek tudomásul kell venni, hogy az NB-s labdarúgó mérkőzések tömegrendezvénynek minősülnek, melyek engedély- és bejelentéskötelesek (OTSZ. 593. §), ezeken pedig a legfontosabb szempont mindig a közönség biztonsága.

Mindezen szempontok alapján a hatóságok és az MLSZ mérlegelik a lehetőségeket, javaslatokat tehetnek azok megoldására, de amennyiben bármilyen olyan eltérés mutatkozik, amely a nézők biztonságát nem tudja garantálni, akkor az a pálya, lelátó, stadion nem kaphat érvényes engedélyeket az adott osztályra.

Elsőosztályú minősítést kaptak a következő pályák: Alufer Stadion – Gyirmót, Balmazújvárosi Városi Stadion – Balmazújváros, DVTK Stadion – Miskolc, ETO Stadion – Győr, Groupama Aréna – Budapest, Haladás Sportkomplexum – Szombathely, Mezőkövesd Városi Stadion – Mezőkövesd, Nagyerdei Stadion – Debrecen, Paksi FC Stadion – Paks, Pancho Aréna – Felcsút, Új Hidegkuti Nándor Stadion – Budapest, Várkerti Stadion – Kisvárda, ZTE Aréna – Zalaegerszeg.

Másodosztályú minősítést kaptak: Ajka Városi Sportcentrum – Ajka, Kórház utcai Stadion – Békéscsaba, Budafoki MTE Sporttelep – Budapest, Buzánszky Jenő Labdarúgó Stadion – Dorog, Grosics Akadémia Center pálya – Gyula, Grosics Gyula Stadion – Tatabánya, Nyíregyházi Városi Stadion – Nyíregyháza, Siófok Városi Stadion – Siófok, Szamosi Mihály Sporttelep – Budapest, Szolnoki Tiszaligeti Stadion – Szolnok, Tersztyánszky Ödön Sport Központ – Csákvár, Várady Béla Sportközpont – Putnok.

Így aztán a 2019/2020-as őszi szezonban idegenben játszik majd több csapat is. Az NB II-ben a Szeged 2011 Gyulán, a Kazincbarcika Putnokon, a Budaörs pedig Tatabányán rendezhet “hazai” meccseket.

Válts bérletet!