Lila Nap a kirekesztés ellen

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 93 másodperc.

Március 26. az epilepsziások melletti kiállás és szolidaritás napja, melyhez Magyarország 2010-ben csatlakozott. Ha lilában vagy ma, üzenhetsz az érintetteknek, hogy nincsenek egyedül!

A Purple Day – Lila Nap az Egyesült Államokból indult 2008-ban. Alapítója Cassidy Megan, egy fiatal kanadai lány, aki egy iskolai felvilágosító óra után döntött úgy, hogy kiáll az iskolatársai elé, és mesél az epilepsziával járó mindennapokról. Azóta számos nemzetközi szervezet és alapítvány több mint 120 országból csatlakozott a kezdeményezéshez, egyebek mellett a Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány is.

A cél, hogy felhívják a közvélemény figyelmét az epilepsziára, és erősítsék az emberek epilepsziával kapcsolatos öntudatosságát világszerte. A hazai szervezők arra kérnek minden érintettet, családtagot, szimpatizánst, hogy március 26-án valamilyen lila ruhadarabbal, kiegészítővel üzenjen az epilepsziával élőknek világszerte: “nem vagytok egyedül!”

Magyarországon, sajnos még mindig rengeteg a tévhit az epilepsziával kapcsolatban. Hatalmas az információhiány és számos rossz előítélet él az emberekben. Még mindig kevesen vannak, akik nyíltan tudják vállalni betegségüket.

Mivel a Békéscsaba 1912 Előre hagyományos és domináns színe a lila, így kötelességünknek érezzük, hogy klubunk is felhívja a figyelmet az epilepsziával élő embertársainkra, ezért a 2021. március 26-án (pénteken) 14:00 órakor kezdődő Budafoki MTE – Békéscsaba 1912 Előre felkészülési mérkőzésen egységesen minden játékosunk lila színű szalaggal a karján lép pályára.