Csoda egy júniusi hétfői napon

Polgármesterként alkalmanként át-át gondolom, milyen jelentős dátumok, események jubileumát is ünnepelhetjük az előttünk álló esztendőben. A sport terén 2018-at illetően három dolog jutott rögtön az eszembe: harminc éve adták át az ország akkor második legnagyobb fedett sportlétesítményét, a Békéscsabai Városi Sportcsarnokot, ugyancsak három évtizede nyert Magyar Népköztársasági Kupát a Békéscsabai Előre és 25 esztendeje annak, hogy eddigi egyetlen csabai futballistaként Árgyelán János az Év Játékosa lett…

Szarvas Péter

Számomra egy pillanatig sem volt kérdés, hogy a 106 évvel ezelőtt alakult Békéscsaba Előre legnagyobb sikerét, a kupagyőzelmet, méltó módon meg kell ünnepelni. Meg is kerestük az egykori sikercsapat néhány játékosát és a nagy múltú klub jelenlegi vezetését, hogy emlékezzünk meg közösen arról az 1988-as felejthetetlen diadalról. Örömünkre, rögtön partnerek lettek, így a Önkormányzat és az Előre együtt köszöntheti május 20-án a legendás csapatot.

Ha megengednek egy személyes élményt: jómagam a kupadöntő idején sorkatonai szolgálatomat töltöttem Debrecenben, s bár nagy Előre-drukker és meccsre járó voltam, minden próbálkozásom ellenére sem engedtek el a szolnoki mérkőzésre. Persze nehezítette az „eltáv” elintézését, hogy a finálét – az akkor zajló futball Európa-bajnokság miatt – hétfői napon játszották. Ültünk tehát a kantinban a tévé előtt, s nagy szurkolást rendeztünk. A többség egyértelműen a Békéscsabának drukkolt, s persze óriási volt az öröm a találkozó lefújását követően. Büszkén húztam ki magam csabaiként!

Annál is inkább, mert az egy nagyon-nagyon erős Honvéd volt. Ha jól emlékszem, talán egyedül Sikesdi nem szerepelt a  válogatottban közülük. Sikerünk értékét csak növelte, hogy csapatunkban ekkor nem játszott a valaha volt legjobb csabai futballista, Pásztor Jóska. Csank János és a lila-fehér játékosok azon a napon tényleg csodát műveltek!

Harminc esztendő eltelt. Ezalatt voltak nagyszerű évei, s keserű időszakai az Előrének. Hiszem, hogy lesznek újra szép élmények, nagy győzelmek. S visszatérnek a drukkerek ismét a Kórház utcába.

Addig is emlékezzünk jó szívvel arra a júniusi szolnoki napra, hiszen nemzeti kupagyőztesnek lenni, óriási sportsiker! A 30 éves jubileum kapcsán pedig szorítsuk meg a kezét a ma már őszülő halántékú, talán kicsit pocakos, netán már nehézkesen közlekedő futballhőseinknek, s köszönjük meg nekik a felejthetetlen sikert! Megérdemlik. Igazi legendává váltak.

Szarvas Péter
polgármester

Print Friendly, PDF & Email