Pályaavatás?

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 360 másodperc.

Miközben a szakmai stáb a csapat tavaszi szezonra való felkészítésével van elfoglalva, az elnökség sem tétlenkedik. Az időjárási körülményekhez igazodva az új évben is gőzerővel folytatódnak a pálya rekonstrukciós munkálatok a Kórház utcában. Az előzetes menetrend szerint elvileg február 28-án már itthon fogadjuk a Csákvárt, így mindenkiben felvetődik a gondolat: elkészül a center pálya és a tavaszi szezon első, hazai mérkőzését már itt tudjuk játszani? A fejlesztésekkel kapcsolatban az “Év Sportvezetője” díjjal kitüntetett, dr. Kovács Mihály – elnök urat kérdeztük meg.

Talán tényleg az egyik legfontosabb kérdés: hogy halad a pálya átalakítás? Van rá esély, hogy február végén használatba vehesse a csapat?

Elöljáróban azzal kezdeném, hogy ősszel éppen azért cseréltük fel a pályaválasztói jogot az utolsó meccseken, hogy minél hamarabb hozzá lehessen kezdeni a munkálatokhoz. Ez így is történt – október 18. után, a Siófok elleni hazai mérkőzést követően nagy erőkkel vonult fel a kivitelező és kezdte meg a talajmunkálatokat. Sajnos azonban az időjárás nem volt túl kegyes, rengeteg eső esett, így csúsznak a munkálatok. Nagyjából egyébként még körülbelül 2 hetes munka van hátra (kedvező időjárás esetén) és jöhet a vadonatúj fű, melyre természetesen nem lehet azonnal rámenni, szóval egyelőre még képlékeny, pontosan mikor tudjuk birtokba venni a centerpályánkat.

Pontosan milyen fejlesztések, átalakítások történnek – elsősorban a FŰ1 tekintetében?

A FŰ1-es pályánkat körülbelül 5 méterrel eltoltuk a korábbi állóhelyi lelátó irányába, annak érdekében, hogy “katlanszerűbb” pályánk legyen. Egykoron futópálya vette körül a focipályát, amely területre ma már nincs szükség és fontos, hogy a nézők még közelebbről (testközelből) élvezhessék a mérkőzéseket. A pályán egyébként nagyon komoly talajmunkálatok zajlottak, rengeteg földet, valamint homokot és sódert mozgattak meg a kivitelezők, hiszen az automata locsoló berendezés mellett, dréncső (vízelvezetésre) és fűtéscső is lefektetésre került a megfelelő talajszerkezetbe.

2015. 01. 12.

2015. 01. 12.

2015. 01. 12.

2015. 01. 12.

Van forgatókönyv arra az esetre, ha nem készül el időben minden?

Természetesen készülünk minden eshetőségre, a pályacsere most már nem jöhet szóba (mivel tavasszal az őszi meccsek „visszavágói” következnek), de lesz megoldás. A legfontosabb, hogy a pálya megfelelő minőségben készüljön el, hiszen hosszú távra szeretnénk megoldani a kérdést.

Hogy látja az esélyeinket a tavaszi szezonban? Sikerülhet a feljutás?

Én azt gondolom, hogy a nyáron Zoran Spisljak vezetésével olyan elkötelezett szakmai munka kezdődött el a klubnál, mellyel egy-két éven belül elérhetjük a kitűzött célt, azaz olyan csapattal feljutni az I. osztályba, amely nem átszállójegyet vásárol, hanem hosszú távon tud a legmagasabb osztályban szerepelni. A feltételek megteremtésében az elmúlt években jelentőset léptünk előre, az eddig megvalósult beruházások (székház teljes rendbe tétele, FŰ3, FŰ2 pálya felújítása), valamint a folyamatban lévők (centerpálya, régi salakos pálya) is mutatják – a feltételeken nem múlik a feljutás. Továbbá az utánpótlást is azért erősítjük, építjük folyamatosan, mert hosszú távon nem lehet elképzelni eredményes felnőtt csapatot utánpótlás nélkül – most ott tartunk, hogy 530 gyerekünk készül 28 edző segítségével, felkészítésével. A szakirodalom szerint egyébként egy jól működő utánpótláshoz 3 dolog kell, tömegesítés (ezzel megvolnánk), fejlett infrastruktúra (folyamatos a fejlesztés) és jól képzett edzők. Ez utóbbi tekintetében koncepciónk egyértelmű: elkötelezett, tanulni, fejlődni vágyó edzőkben gondolkodunk. Az utánpótlásunkkal kapcsolatban szeretném kiemelni, hogy a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia a Double Pass audit (MLSZ által szervezett, belga cég által elvégzett külső felmérés) során bekerült abba a 13 magyar utánpótlás nevelő egyesület közé, melyek régiós, kiemelt központként működnének a jövőben. Az audit során megerősítést nyert, hogy jó irányban indultunk el, jó a stratégiánk, melynek megvalósításért persze nagyon sokat kell még tenni, és amit a belga cég folyamatosan fog ellenőrzi.

Korábban már említette, hogy további újítások, korszerűsítések is várhatók. Mondana ezekről is néhány szót!

Ahogy említettem, a FŰ2-es (műfű), és a FŰ3-as pálya kész van, a székházat 3 ütemben újítottuk fel, most legutóbb a tető és a korábban használaton kívüli második emeleti padlásteret tettük rendbe. A régi salakos pályát alácsöveztük és ide fektetjük le a FŰ2-es pályáról felszedett műfüvet. Remélhetőleg ez a beruházás is hamarosan befejeződik.

A centerpályával kapcsolatban pedig hamarosan sor kerül a közbeszerzés kiírására, amely munkálatok során (az év második felében) kerülhet sor a régi, ülőhelyi lelátó elbontására és egy korszerű, fedett, ülőszékes lelátó építésére, amely lelátó alá „telepítenénk” a felnőtt csapatot. A korábbi állóhelyi lelátó ülőszékekkel való felszerelését befejeztük, de ezt majd még – párhuzamosan a szemben lévő lelátó építésével – be kell majd fedni.

A 4-es Honvéd utcai pályánkat is folyamatosan fejlesztjük, a meglévő, két korszerű füves pálya mellé egy műfüves pályát szeretnénk építeni TAO-s forrásból. Az erre vonatkozó pozitív támogatásunk az MLSZ-től megvan, most a források gyűjtése van folyamatban.

 Köszönjük szépen az információkat!