Ötven éve történt

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 260 másodperc.

Ötven évvel ezelőtt 1974. június 16-án jutott fel a Békéscsabai Előre Spartacus SC az első osztályba.

A közelgő évforduló apropóján 2024. május 25-én (szombaton) 16:00 órától, a CsabaPark Éttermében megrendezendő sajtónyilvános eseményen került sor az 1974-ben, azaz 50 évvel ezelőtt élvonalba feljutó, illetve az 1994-ben, az élvonalban bronzérmet nyert Békéscsabai Előre labdarúgó csapatának köszöntésére.

Az 1974-es és 1994-es csapat

A feljutás egyébként abból a szempontból is aktuális, mivel a jelenlegi Békéscsaba 1912 Előre a feljutás küszöbén áll úgy, hogy az NB III-as bajnokság Dél-Keleti csoportját már megnyerte, azaz a bajnoki címet megszerezte. A csapatra még egy bajnoki, valamint két osztályozó mérkőzés vár, így a feljutást mindenféle egyéb számolások ellenére csak akkor lehet majd százszázalékosan kijelenteni.

Több évi másodosztályú szereplés után az 1974. június 16-án, Szentendrén 5000 vendégszurkoló előtt lejátszott bajnoki találkozón aratott 2:0-ás győzelmével a labdarúgócsapat az NB I/B-s bajnokság második helyén végzett, és a Diósgyőrrel egyetemben felkerült a magyar labdarúgás első osztályába. A feljutást követően valóságos fociláz tört ki Békéscsabán, a szurkolók sorban álltak a bérletekért. Ezen a nyáron rohamtempóban átépítették a stadiont is, felhúzva a mai napig is álló nagy lelátót. 1974. augusztus 31-én az MTK látogatott a Kórház utcába az első NB I-es bajnoki mérkőzésen és a lila-fehérek nagyszerű játékkal 3:1-es győzelmet arattak 16 000 néző előtt.

A rendezvényen részt vettek: Szarvas Péter – Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Szigeti Béla – az Ifjúsági és Sportbizottság elnöke, az 1974-es legendás csapat tagjai, az 1994-es bronzérmes csapat tagjai, Barkász Sándor – a Békéscsaba 1912 Előre többségi tulajdonosa, Kozma János – igazgatósági elnök, Igricz Mihály – klubigazgató.

Szarvas Péter

Elsőként Szigeti Csaba, a békéscsabai önkormányzat oktatási, közművelődési és sportosztályának vezetője köszöntötte az egybegyűlteket és több, mint negyven főt számláló vendégsereg előtt hangsúlyozta, hogy a város és a klub sohasem felejti el a múltját, a legendás sportolóit, időről-időre mindig megemlékezünk majd valamilyen módon a régi sportsikerekről. A rendezvény megszervezése egyébként igen bonyolult folyamat volt, hiszen többen külföldről tértek haza a találkozó kedvéért, de mindenkit elértek akit csak lehetett. Sajnos sokan már nincsenek közöttünk, de volt olyan is akiről évek óta nincs hír. Az elhunytak emlékére néma főhajtással emlékeztünk. A folytatásban Szarvas Péter, a város polgármestere is méltatta mindkét csapat egykori sportsikereit, majd személy szerint mindenkinek oklevéllel, valamint egy-egy palack pezsgővel kedveskedett. Az ünnepelt csapatok részéről Tóth Márton, valamint Szenti Zoltán köszönték meg a város és a klub felé a fáradozást és a megemlékezést. A közös csapatfotók elkészítése után és a vacsora előtt Barkász Sándor mondott pohárköszöntőt, majd kívánt jó egészséget és további boldog életet mindenkinek!

Az 1973/74-ben élvonalba feljutó csapat tagjai: Bánáti Imre, Dávid Imre, Dinya László, Dobó János, Hódi András, Karasz János, Kerekes Attila, Királyvári Károly, Kiss Tibor, Kvasz János, Láza János, Lengyel János, Moós János, Németh Lajos, Paróczai Sándor, Schneider István, Tasnádi Zoltán, Tóth Márton, Vágási Sándor, Zielbauer Miksa, Zsíros György.

Az 1993/94-ben bronzérmet nyert csapat tagjai: Baji Tamás, Udvarácz Milán, Árgyelán János, Lucian Ciocan, Csató Sándor, Dávid Zsolt, Fabulya György, Fodor Tibor, Anatolij Gricajuk, Gyura István, Kasik Zsolt, Kulcsár Sándor, Kulcsár Szilárd, Simion Mironas, Mracskó Mihály, Nagy László, Szarvas János, Szenti Zoltán, Jurij Usmajev, Viorel Vancea, Váczi Zoltán, Zahorán Zoltán, Laurinyecz Norbert. Szakmai stáb: Pásztor József vezetőedző, Silviu Iorgulescu másodedző, dr. Dányi József orvos, Baukó András masszőr, Zahorán György technikai vezető, Juhász Gyula és Jankulár István intézők.

Hajrá Lilák!

M.B.


Kapcsolódó hivatkozások:

https://1912elore.hu/site/lila-feher-aranylabuak-ezustos-unnepe-20190616/

https://1912elore.hu/site/vasarnap-koszontjuk-a-bronzermeseket-20190825/


Értékelj!

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Értékelések átlaga: / 5. Értékelések száma:

Még nincs értékelés.